lauantai 19. joulukuuta 2009

Analyysi rikosuutisesta: 14-vuotias poika pahoinpideltiin henkihieveriin

Edit 27.1.2010: Oikeuskäsittelyn perusteella tämä näyttää poikkeuksellisen pahasti lapasesta lähteneeltä kännipahoinpitelyltä. Eli se järjestäytyneestä rikollisuudesta ja tästä blogikirjoituksesta.

Kaikki päätiedotusvälineet repostelivat eilen, kuinka Espoossa hakattiin 14-vuotias poika erittäin pahasti. Häntä hakattiin nyrkeillä ja pesäpallomailalla ja lisäksi hänelle aiheutettiin palovammoja.


Kaiken kaikkiaan hämärä rikos. Tasostaan tunnetulla Helsingin Sanomien uutiskeskustelupalstalla esitetään teorioita:
 • Käsittämätöntä lapseen kohdistuvaa väkivaltaa. Iän perusteella ei pitäisi vielä olla kysymys huumesotkusta.
 • Nuorilla on nykyään merkillinen taipumus aukoa päätään aivan kenelle sattuu. (Eli ilmeisesti tässä tarkoitetaan, että nuori on aloittanut suunsoiton ja saanut ihan oikeutetusti pitkän muilutuksen?)
 • Mainittiinko pahoinpitelijöiden kansalaisuus? oliko nämä aikuiset maahanmuuttajia vai rehellisiä valkolaisia?
Poimitaanpa pari lausetta alkuperäisistä uutisista:
 • ”Pääsimme tekijöiden jäljille aivan eri rikostutkinnan kautta, Kaski kertoo.”
 • ”Esitutkinnassa ei ole tullut ilmi motiivia rikoksille.”
Oma teoriani tämän rikoksen taustalle on, että 14-vuotias on sotkeutunut esimerkiksi huumekauppaan. Tai muuhun ammattirikollisuuteen - on vain todennäköisempää, että 14-vuotias on mukana huumekaupassa kuin pankkiryöstössä tai ohjusten salakuljetuksessa. Ja pahoinpitelyn syynä on velkojen perintä tai rankaiseminen epäillystä vasikoinnista tai muusta sopimusrikkomuksesta.

Perustelen epäilystäni sillä, että 26-vuotias ammattirikollinen ei soita neljää kaveriaan paikalle, jos tarkoituksena on vain piestä ”suutaan soittanut tuntematon” 14-vuotias. Ammattirikolliselle on tärkeää katu-uskottavuuden säilyttäminen, ja apujoukkojen kutsuminen 14-vuotiaan päänaukojan hakkaamiseen tietää jos ei menettämistä, niin ainakin pahaa kolhua katu-uskottavuudelle.

Sen sijaan velkojen perinnässä tai muussa alamaailman uhkailussa ison porukan käyttö on normaalia (sic) pelotteluvaikutuksen tehostamiseksi.

Jos tekijöiden jäljille on päästy aivan eri rikostutkinnan kautta, tämä tarkoittaa sitä, että poika ei ole välittömästi ulos asunnosta päästyään hankkinut apua, vaan mennyt ensin kotiin, josta ilmeisesti vanhemmat ovat toimittaneet hänet sairaalaan. Jos kyseessä olisi ollut oikeasti tuntemattomien sekopäiden hyökkäys, verinen poika olisi pyytänyt lähintä vastaantulijaa soittamaan poliisit ja tekopaikan perusteella olisi päästy tekijöiden jäljille välittömästi.

Mainittu aivan eri rikostutkinta viittaa siihen, että kyseessä on laajempi rikosvyyhti.

”Motiivin puuttuminen” sulkee mielestäni pois myös vaihtoehdon, että kyseessä olisivat maahanmuuttajat tjsp. Esimerkiksi, jos poika olisi ollut kaljupäinen ja häntä olisi luultu skiniksi (olipa luulo oikea tai väärä), motiivissa ei olisi mitään epäselvää. Lisäksi esitän heuristisena perusteluna, että vuosia rikosuutisia seuranneena olen sitä mieltä, että rikos ei kertakaikkiaan kuulosta maahanmuuttajien (eikä kotoisten vähemmistöryhmien) tekemältä. Puhumattakaan siitä, millaisen kostoreaktion kyseisenlainen rikos aiheuttaisi, jos tekijäksi paljastuisi maahanmuuttajajengi.

Miksi uutisessa sitten esitetään tosiasioina, että "esitutkinnassa ei ole tullut ilmi motiivia rikoksille" tai syyttäjän kommentti "Uskomaton juttu. Ei tätä voi ymmärtää."? Yleensä vastaavissa uutisissa todetaan, että rikos liittyy alamaailman välienselvittelyyn. Olen sataprosenttisen varma, että ammattitaitoinen poliisi kyllä tietää, mikä tämänkin homman takana on. Ehkä tätä ei vain anneta julkisuuteen pojan suojelemiseksi tai muusta vastaavasta syystä.

Ehkä olemme viisaampia, kun juttu tulee oikeuskäsittelyyn.

Lopuksi todettakoon, että kaikkein eniten ihmetyttävät keskustelupalstojen kommentit, joiden sisältö on, että "poika sai opetuksen" ja "nykynuoret eivät osaa käyttäytyä". Näiden takana lienevät nelikymppiset ukkelit, jotka ovat suivaantuneet kerrostaloyhtiönsä roskiskatoksen töhryihin. Uutisissa kun ei missään sanota, että poika olisi aloittanut riidan. Ja vaikka olisikin, ei se oikeuta kaiken kansan oikeustajun ylittävään, pysyvät vammat aiheuttavaan kurmuuttamiseen.

Edit: Länsiväylä tietää kertoa, että rikoksista epäillään seitsemää 19–28-vuotiasta suomalaista henkilöä.

6 kommenttia:

 1. höpöhöpö! Vaikuttaa kirjastoautoväen tekosilta.

  VastaaPoista
 2. Suomessa ei kyllä ketään pistetä takakonttiin piestäväksi pään aukomisesta. Taustalla täytyy olla jotain muutakin tai sitten Espoossa oikeasti on mafiamiehiä.

  VastaaPoista
 3. Tää poika on mun kaveri ja sil oli sen broidin paperit ja ne katto niist et se ois 18v ja sen takii sitä myllytettii , sä oot jätkä niin väärillä jäljillä, tekisit vähä taustatutkimusta ennenku alotat tällästä paskaa sepittää.

  VastaaPoista
 4. Aika moni blogikirjoitus jäisi kirjoittamatta, jos joka kerralla pitäisi patistaa itsensä tekemään aukoton selvitys tapauksen taustoista. Niin kuin tekstissä luki, kyse oli spekuloinnista; jota tietenkin voi kutsua myös paskan sepittämiseksi :-).

  Jos herra Anonyymi puhuu totta, niin se tuo kyllä hieman (ja todellakin vain hieman, koska moinen kurmotus seurauksena pelkästä suunsoitosta on suhteetonta, olipa uhri sitten 14 tai 18 vuotias) lisävalaistusta tapahtuneeseen.

  Inhottava tapaus kaiken kaikkiaan.

  En kyllä suoralta kädeltä uskoisi, että pahoinpitelijä katsoo papereista uhrin iän ennen myllytystä...

  VastaaPoista
 5. Veikkaukseni "Mainittu aivan eri rikostutkinta viittaa siihen, että kyseessä on laajempi rikosvyyhti." meni kyllä totaalisen pieleen:

  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Syytt%C3%A4j%C3%A4+vaatii+ehdotonta+vankeutta+14-vuotiaan+pahoinpitelyjutussa/1135252141323

  "Kaksi pääepäiltyä joutuivat poliisin haltuun jo pahoinpitely-yönä, kun poliisi otti heidät kiinni rattijuopumusepäilyn vuoksi. Heidän ajamastaan autosta löytyi 14-vuotiaan omaisuutta, muun muassa pankkikortti."

  Eli ei sen suurempaa ammattirikollisuutta :-).

  VastaaPoista
 6. Tähän erittäin vanhaan kirjoitukseen pieni lisäys Mr. Linjalle... "Pääsyytetyn mukaan uhri oli aluksi sanonut olevansa täysi-ikäinen. Vasta pahoinpitelyn aikana hänelle selvisi, että tämä on 14-vuotias."

  Turha myös spekuloida sitä, mitä pelkästä suunsoitosta (joka saattoi olla vain kieltäytyminen jostain tai astetta terävämpi kommentti takaisin) voi seurata kun kyseessä on random "hörhö"...

  VastaaPoista