perjantai 30. tammikuuta 2009

Fi-verkkotunnuksellinen sivusto ilman kärvistelyä ja turhia maksuja

Edit 18.2.2014: tätä jaetaan näemmä vieläkin sosiaalisessa mediassa. Ohje on ihan ajantasainen muuten, mutta EveryDNS on lopettanut toimintansa - ilmaiset nimipalvelut saa nykyään vaikkapa Afraid.org:ilta (käytän ja olen tyytyväinen).

Kirjoitan tässä hyväksi toteamastani ratkaisusta verkkosivujen julkaisemiseksi:
  • minimibudjetilla
  • ilman halua päästä tekemään teknistä säätämistä
  • silloin, kun tavoitteena on vain saada "tietoa nettiin", ilman hienoja virittelyjä (omaa php-koodia, tietokantoja jne.)
  • jos haluaa järjestelmän, jota myös seuraava ylläpitäjä osaa ylläpitää (tämä on tärkeää esimerkiksi yhdistyksissä).
Jos raha ei ole ongelma ja atk-taidot eivät ole hyvät (ja haluaa päästä erittäin vähällä säätämisellä), suosittelen Kotisivukoneen kaltaista avaimet käteen -palvelua. Jos homma ei toimi, suomenkielinen asiakaspalvelu auttaa. Hintaluokka näyttää tätä kirjoitettaessa olevan 60-200 euroa per vuosi. Päälle tulee vielä domainin rekisteröintimaksu, jos haluaa sivut muotoa jotain.com tai jotain.fi (tai .net tai .info jne.) olevaan osoitteeseen.

Jos haluaa päästä vieläkin edullisemmin (60-200 euroa vuodessa voi olla iso raha ei-työssäkäyvälle opiskelijalle tai pienelle kerholle), parhaimmasta päästä oleva ratkaisu on mielestäni käyttää Google Sites -palvelua (jos pelkät sivut riittävät) tai Google Apps -palvelua (jos haluaa myös jotain@omatsivut.fi -muotoiset sähköpostiosoitteet ja muuta kivaa).

Google Sitesin kanssa selviät täysin ilmaiseksi, mikäli et tarvitse omaa domain-nimeä eli sinulle kelpaa, että sivujen osoite on muotoa http://sites.google.com/site/sunsivustonnimi/ eikä esimerkiksi www.sunsivustonnimi.com. Siitä vain kokeilemaan. Jos sinulla on ennestään Gmail-osoite, sinun ei tarvitse rekisteröityä mihinkään - Gmail-osoitteesi toimii käyttäjätunnuksena sivustonluontipalveluun.

Jos haluat oman domain-osoitteen, (sunsivustonnimi.com (tai .net tai .info jne.)), et selviä maksutta. Domain-nimen rekisteröinti maksaa. Muiden kuin .fi -päätteisten nimien rekisteröinti onnistuu monen firman kautta - itse olen käyttänyt yli kolme vuotta GoDaddy -nimistä firmaa ja ollut tyytyväinen. Hintaluokka .com ja .net -domaineille on noin 10 dollaria per vuosi. Tämän lisäksi ei tule muita kuluja. GoDaddy on siitä mukava firma, että he tarjoavat myös nimipalvelun kätevästi samaan hintaan. Nimipalvelu on välttämätön, mikäli haluat Google Sitesillä tehdyt sivut näkymään omassa osoitteessasi. Lyhyesti sanottuna - julkaistaksesi omat sivusi .com tai .net -osoitteessa, sinun tarvitsee vain:
  • rekisteröityä Googlen käyttäjäksi (ellet jo ole - jos sinulla on Gmail-tunnus, olet jo tavallaan rekisteröitynyt) ja luoda omat sivusi Sites-palvelun helppokäyttöisellä editorilla
  • ostaa domain-nimi GoDaddylta (esim. munsivut.com)
  • asettaa Google Sitesin asetussivulta sivusto näkymään osoitteessa www.munsivut.com
  • asettaa GoDaddyn DNS-hallintasivulta CNAME-tietue osoittamaan www.munsivut.com --> ghs.google.com
Lähinnä ajanpuutteen vuoksi en kirjoita hienoa kuvitettua howtoa yllä oleviin askeliin - ne onnistuvat kyllä keskivertokäyttäjältä - Googlella on varsin hyvät ohjeet (klik, klik, klik). Jos ei onnistu, soita lähimmälle teekkariystävällesi.

Pieni (muttei iso :-) lisäsäätämisen tarve tulee, jos haluat sivusi .fi -päätteiseen osoitteeseen, esimerkiksi www.munsivut.fi. Tämä lisäsäätämisen tarve tulee siitä, että Viestintävirasto (jolta .fi-nimet rekisteröidään) ei tarjoa nimipalvelua, vaan myy pelkän domain-nimen (hinta on tätä kirjoitettaessa 41 € per kolme vuotta tai 15 euroa vuosi). Mutta ei hätää - nimipalvelut saa ilmaiseksi esimerkiksi EveryDNS -nimiseltä palvelulta. Myös muita ilmaisia palveluja on olemassa, mutta niitä en ole testannut itse enkä uskalla suositella. Googlaus hakusanoilla "free dns service" kertoo muista vaihtoehdoista lisää. Jos haluat Google Sitesillä luodut sivusi www.munsivut.fi -osoitteeseen, homma menee siis näin:
  • Tilaa Viestintävirastolta haluamasi domain-nimi (esim. www.munsivut.fi) - tämä onnistuu netissä - muistaakseni he lähettävät jonkun avainlukulistan sinulle paperipostissa tjsp, mistä tulee muutaman päivän viive.
  • Domain-nimen saamista odotellessasi luo itsellesi hienot sivut Google Sitesilla.
  • Rekisteröidy EveryDNS -palveluun ja syötä verkkotunnuksesi tiedot sinne. Syötä Viestintäviraston palveluun domain-nimesi nimipalvelimiksi ns1.everydns.net, ns2.everydns.net, ns3.everydns.net ja ns4.everydns.net.
  • Aseta EveryDNS:n hallintasivulta CNAME-tietue osoittamaan www.munsivut.fi --> ghs.google.com
  • Kytke Google Sitesin hallintasivulta sivustosi osoitteeksi www.munsivut.fi
  • Muutaman tunnin (voi kestää puoli päivääkin tai pahimmassa tapauksessa vielä kauemmin - älä hermostu) kuluttua sivusi näkyvät osoitteessa www.munsivut.fi.
EveryDNS:n avulla voit muuttaa myös MX-tietueita (tätä ominaisuutta tarvitaan, jos haluat käyttää Google Appsia ja vastaanottaa sähköpostia jotain@munsivut.fi -osoitteisiin.

Toivottavasti tästä ohjeesta on hyötyä jollekin, joka miettii, miten hostaisi sivujaan edullisesti. Parannusehdotuksia ja täsmennyspyyntöjä otetaan vastaan.

16 kommenttia:

  1. Kiitoksia Vesa, yritin juuri selvittää mistä saisi tällaisen setupin!

    VastaaPoista
  2. voi kiitos...ohjeesi on just mitä kaipasin...olen tehnyt google sitessä kotisivut... mutta toi domain hankkiminen/vaihtaminen on tuntunut niin hankalalta...

    VastaaPoista
  3. Hyvä. Minulla on myös yhdistyksen sivut Google Sitessa ja olen ihmetellyt satunnaisesti jo pari kuukautta, että miten domain-hankinta oikeasti menisi ja mitä maksaa.

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Auttoi! Nyt EveryDNS ei ole enää maksuton (vaan DynDNS vaati n 45 $ vuodessa, ainakin minun testaamana), mutta sitävastoin http://freedns.afraid.org/ on nolla euroa. Ja toimii juuri kuvaamallasi tavalla.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kiitoksista ja informaatiopäivityksestä. DynDNS tosiaan osti tuon EveryDNS:n, ja muuttivat maksulliseksi. Onneksi (sentään edes :-) vanhat asiakkaat saavat jatkaa ilmaiseksi, niin ei tarvitse siirrellä toiseen paikkaan.

    VastaaPoista
  6. Tää taitaa olla edelleen ajantasainen ohje ja oli erittäin hyödyllinen ja avartava minulle, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ohje on muuten ajantasainen, kun vain EveryDNS:n tilalla käyttää tuota https://freedns.afraid.org/:ia.

      Poista
  7. Kiitos ohjeesta Vesa. Sinä varmaan osaisit kertoa että saako Google sitesin kautta liitettyä sivuihin minkäänlaista tietokantaa? Opiskelen tällä hetkellä merkonomiksi ja meidän pitäisi tehdä nettisivut joihin pitäisi saada liitettyä tietokanta josta voisi hakea tietoja nettisivujen kautta. Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

    VastaaPoista
  8. Osaatko kertoa mitä kautta hoidetaan Google Sites -sivuston ongelmatilanteet??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Tässä on englanninkielinen foorumi kaikkiin Sites -kysymyksiin:
      https://productforums.google.com/forum/#!forum/sites

      Google Sites ohjesivusto:
      https://support.google.com/sites/?hl=en#topic=1689606

      Poista
  9. Olen tehnyt kahdelle yhdistyjselle kotisivut Google-sitesin kautta ja ovat tyytyväisiä. Tosin .fi -tunnuksista ja Planeetan palveluista joutuu vähän maksamaan kun en tiennyt tätä ilmaista. Kiitos neuvosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehtisitkö vastata pariin pikku kysymykseen, soitaisitko 0405066079!
      Etukäteen jo kiittäen Erkki Ylitalo.

      Poista
  10. Kiitoksia! Paras ohje sivujen tekemiseen google sites-sivuilla. Itse olen tekemässä juuri ohjeen mukaisesti .fi tunnuksella.

    VastaaPoista
  11. Ehdin jo pyytää apua joiltakin Google Sites sivujen näyttämistä oman domainin kautta. Olin varmaankin vain hätäinen ongelman ratketessa yllättäen ilmeisesti nimipalvelutiedon propagoituessa verkkoon! Olen tarvittaessa jakamaan kokemuksiani.
    Kiitokset tästä sivusta Vesalle!

    VastaaPoista
  12. Google tarjoaa nyt non-profit yhteisölle ilmaiseksi Google Apps ja samoin Microsoftilta saa muutamalla eurolla esim Office Pak'in!
    Ongelmana minulla on Afraid.org'issa olevan DNS'n konffaus, Google vaatii tunnisteen ja samoin MX recordit pitäisi lisätä, jotta saa oman domainiin mailitunnuksia! Voisiko joku näyttää malliksi, minkälaiselta teidän näyttää.
    Minulla se on ollut tälläinen ennen tarvittavia lisäyksiä:

    3 subdomains
    kssry.fi [ add ]
    ftp.kssry.fi (G) CNAME ghs.google.com
    r3ci45uy7a64.kssry.fi (G) CNAME gv-q5iyebpajm57n3.dv.googlehosted.com
    www.kssry.fi (G) CNAME ghs.google.com

    erkki@ylitalot.net

    VastaaPoista