sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Hanlonin partaveitsi – iskee kuin miljoona volttia

Suurin osa yliopiston penkkiä kuluttaneista tietää Occamin partaveitsen – tieteenfilosofisen periaatteen, jonka mukaan kilpailevista, yhtä selitysvoimaisista teorioista tulisi valita kaikkein yksinkertaisin. Esimerkiksi jos minä kaadun metron rullaportaissa ja taitan niskani, niin on todennäköisintä, että kyseessä on tapaturma – vaikka mahdollista on myös, että CIA:n agentti tai arvosanaansa tyytymätön opiskelija on järjestänyt kompastumisen. Lisää esimerkkejä periaatteen käytöstä löytyy Googlaamalla. Todettakoon vielä, että Occamin partaveitsen mukaan yksinkertaisin teoria ei tietenkään välttämättä ole tosi.

Paljon hauskempi ja arkielämässä hyödyllisempi on Hanlonin partaveitsi (engl. Hanlon's razor): älä laske ilkeyden tiliin sitä, minkä voi selittää myös tyhmyydellä. Tuo lyhyt ja ytimekäs periaate pistää miettimään. Montakohan sotaa, naapuririitaa, parisuhderiitaa tai kapakkatappelua maailmassa vältettäisiin, jos tuota noudatettaisiin?

1 kommentti:

  1. Toimiva ohje tuo Hanlonin partaveitsi. Ei arkielämässä harmita yhtä paljoa, kun etuilut yms. laittaa tyhmyyden piikkiin. Lähinnä rupeaa huvittamaan. :)

    VastaaPoista