tiistai 29. toukokuuta 2012

Teoria lapsiin suojatiellä törmäilijöistä

Taas uutisoitiin lapseen suojatiellä törmänneestä autoilijasta. Törmäys noudatti samaa kaavaa kuin aikaisemmatkin tapaukset. Auto ja tapahtumapaikka olivat erilaiset. Joko:
  • liikkeellä on mielipuoli, joka kiertelee ympäri Suomea aina erilaisella autolla vaanimassa lapsia suojateillä
  • Tervakoskella on tällainen mielipuoli, joka on saanut muutaman jäljittelijän
tai sitten oma teoriani (joka ei mitenkään poissulje sitä, etteivätkö yllä olevat voisi olla tosia):
Tumpeloiden törmäileminen lapsiin suojatiellä on todella yleistä, mutta asia on nyt vasta noussut pinnalle. Osa tapauksista voi olla sellaisia, että autoilija viittilöi liikkuvasta autosta, lapsi ei uskalla mennä suojatielle, ja sitten yhtäkkiä sekä lapsi että autoilija lähtevät liikkeelle.
Miksi asia olisi noussut pinnalle vasta nyt? Koska kaikki lapset eivät välttämättä kerro kotona tapahtuneesta (peläten sitä, että vanhemmat rajoittavat pyöräilyä) eivätkä kaikki vanhemmat välttämättä ilmoita tällaista tapausta poliisille (perusteluna se, että "ei ole mitään järkeä ilmoittaa, kun ei tiedetä rekisterinumeroa).

Asiaa ei yhtään helpota se, että liikennesääntöjen mukaan autolla on (muuutamaa poikkeusta lukuunottamatta, esim. kääntyvä ajoneuvo tai kärkikolmio) etuajo-oikeus, jos lapsi ylittää suojatietä polkupyörällä (siis ajaen, ei taluttaen). Ja jos suojatie ei ole pyörätien jatke, suojatielle ei edes saa pyöräillä, vaan pyörää pitää taluttaa. Tämä aiheuttaa monille sekaannusta: vaikka alle 12-vuotias saa pyöräillä jalkakäytävällä, suojatien ylittämisessä häntä ei rinnasteta jalankulkijaan, vaan hän on pyöräilijä, ja auton kuljettajalla on oikeus olla pysähtymättä. Todetaan nyt vielä erikseen, että tämä ei anna oikeutta ajaa toisen päälle ja tieliikennelainkin mukaan kuljettajan on erityisesti varottava lähestyessään ... lapsia, vanhuksia, vammaisia tai muita, joilla on ilmeisiä vaikeuksia selviytyä turvallisesti liikenteessä.

Lukemista:

2 kommenttia:

  1. Mietin ihan samaa.

    Noita sattuu varmasti lähes päivittäin ympäri suomea, että autoilija tönäisee lasta tilanteessa, jossa eivät tiedä kumpi menee ensin. Lapsi todennäköisesti pitää itseään syyllisenä eikä kerro edes vanhemmilleen, koska huutoahan siitä vain tulisi.

    VastaaPoista
  2. Voisihan olla, että autoilija pysähtyy väistääkseen muita autoja eikä ole lainkaan huomannut lasta

    VastaaPoista