perjantai 16. tammikuuta 2009

2000 palan lasten palapeli

Helsingin Sanomien nettiuutinen on otsikoitu raflaavasti: "Stockmann veti myynnistä sadomasokistisen lasten palapelin". Uutista lukiessa en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa (lihavointi allekirjoittaneen):

Tavaratalo Stockmannissa oli myynnissä lapsille suunnattu palapeli, jossa nahka-asuun pukeutunut mies piiskaa alastonta, köytetty naista.

Mauri Kunnas-tyyliin piirretty 2 000 pelin palapeli ehti olla myynnissä puoli vuotta ennen kuin asiakas valitti pornahtavasta tuotteesta.

Stockmann on nyt vetänyt pelit pois myynnistä.

"Työtoverini osti palapelin kummilapsilleen ja hän tuli hieman mietteissään töihin tänään", kirjoittaa Sami Salmenkivi blogissaan.

Millä ihmeen logiikalla joku (tai jokin) voi päätellä, että 2 000 palan palapeli on lapsille suunnattu? Varmaan sillä logiikalla, että 16-vuotiaskin on "lapsi" (=hän ei ole täysi-ikäinen), ja 16-vuotiaan (tai intellektuellin 14-vuotiaan) hermot voivat ainakin teoriassa riittää 2 000 palan palapelin kokoamiseen. Mutta niin kauan kun 16-vuotiaille myydään laillisesti oikeita pornolehtiäkin, palapelistä meuhkaaminen on surkuhupaisaa.

Oman käsitykseni mukaan tuhansien palojen palapelien kokoaminen on aikuisten harrastus. Valmistajan ikäsuositus kyseiselle palapelille on 11+. Tuhansien palojen palapelejä kokoava ala-asteikäinen lienee samanlainen harvinaisuus kuin 20-vuotias tohtori. Korjatkaa jos olen väärässä.

Toinen kummastusta herättävä asia on uutisoinnin tyyli: Stockmann sitä ja Stockmann tätä. Voisiko uutinen ennemmin olla "Kummisetä(/täti?) osti sadomasopalapelin lapselle" :-).

6 kommenttia:

 1. Ei se tuhannen palan palapelin kokoaja ole harvinaisuus ala-asteella. Tai no, mä ainakin tykkäsin joka ainoa joululoma 10-vuotiaasta alkaen niitä tehdä. Eikä musta ole tullut tohtoria, ainakaan vielä 26-vuotiaana.

  VastaaPoista
 2. Hei Sanna,

  kiitos kommentista. Nyt päästäänkin itse asiaan - olisitko 10-vuotiaana järkyttynyt palapelistä (kuva, detaljit)? Tai oikeastaan 11-vuotiaana (valmistajan ikärajasuositus).

  VastaaPoista
 3. Ei nuoret lapset edes tajua välttämättä koko kuvien sisältöä sen kummemmin, saati välitä asiasta.

  VastaaPoista
 4. Kyllä itse kokosin muksuna isojakin palapeljä - joskaan tuo aihe tuskin ihan sopivin 11 vuotiaalle. Se luultabammin palojen mukaan vain mietitty...

  VastaaPoista
 5. P.S. Kyllä 10 v jo nykyään(kin) tajuaa seksuaalisuuden päälle.

  VastaaPoista
 6. No nyt täytyy ihmetellä, miten työkaverilla tullut mieleen ostaa palapeli lapsille? :D näkyyhän siinä kuva päällä millainen palapeli on valmiina. Ihmettelen tosiaan myöskin tuota, kuinka moni lapsi alkaisi kokoamaan 2000 palan peliä?

  VastaaPoista