perjantai 19. elokuuta 2011

Youtube-video opetuskäytössä

Suomalaiset opettajat käyttävät Youtubea melko vähän, ja jos Youtuben käytöllä tarkoitetaan omien videoiden tekemistä ja näyttämistä opiskelijoille, niin todella vähän. Syitä tähän voi olla useita:
  • Kunnollisen videon laatiminen vaatii vaivaa.
  • Oman äänen kuuleminen videolta voi kuulostaa nololta.
  • Youtubessa videoon voi tulla - ja tulee, jos videosta tulee vähänkin suositumpi - negatiivista henkilöön käyvää palautetta (sössöttävästä äänestä, tota- tai niinku- sanojan toistelusta jne.).
  • Vähänkin pidempi video on . Muuten voi päätyä nauhoittamaan koko videon uudestaan, jos puhuu vahingossa roskaa tai saa yskänkohtauksen.
    • Tietenkin voi aina editoida videota, korvata ääniraidan jne., mutta niissäkin on oma säätämisensä.
Kokeilin hetken mielijohteesta Youtube-videon tekemistä, kun oikaisin Albertinkadun rakennuksen auditorion läpi omaan työpaikkaani Kalevankadun toimipisteeseen. Tässä se nyt on:


Hankalaa se ei ollut. Videon ottaminen vei sen kolme minuuttia, siirto kamerasta tietokoneelle ehkä minuutin. Lataus Youtubeen vei koulun wlanin (vajaa 10Mbit/s suuntaansa) yli reilut viisi minuuttia. Videon käsittely (kameran tiedoston muuntaminen Youtuben omaan muotoon) kesti tällä kertaa vajaat 15 minuuttia. Tämä odotteluaika riippuu videon pituudesta ja palvelun ruuhkaisuudesta. Kerran Vimeota (Youtuben kilpailija) käyttäessäni jouduin vajaan minuutin videon kanssa odottelemaan reilun tunnin. Eli älä laske sen varaan, että lataat videon Youtubeen ja sitten juokset luokkaan ja katsotte sen heti.

Tämä video nyt ei liity mihinkään kurssiin ja on muutenkin vähän kieli poskessa tehty, mutta se toi mieleen seuraavia ajatuksia siitä, millainen on hyvä opetuskäyttöön tehty Youtube-video:
  • Video ei saa olla liian pitkä. Jos halutaan tehdä video, jonka joku katsoo muuallakin kuin luokkahuoneessa, se saa mieluummin olla 1-3 minuutin tietoisku, kuin 20 minuutin luento.
    • Ne yli 10 minuutin videot, jotka olen itse katsonut Youtubesta, voi laskea yhden käden sormilla. Vain, jos voi olla varma siitä, että aihe kiinnostaa ja sattuu juuri sillä hetkellä olemaan se 10 minuuttia aikaa, video tulee katsottua. Videota kun ei voi silmäillä minuutissa läpi.
  • Mieluummin liian rennosti kuin liian jäykästi. Pelkkää kuivaa lötinää harva jaksaa katsoa.
 Jos haluat katsoa oikeasti hienoja Youtube-opetusvideoita, suuntaa vaikkapa Khan Academyyn.

2 kommenttia:

  1. Käyttäisin kyllä YouTubea ja ennen käytinkin (jopa yks mun tekemä video! :), mutta minkäs teet, kun kouluissa ei ole laitteita. Eikä tule. Ihan ihme takapajuista meininkiä. Koita siinä sitten joskus kerätä oppilaat kasaan ja näyttää pieneltä läppärin ruudulta, kun on jotakin mitä todella haluaa näyttää...

    VastaaPoista
  2. Kannattaa myistaa myös muut videonjakopalvelut, ks. esim.

    Laitehankintojen kanssa teknologian halpeneminen tulee avuksi. Huolta kannettiin valtakunnallisesti ja laitehankintoihin jaetaan avustusta. Mutta kyllä tässä on iso este. Voisiko ajatella jotain paikallisia talkoita?

    Itse vanhempana olisin (ja olen ollutkin) syvästi huolissani lapseni tasa-arvoisesta asemasta tietoyhteiskunnan kansalaistaitojen suhteen, jos koulussa ei opeteta tvt-taitoja. Nettiyhteys, läppäri ja tykki riittävät, niillä pääsee jo pitkälle eikä joka tunnilla tarvitse olla samaa tuubaa vaan edes jollakin.

    VastaaPoista