Hyvän liikeidean keksiminen on vaikeaa, ja sen pyörittely rahaa tuottavaksi firmaksi on vielä vaikeampaa. Aiheesta on kirjoitettu hyviä ja huonoja kirjoja, lue niitä. Sen sijaan kerron tässä neljä vinkkiä, joista kaksi ensimmäistä opin kantapään kautta parikymppisenä toiminimeä rekisteröidessä, kolmannen järkeilin ennen kuin vahinko pääsi tapahtumaan ja viimeinen sattui hyvälle ystävälle. Näitä ei taida löytyä mistään kirjasta, mutta ovat hyödyllisiä niin seuraavasta Nokiasta kuin satunnaisten keikkojen laskutukseen perustettavasta toiminimestä haaveilevalle:
- Kun teet kaupparekisteri-ilmoituksen (eli arkikielellä "perustat firman"), älä laita omaa puhelinnumeroasi lomakkeen kohtaan "julkiset tiedot", ellet keksi jotain painavaa syytä tehdä näin. Jos laitat, saat vain puhelinmyyjät kimppuusi (aluksi päivittäin, myöhemmin pari kertaa viikossa). Ja toisin kuin henkilökohtaiseen numeroon kohdistettua puhelinmyyntiä, yritykseen suunnattua puhelinmyyntiä ei voi kieltää käytännössä mitenkään.
- Vaihtoehtoinen lähestymistapa: puhelinmyyjien kanssa on helppo harjoitella riskittömästi kieltäytymis-, esiintymis- ja neuvottelutaitoja. Kunhan vain kerron, että välittömästi firmasi rekisteröinnin läpimenon jälkeen kimppuusi hyökkäävät ensin vakuutusmyyjät ja sitten yritysluettelopalvelumyyjät.
- Älä haaskaa penniäkään erilaisiin luettelopalveluihin, joista et ole ennen kuullutkaan. Ja harkitse tarkkaan, kannattaako rahoja pistää edes niihin, joista olet kuullut (taitavat olla Keltaiset sivut ja Yritystele - jos sellaisia enää nykyään julkaistaan :-). Luettelopalveluissa on usein taitavat puhelinmyyjät, jotka uunottavat parikymppistä ensimmäisen yrityksensä perustanutta helposti. Kuluttajansuojalaki ei koske yritysten välistä kaupankäyntiä ja luettelofirmojen sopimusehtoihin on yleensä piilotettu kalliiksi käyviä lisäpykäliä. Surullisin tai ainakin kuuluisin esimerkki taitaa olla Directa.
- Jos ostat firmalle jotain härveleitä, jotka saattavat hajota (esimerkiksi tietokoneen), maksa ne omalla henkilökohtaisella visakortillasi tai käteisellä ja sitten laskuta firmalta. Syy: jos vempele hajoaa pari päivää takuuajan päättymisen jälkeen, voit vedota kuluttajansuojalain virhevastuupykälään. Tämä ei onnistu, jos kuitissa lukee ostajana Yritys Oy tai kuitissa näkyy, että ostos on maksettu yrityskortilla.
- Älä rekisteröi firmaa, jos sinulla on pienikin aavistus siitä, että joudut työttömäksi lähikuukausina ja haluat nauttia ansiosidonnaisesta työttömyyspäivärahasta. Jos perustat firman 1.6.2011 ja saat töistä kenkää vaikkapa 15.6.2011, työkkärin täti toteaa, että olet kokopäiväinen yrittäjä ja työttömyyskorvaukset jäävät saamatta. Raja on ymmärtääkseni veteen piirretty, mutta jos sinulla on ollut firma vuoden päivät ja sen pyörittäminen ei ole häirinnyt kokopäivätyötä toisen palveluksessa, sinua ei katsota kokopäiväiseksi yrittäjäksi.
Aiheesta muualla:
VastaaPoistahttp://www.yrittajat.fi/fi-FI/uutisarkisto/a/uutisarkisto/harhaanjohtava-markkinointi-saatava-kuriin
Twitterissä kysyttiin:
VastaaPoistavaikuttaako toi kenen nimiin härveli on ostattu tulonhankkimisvähennyksiin? Mietin nimittäin juuri nyt tmi:n perustamista…
Vaikuttaa, mutta todettakoon ensin, että sillä, kenen korttia vilautetaan ostohetkellä, on ainoastaan merkitystä tuohon kuluttajansuojaan (ja siihenkin vain sen takia, että tällöin myyjäfirma ei pysty vetoamaan siihen, että kyse on firmojen välisestä kaupankäynnistä).
Verovähennyksiin on merkitystä vain sillä, mihinkä kuitti sitten kotona/firmassa tungetaan.
Eli: jos ostat tietokoneen itsellesi henkilönä, niin kulu tungetaan oman henkilökohtaisen veroilmoituksen tulonhankkimiskuluihin. Tässä ei ole yleensä mitään järkeä (paitsi jos sinulla ei ole firmaa), koska jokainen jolla on ansiotuloja, saa automaattisesti 620 euron tulonhankkimisvähennyksen.
Eli jos ostat 630 euron läppärin, ja laitat sen henkilökohtaiseksi tulonhankkimiskuluksi, niin hyötysi on 630-620 = 10 euroa kertaa marginaaliveroprosenttisi. Lisäksi joudut perustelemaan verottajalle, mihin tarvitset läppäriäsi.
Sen sijaan jos työnnät sen firmasi kuluksi, ja firmasi on arvonlisäverovelvollinen, niin ensinnäkin saat heti vähentää arvonlisäveron, jota on läppärissä 630-630/1,23 = 117,80 euroa. Eli läppäri maksaa firmallesi vain 512,20 euroa.
Sen lisäksi tuo 512,20 euroa heikentää firman tulosta, eli joudut maksamaan vähemmän tuloveroja. Ja tämän lisäksi saat vielä henkilökohtaisessa verotuksessa sen 620 euron tulonhankkimisvähennyksen. Etkä joudu perustelemaan kellekään mitään, ellei firmaasi tehdä verotarkastusta, ja silloinkin on verottajan tehtävä näyttää, että läppäri on ostettu muuhun kuin firman käyttöön.
Esimerkki: jos sinulla on siivousfirma, ja olet ostanut firmalle 3000 euron pelikoneen, verotarkastaja voi todeta, että noin kallista konetta ei tarvita liiketoiminnassa ja joudut maksamaan lisää veroja. Sen sijaan, jos sinulla on videoeditointifirma (tai osaat muuten perustella, että tarvitset tehomyllyn firman käyttöön), kukaan ei puutu 3000 euron koneen ostoon.
Hyviä vinkkejä. Olisinpa tiennyt nämä ennen kuin ryhdyin yrittäjäksi :) Pari kommenttia ja kysymystä:
VastaaPoista- Kaupparekisteriin voi puhelinnumeron sijasta laittaa myös oman vastaajapalvelunsa suoran numeron, jos välttämättä haluaa olla tavoitettavissa puhelimella tämän yhteystiedon kautta, ja operaattorilla on sellainen antaa.
- Noista ostoista omalla/yrityksen luottokortilla: Kuluttajahan voi palauttaa ostamansa tuotteet nettikauppaan 14 vuorokauden kuluessa. Onkos niin että nettikauppa ei ole velvollinen myöntämään vastaavaa yritysosajalle? Jos niin on niin siitäkin syystä ostot kannattaa tehdä yksityishenkilönä ja laskuttaa sitten firmaa. Omalla kohdallani palautukset ovat tosin toimineet hyvin myös yritysostoissa.
Hyvä idea tuo vastaajanumero.
VastaaPoistaKuluttajansuojalaissa sanotaan selvästi, että Etämyynnissä kuluttajalla on oikeus peruuttaa sopimus ilmoittamalla siitä elinkeinonharjoittajalle 14 päivän kuluessa 14 §:ssä tarkoitetun vahvistuksen vastaanottamisesta taikka tavaran kaupassa tavaran tai ensimmäisen tavaraerän vastaanottamisesta, jos tavara tai tavaraerä vastaanotetaan myöhemmin kuin vahvistus.
Eli nettikauppa ei ole velvollinen tarjoamaan palautusoikeutta yrityksille, mutta moni silti sen tarjoaa.
Kiinnostavia vinkkejä! Tuota tulonhankkimisvähennystä ihmettelen: jos laskutan koneen firmalta, miten olen silti oikeutettu vähennykseen vielä henkilökohtaisessa verotuksessa?
VastaaPoistaSelitin ehkä huonosti. Siis tuon 620 euron vähennyksen saa, vaikka ei ostaisi yhtään mitään. Siksi läppäri kannattaa laskuttaa firmalta.
VastaaPoistaAh, kiitos tarkennuksesta!
VastaaPoistaVielä toinen tyhmä kysymys: jos minulla ei ole vielä yritystä ja ostan nyt omalla luottokortillani läppärin, voinko laskuttaa sen kuukauden päästä perustettavalta firmaltani sitten, kun firma on pystyssä? Vai pitääkö kulun tapahtua vasta firman perustamisen jälkeen? En heti löytänyt tähän vastausta googlaamalla.
Kyllä voit ostaa läppärin nyt ja laskuttaa sen firmalta sitten kun firma on pystyssä. Ja arvonlisäveronkin saa vähentää sitten (arvonlisäverolaki 112 §).
VastaaPoistaHuomioi kuitenkin, että jos ostat läppärin nyt ja perustat firman kahden vuoden päästä, niin silloin ei saa vähentää läppärin alkuperäistä hintaa, vaan läppärin sen hetkisen arvon, miten se ikinä määritetäänkään :-) ("todennäköinen luovutushinta" on yleinen tapa määrittää). Mutta jos kyse on kuukausista, niin voi vähentää kokonaan, varsinkin jos on selvää, että läppäri on ostettu firmaa silmällä pitäen.
Jes, hyvä homma, kiitoksia jälleen. :)
VastaaPoistaTässä pari hyvää linkkiä liittyen noihin yrityshakemistoihin:
VastaaPoistaMiksi Suomen Yritysportaalia ja Suomen Yrityshakukeskusta tulee varoa?
ja
Yrityshakemistot edelleen vahvasti elossa – miksi?
Internetin puhelinluettelobisneksessä mukana hämärämiehiä