tiistai 26. maaliskuuta 2013

Wikipediasta tämä olisi jo korjattu

Vesa opettaa sinulle sähkötekniikkaa ja elektroniikkaa -ryhmän lukijalta tuli tällainen vinkki:


Kyseessä siis Opetushallituksen verkkoaineisto. Ja kuvassa on paristojen (ja lamppujen ja kytkimen) sarjaankytkentä. Sarjaankytkennässä komponentit on kytketty "peräkkäin", tai täsmällisemmin niin, että niiden läpi kulkee sama virta.

Sivulla on toinenkin hämäävä juttu. Tätä en esimerkiksi tajua:

koska kuvassa on käytännössä aivan sama kytkentä kuin ensimmäisessä kuvassa - lampun kanta on vain erilainen ja lamppuja on sarjassa yksi enemmän.

Tekstin lukaisin pikaisesti läpi, ja se on ihan ok. Pilkkua voisi muutamassa kohdassa viilata, mutta peruskoulun materiaalissa on joskus - harmi kyllä - pakko tehdä yksinkertaistuksia, että asia säilyy luettavana.

No, virheitä sattuu kaikille ja peruskoulun fysiikan opettajalle sähkö on vain yksi kapea siivu koko repertuaaria, eli mistään dramaattisesta asiasta ei ole kysymys. Mutta virhe pitäisi tietysti korjata. Wikipediassa tämä olisi helppoa. Entäs tuolla edu.fi:ssä:

 • etusivulla ei ole palaute-linkkiä
 • yhteystiedoissa on vain yleinen etunimi.sukunimi@opetushallitus.fi
 • vaihteeseen en nyt pysty soittamaan, koska olen palaverissa
 • tietoa edu.fi:stä löytyy palautelinkki, jonne laitoin palautetta juuri nyt
Katsotaan, kuinka nopeasti rupeaa tapahtumaan.

7 kommenttia:

 1. Wikipediasta koko artikkeli olisi jo poistettu

  VastaaPoista
 2. Miksi OPH:n tuottama opetusaineisto ei voi olla wikipohjalla? Vaikka pääsy olisi vain tarkkaan valikoiduilla henkilöillä, päivittäminen olisi nopeaa. Nyt eri sisällöt on koodattu erikseen erilaisiin julkaisujärjestelmiin ja aikamoinen vyyhti, kuka päivittää mitä. Palautelinkkiä saa etsiä.

  Äsken pyysin päivitystä erääseen etälukioiden linkkivirheeseen, autoin opoa, joka ei tiennyt, miten virheen korjaamista voi pyytää. Linkki löytyy kokonaisuuden etusivun alasivulta. Miksi se ei voi olla sivupalkissa näkyvissä joka ikisellä sivulla? Asia on niin yksinkertainen, että sen voi ilman koodaamistaitoja ratkaista.

  Tarkistin vielä, että en varmasti puhu palturia. Tämän sivun linkkiin piti saada korjaus. Ja todella: palautelinkki ei löydy sivulta, ei kokonaisuuden etusivulta, ei edes Edu.fi-palvelun etusivulta vaan sivun Tietoa EDU.FISTÄ tekstin joukosta ja alisivulta. Painikkeen nimestä asiaa ei osaa heti päätellä. Kun reitin tietää, vaaditaan vain kaksi klikkausta. Sama vaiva toki monilla muillakin sivuilla. Käytettävyys on tekijälle päivänselvää, asioihin tottuu.

  VastaaPoista
 3. Parasta on että oikoluet sisältöä palaverissa. Tärkeä palaveri selvästi! :)

  VastaaPoista
 4. Tekstissäkin olisi kyllä roimasti korjaamisen varaa: "Paristojen sarjaankytkennällä saadaan aikaan siis suurempi jännite... ja samalla kasvaa myös sähkövirta."
  "Kolme rinnankytkettyä paristoa antaa saman virtaa kuin yksi paristo...Lamppujen rinnankytkennässä saadaan paristosta kaksinkertainen sähkövirta."

  VastaaPoista
 5. OAJ-aktiivin ratkaisu ongelmaan on tietenkin se, että edu.fi:ssä ei ole mitään ilmaista aineistoa alunperinkään. Sensijaan opettaja X myy tuon aineiston toisille opettajille - jotka voivat sitten myydä korjaukset (jos sellaisia sattuvat huomaamaan) takaisin opettajalle X. Lopuksi opettaja X voi sitten myydä kaikille alkuperäisen materiaalin ostaneille uuden painoksen oppimateriaalista.

  VastaaPoista
 6. Itse olen kerran törmännyt samaan ongelmaan havaitessani virheellistä tietoa Etälukion pitkän matematiikan materiaaleissa. Ensimmäiseen palautteeseeni ei reagoitu, mutta parin vuoden päästä aiheeseen palattuani sain luvan kirjoittaa kyseiset pari kappaletta uusiksi.

  VastaaPoista
 7. "Parasta on että oikoluet sisältöä palaverissa. Tärkeä palaveri selvästi! :)"

  Onneksi olen sellaisessa työpaikassa, jossa tämänkaltaisia anonyymejä ei ole pyörimässä.

  VastaaPoista