tiistai 29. toukokuuta 2012

Pienyrittäjät ja riviopettajat vievät koulutusta eteenpäin, eivät byrokraatit

Internetin ja sosiaalisen median työkalujen tuleminen kaikkien ihmisten saataville on mullistanut mediamaailman täysin. Toimittaja ei ole enää se hallitsija, joka päättää, millaista tietoa kansalle syötetään. Ja nyt netti on tekemässä saman myös koulutussektorilla. Kirjoitin tästä jo aiemmin lyhyesti.

Muutama vuosi sitten tuli tasokkaita opetusvideoita ilmaiseksi tarjoava Khan Academy, sitten ilmestyi Anya Kamenetzin legendaarinen kirja DIY U, jossa kyseenalaistettiin perinteisen ja kalliin (korkeakoulu)opetuksen tulevaisuus ja kuluneen vuoden sisällä on julkaistu nippu palveluja, jotka tarjoavat amerikkalaisten huippuyliopistojen kursseja nettikursseina:
Mutta mitä tapahtuu täällä Suomessa, koulutuksen PISA-mallimaassa? Lyhyesti: istutaan sormi nenässä ja ihaillaan PISA-tuloksia. Meillähän oli kyllä vajaa kymmenen vuotta sitten joku virtuaaliyliopistohanke, mutta sen ainoa merkittävä saavutus taisi olla veronmaksajille tuotettu muutaman miljoonan euron lasku (ja nippu verkko-oppimateriaaleja, jotka makaavat netissä päivittämättömänä, koska niitä ei ole lisensoitu avoimella lisenssillä). Ja kustantajathan eivät tunnetusti tee muuta kuin pistä hanttiin kaikelle sähköiselle ja avoimelle.

Pidemmin: onneksi tähän löytyy muutamia poikkeuksia:
  • Opetus.tv - parin pienyrittäjän lupaava projekti, jossa on (ensimmäisenä Suomessa?) tasokkaita opetusvideoita lukiotasolle. Iso käsi äijille!
  • Matematiikan opetuksen tulevaisuus -sivusto. Hyvä resurssipankki ja mielenkiintoinen opetusmenetelmä. Opettajien oma projekti, ei byrokraattien.
  • Ja ei se julkishallintokaan ihan sormi perseessä istu: onhan meillä Helsingin yliopiston MOOC. Suoritin ja tykkäsin. Tsemppiä sinnekin!
Noita kaikkia kolmea yhdistää uudenlainen ajattelumalli: pois opettajajohtoisesta käskyttämisestä, ja tilalle malli, jossa jokainen opiskelija etenee tehtäviä tehden omaan tahtiin ja oppimateriaali "opettaa itse itsensä" opiskelijoille. Tälle tekniikalle ja sen variaatioille on eri nimiä (Extreme Apprenticeship, Flipped Classroom), mutta perusajatus on sama.

Tärkeintä on, että ei odotella, että valtio tekee jotain puolestamme ja myöntää isoja Tekes-rahoja, vaan pistetään vain itse töpinäksi. Can do!

Loppuun vielä mainio video Opetuskulttuuri murroksessa:

6 kommenttia:

  1. "Meillähän oli kyllä vajaa kymmenen vuotta sitten joku virtuaaliyliopistohanke, mutta sen ainoa merkittävä saavutus taisi olla veronmaksajille tuotettu muutaman miljoonan euron lasku (ja nippu verkko-oppimateriaaleja, jotka makaavat netissä päivittämättömänä, koska niitä ei ole lisensoitu avoimella lisenssillä)"

    Virtuaaliyliopistosta en tiedä mitään, mutta avoimen yliopiston kurssitarjonta pyörii nykyään netissä erinomaisesti. Olen itse parin viime vuoden aikana suorittanut yhden opintokokonaisuuden yhteen yliopistoon ja jonkun yksittäisen opintojakson erääseen toiseen yliopistoon - eikä tästä opetusjärjestelystä ole itselläni kuin pääasiassa positiivisia kokemuksia. Niitä kursseja kai mainostettiin "monimuoto-opintoina" tms., mutta ne suoritettiin kokonaan netissä, ilman että tarvitsi koskaan mihinkään fyysisesti matkata.

    Suurin este näille opinnoille on tällä hetkellä huono tiedotus. Ellei tiedä jo jotain ja osaa etsiä tarkempia tietoja siitä, mitä opintoja voi suorittaa netin kautta, ei sitä tietoa vahingossa kyllä helposti löydä. Mutta esim. osoitteesta
    http://www.avoinyliopisto.fi/paikastariippumattomat
    selaamalla aakkosittain eri oppiaiheita löytyy aika paljon opetustarjontaa. Selvästi enemmänkin nettiopintoina suoritettavia opintojaksoja Suomessa olisi, mutta kun yliopistot ja ammattikorkeakoulut eivät viitsi tiedottaa niistä mitään. Syynä se, että tiedotuspuoli ei niistä mitään tiedä, kun opettajat eivät viitsi välittää tietoa jne. Sen vuoksi esim. sähköalan, elektroniikan, rakennusalan tai muutenkaan tekniikan alan kursseja ei tuolta juuri löydä. Humanistista opetustarjontaa on paremmin tarjolla netin kautta, koska tekniikan alalla opetushenkilökunta ei osaa tai halua tiedottaa opetustarjonnasta kenellekään muulle, ettei kukaan lisäopiskelija vahingossakaan tulisi kurssille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Selvästi enemmänkin nettiopintoina suoritettavia opintojaksoja Suomessa olisi, mutta kun yliopistot ja ammattikorkeakoulut eivät viitsi tiedottaa niistä mitään."

      Ainakin ammattikorkeakouluissa noista tiedotetaan huonosti. Syynä on - jos olen oikein ymmärtänyt - se, että se 10 €/op:n maksu ei oikein kata kai edes hallintokuluja.

      Esimerkiksi meillä Teollisen tuotannon klusterissa lukee:
      http://www.metropolia.fi/koulutusohjelmat/teollinen-tuotanto/avoin-amk/

      "Erillistä avoimen ammattikorkeakoulun kurssitarjontaa ei ole. Kaikki opintojaksot ovat avoimia myös avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille, jos opintojaksoilla on tilaa."

      Eli meille pääsee suorittamaan vaikkapa Tukesin sähköturvallisuustutkintoja 30 euron hinnalla (taitavat muualla maksaa reilun satasen) - jos vain älyää hakea...

      Poista
    2. "jos vain älyää hakea..."

      Nimenomaan näin. Tuosta opintovapaudesta kun ei kovin laajasti tiedetä. Esimerkiksi moni välivuotta viettävä voisi hyvin pienellä rahalla saada välivuotenaan halvat valmennuskurssit ja ison läjän opintoja aikaan. Ja vastaavasti moni työssä käyvä voisi halvalla päivittää tietojaan, jos vain tietäisi tuosta mahdollisuudesta. Mutta siitä ei tiedä kuin aika harvat.

      Mitä 10 euron maksuun tulee, niin se ei varmasti kata kaikkia oppilaitoksen kuluja. Mutta ei sen tarvitsekaan yksinään kaikkia kuluja kattaa. Valtio kun ymmärtääkseni maksaa pääosan myös avointa kautta tehtyjen opintojen kuluista, suoritettujen opintopistemäärien perusteella.

      Sen vuoksi, että valtio maksaa ison osan kuluista, se on myös säätänyt tuon 10 euron pääsääntöisen hintakaton opintopistettä kohti, josta saa kuitenkin poiketa erityisestä syystä (esim. paljon lähiopetusta vaativilla opintojaksoilla). Ennen tuota pari vuotta sitten säädettyä 10 euron kattohintaa ainakin monet yliopistot veloittivat aika rutkasti enemmän opintojaksoistaan. Ellen väärin muista, niin monien opintokokonaisuuksien hinta sitä ennen (eli vielä muutama vuosi sitten) oli jopa jokseenkin kolminkertainen siihen nähden, mitä samasta opintokokonaisuudesta nykyisin veloitetaan.

      Poista
    3. Jatkan vielä tuosta maksujutusta sen verran, että sihepiiriin liittyvä kannattavuusongelmia voi olla oppilaitosten sisäisessä rahanjaossa. Jos opintojaksojen järjestäjä ei hyödy itse käytännössä mitenkään ylimääräisestä työstä, vaan valtion maksamat rahat avoimista opinnoista valutat jonnekin ihan muualle, niin eihän se paljon kannusta.

      Avoimen opinnot ylipäätään eivät liene kuitenkaan mitään rahasampoja, vaikka käsittääkseni tarjoavatkin jonkin verran lisätulomahdollisuuksia oppilaitokselle. Voi myös olla niin, että ammattikorkeakoulut saavat pienempiä korvauksia avoimista opinnoista kuin yliopistot valtiolta - en tiedä, miten tämä asia on.

      Poista
  2. Hei, ei syytä epätoivoisuuteen. Sivulla www.virtuaaliyliopisto.fi/ on SVY-tiedote joulukuulta 2009, jossa luodaan katse tulevaan... Tosin jos katse osuu vasempaan alakulmaan, selviää, että Suomen virtuaaliyliopiston lopettaneen toimintansa 31.12.2010.

    Kuten edellinen kommentoija totesi, avoimissa yliopistoissa on verkko-opintoja. Olen kokeillut yhtä kokonaisuutta ja jättänyt kesken. Mikä välttämättä ei ollut kurssin vika.

    Tiedän myös että omalla kiinnostuksen alallani (historia) on verkko-opintoja yliopistojen yhteydessä, mutta näihin on mahdollisuus osallistua vain niillä, joilla on opiskeluoikeus. Tässä, kuten avoimen yliopiston kursseissakin, on kyse resursseja vaativasta opetuksesta, eikä niinkään vapaasta sisällöstä.

    Yliopistotason ulkopuolella opetushallitus tarjoaa vapaata materiaalia Etälukiossaan. Melko monipuolista oppimateriaalia tarjoaa sivuillaan myös Yle, mukaanlukien videoita.

    VastaaPoista
  3. äällä on paljon kohtuullisen hyvää materiaalia:
    http://www.cs.tut.fi/~oscu

    Mutta lisenssi jää epäselväksi. Toisaalta tuolla lukee Open Source Courseware, toisaalta itse kalvoilta sun muilta ei käy ilmi, millä lisensseillä ne on lisensoitu.

    Markkinointi on oma haasteensa. Kuulin noista sivuista vasta nyt

    VastaaPoista