tiistai 19. maaliskuuta 2013

Veropakolaisista puhuminen on virheellistä

Rauno Etelävuori kirjoittaa Hesarin yleisönosastossa Hautalasta ja veropakolaisista:
Hau­ta­la on jo eh­dit­ty tuo­mi­ta lä­hes jo­ka suun­nal­ta, ja mi­nis­te­rin eroa­kin on vaa­dit­tu. Toi­saal­ta hei­lu­te­taan Suo­men lip­pu­ja, kun jo­ku ul­ko­mail­la ve­ro­pa­ko­lai­se­na asu­va ur­hei­li­ja voit­taa kil­pai­lun.
En näe tässä moraalista ongelmaa ja itse asiassa veropakolaisista puhuminen on virheellistä. Kansainvälinen käytäntö on, että verot maksetaan siihen maahan jossa työ tehdään. Ja Suomessa ei tietääkseni ole ainuttakaan formularataa eikä NHL-kaukaloa. Jos teen duunia Suomessa, maksan verot Suomeen. Jos teen duunia Namibiassa, maksan verot Namibiaan. Piste. Mitään pakolaisuutta asiaan ei liity.

Ajatus siitä, että koska olen suomalainen, minun tulisi maksaa veroni Suomeen, on tavallaan - ei nyt rasistinen mutta jotain sinne päin.

8 kommenttia:

  1. En ole kuullut tuollaisesta käytännöstä. Yleensä verotus on kotipaikka- tai kansalaisuussidonnaista. Esimerkiksi Yhdysvaltojen verottaja verottaa amerikkalaisia missä tahansa he asuvat, riippumatta siitä missä tulonmuodostus tapahtuu. Maksavatko formulakuskit veroja jokaiseen maahan jossa ajavat? Maksavatko Suomessa vierailevat konsultit yleensä veronsa Suomeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni raja menee puolessa vuodessa. Mutta tämä on juridisesti vaikea alue, ja en ole sen asiantuntija.

      Poista
    2. Ehkä siinä tapauksessa olisi voinut harkita tarkemmin asiasta valistavan blogikirjoituksen julkaisemista? Erityisesti periaate "Verot maksetaan siihen maahan jossa työ tehdään" vaikuttaa formulaesimerkin valossa pähkähullulta.

      Poista
  2. Suomella on verosopimukset reilun 70 valtion kanssa. Verosopimus noin yleisesti ottaen pyrkii estämään kaksinkertaisen tulo- ja varallisuusverotuksen. Sopimukset ovat hiukka erilaisia, mutta niissä maissa, joissa olen työskennellyt työntekijänä (EUn ulkopuolella), homma on yksinkertainen: alle 6kk työ ja maksat verot Suomeen, yli 6kk niin asuinmaahan. Kahdessa maassa yhteensä yli 6kk, mutta kummassakin alle 6kk tarkoittaa, että verot maksetaan Suomeen.

    VastaaPoista
  3. Lisätietoa:

    http://www.vm.fi/vm/fi/10_verotus/08_suomen_verosopimukset/index.jsp

    VastaaPoista
  4. Vaikka kuinka haluaisi purkaa vihaansa hallintoa kohtaan, kannattaa nyt edes lukea Hautalan oma vastine tähän hässäkkään: http://www.heidihautala.fi/2013/03/en-teettanyt-pimeaa-tyota/ .

    Mikäli tuo kirjoitus ei kovin paljon valehtele, koko jupakassa on taas media yrittänyt väkisellä paisutella asiaa ja tehdä Hautalasta turhaan koko kansan sylkykuppia (oletettavasti lehtimyynnin edistämiseksi).

    VastaaPoista
  5. Ihmettelen tätä Linja-ahon kommettia:" ei nyt rasistinen mutta jotain sinne päin"? HS/mielipidetekstistäni 19.3.13. Ilmeisesti rasistikorttia voi aina vilauttaa kun jokin asia ei ole mieluinen.
    Ensiksikin Helsingin Sanomat keksi otsikon: "Entä veropakolaiset". En siis minä. Halusin vai muistuttaa, että asioissa on monta puolta ja suhteellisuudenkin tajua voi harjoittaa. Tietenkin NHL tai jalkapalloammattilaiset maksavat veronsa siihen maahan, jonka liigassa pelaavat ja on loogista, että he myös asuvat kyseisessä maassa. Toisin on ns. suomalaisilla Formulakuljettajilla. Miksi he eivät voi asua Suomessa, kuten esimerkiksi alppiurheilija Taina Poutiainen, joka asuu Rovaniemellä, maksaa veronsa Suomeen ja matkustaa täältä kisoihin. Ulkomailla asumiseen lienee suurin syy juuri alhainen/olematon verotus. Muuten Englannin jalkapallotähti David Beckham siirtyi "vanhoilla päivillään" pelaamaan PSG Parisiin. Hän lahjoittaa koko palkkansa hyväntekeväisyyteen.

    Rauno Etelävuori

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos palautteesta - rasismiin vertaaminen oli ehkä minulta vähän lapsellista, mutta ajan takaa siis seuraavaa: minä en ole valinnut sitä, että synnyin Suomeen - eivätkä ole nuo formulakuskitkaan. Näin ollen minulla ei ole mitään moraalista vastuuta maksaa veroja juuri tänne. Halvemman asuinmaan valitseminen ei ole sen moraalittomampaa kuin halvempien vehnäjauhojen ostaminen kaupasta kalliimpien sijaan.

      Poista