maanantai 29. elokuuta 2011

Autotekniikan historia?

"Historia ei kiinnosta opiskelijoita." Väärin! Jos pitäisi miettiä, milloin opiskelijat kuuntelevat tunnilla tarkkaavaisimmin, niin se on silloin, kun selittää jotain historiaan liittyvää. Millainen oli ensimmäinen polttoaineensuihkutusjärjestemä ja missä sitä käytettiin? Mitä ongelmia liittyi hehkulampun keksimiseen ja ensimmäisiin hehkulappuihin? Kuinka usein sytytystulpat piti vaihtaa 1910-luvun autoissa ja miksi nykyään riittää, että niitä vaihdetaan harvemmin? Näistä yksityiskohdista ja pidemmistäkin kertomuksista saa epäkiinnostavia vain kertomalla, että ne on pakko osata eli niitä kysytään tentissä :-).

Parhaiten historian opettaminen sujuukin tavallisen opetuksen lomassa.  Esimerkiksi kun opiskellaan transistorin toimintaa, on mielenkiintoista tietää, mitä käytettiin ennen transistoria ja millaisia olivat ensimmäiset transistorit.

Sähkötekniikassa asiat ovat onnellisesti, koska sähkötekniikan historia (pääpiirteittäin) on koottu suomeksi yksiin kansiin. Ismo Lindellin Sähkötekniikan historia (1994) ja sen tuoreempi, täysin uudistettu seuraaja Sähkön pitkä historia (2009) tarjoavat paljon mielenkiintoista faktaa sähkötekniikan tuntien mausteeksi.

Koska opetan autosähkötekniikkaa tai ainakin sähkötekniikkaa autoinsinööreille, kiinnostuin selvittämään, löytyykö autotekniikasta vastaavanlaista kirjaa. Autoista on kyllä kirjoitettu paljon kivoja historiankirjoja, esimerkiksi
 • Kalevi Karusuo: "Fiude" - sata vuotta helsinkiläistä autokauppaa
 • Lance Cole: The new illustrated encyclopedia of automobiles
 • Joachim Kuch: Toyota vuodesta 1936
 • Timo Kiiski: Automuistoja Suomesta - Autoilun arkea ja juhlaa albumikuvin ja tarinoin
 • Mikko ja Matti Hiittu: Häkäpöntöstä dieseliin - Hyötyajoneuvot Suomessa sodanjälkeisillä teillä 1944-1960
 • Mikko ja Matti Hiittu: Kansanautoista dollarihymyihin - Henkilöautot Suomessa 1945-60
 • Philip G. Gott: Changing Gears - The development of the automotive transmission
 • Timo Laitinen: Auto 70-luvulla - Nousun ja kriisin vuosikymmenellä
 • Jukka Vesterinen: Aikamatka 2 - Nostalginen vuosikirja 1951, 1961 ja 1971
 • Matti Parpola: Kalevankadun autotehdas
 • Jim Wilkie: An illustrated history of tractors (ei liity autoihin, mutta tämäntapaista kirjaa kaipaisin autoista).
Tällainen saalis löytyi Metropolian Bulevardin kirjastoa syynätessä. Kirjallisuutta on paljon, mutta kaipaisin nimen omaan yleisteosta autojen historiasta (näitä on varmasti olemassa ainakin englannin kielellä) ja erityisesti autotekniikan historiasta. Tuo Philip G. Gottin kirja olisi lähinnä sitä mitä kaipaisin, mutta kirjan pitäisi käsitellä koko autotekniikan kehitystä. Eli eri automallien ulkonäkö, hinta ja kulttimaine ei (nyt tässä yhteydessä) kiinnosta, vaan se, mitä löytyy konepellin alta ja alustasta.

Osaatko sinä suositella hyvää kirjaa autotekniikan historiasta?

1 kommentti:

 1. Tällaisia löytyy Amazonista:
  http://www.amazon.com/Electric-Vehicle-Burden-History/dp/0813528097/

  http://www.amazon.com/Auto-Mechanics-Technology-Expertise-Twentieth-Century/dp/0801894859/

  http://www.amazon.com/Car-History-Automobile-Jonathan-Glancey/dp/1847320449/

  Kaikissa on joku vika. Viimeinen on kaunis kuvakirja, mutta teknologiasta ei ole juurikaan stooria. Ensimmäinen taas keskittyy vain sähköautoihin, ja keskimmäinen on ihan mielenkiintoinen mutta painottuu automekaanikkojen kuvaamiseen.

  VastaaPoista