tiistai 6. tammikuuta 2009

Soneran hinnankorotus - en niellyt sellaisenaan

Posti toi uudenvuoden jälkeen kirjeen, jossa kerrottiin Soneran laajakaistaliittymän miniminopeuden nousevan nopeudesta 1 Mbit/s nopeuteen 2 Mbit/s. Samalla tietenkin myös hinta nousee, 23,90 €/kk --> 32,90 €/kk.

Yhdenksän euroa kuussa saa menemään paljon turhempaankin, mutta yli 30 €/kk maksaminen laajakaistasta (jota tarvitsen vain nettisurffailuun ja sähköpostin lukemiseen) tuntuu järjenvastaiselta. Ihan sama kuin maidon hinta nostettaisiin vaikkapa kolmeen euroon per tölkki.

Soitin Soneran asiakaspalveluun, ja kerroin, että hinnankorotus ei miellytä ja harkitsen liittymän irtisanomista. Asiakaspalvelija tarjosi seuraavaa diiliä:
 • Tehdään määräaikainen 18 kuukauden sopimus (joka jatkuu sen jälkeen toistaiseksi voimassa olevana)
 • Ensimmäisen 12 kuukauden aikana saan vanhalla hinnalla (23,90 €/kk) 2 Mbit/s nopeuden käyttöön.
Tuli otettua. Haittapuolena on se, että olen seuraavat puolitoista vuotta "naimisissa" Soneran kanssa. Hyvänä puolena se, että tämä oli 9 € x 12 kk = 108 € edullisempi kuin "älä tee mitään" -vaihtoehto.

Muutamalla kilpailijalla oli tarjolla edullisempia nettiliittymiä. Mutta koska
 • avausmaksu haukkaa osan edullisemman kuukausimaksun tuomasta edusta ja
 • olen ollut tyytyväinen Soneran toimintaan (vissiin yksi lyhyt katkos on ollut kolmen vuoden sisällä)
päätin pysyä asiakkaana.

Kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja – jonkun mielestä voi olla järkevää vaihtaa toiselle operaattorille. Hinnankorotuksen nieleminen kyselemättä on se kaikkein huonoin vaihtoehto kuluttajalle.

2 kommenttia:

 1. -skye-
  Meilläpä Sonera pelkästään nosti hintaa- 38e->49,90e yhden megan yhteydestä. Tämän kylän hitaimman (256K) ja halvimman (vajaa 30e/kk) nettiliittymän hinta nousi samaan kuin meillä, mutta nopeus ei todellakaan. Sonera ilmoitti julkisuudessa, että 25% hinnankorotus on tulossa, no, heilläpä se sitten olikin huimat 67%. Upeaa. Ilmeisesti Soneran hinnankorotukset ovat viimekuulemalta kuluttajaviraston tutkittavana, joten päätöstä odotellessa ;)

  VastaaPoista
 2. Huhhuh, tosi ikävä kuulla.

  Mielestäni kohtuuhintaisten nettiliittymien ei pitäisi olla pelkästään kaupunkilaisten oikeus. Nettiliittymä on jo nykyään (tai sen pitäisi olla) samanlainen kansalaisoikeus kuin kotiovelle kannettu posti.

  Kaupungeissa vapaa kilpailu (tai puolivapaa, koska usein yksi taho omistaa piuhat) pitää hinnat kurissa edes kohtalaisesti, mutta maalla voi ihmisiä monopoliaseman ansiosta näköjään raha$taa vapaasti.

  VastaaPoista