torstai 13. syyskuuta 2012

Pieni täky Poliisihallitukselle

Senja Larsenin ruotsinkirja nostatti pienimuotoisen mediakohun, kun Poliisihallituksen Arpajaishallinto (sic) rupesi penäämään selvitystä joukkorahoituksen laillisuudesta. Tapaus ylitti myös kansainvälisen uutiskynnyksen. Tarina päättyi siten, että Senja palautti kaiken varalta rahat joukkorahoitukseen osallistuneille, tämän jälkeen Poliisihallitus vastasi ja piti toimintaa laittomana (tiedän, että tämä ei ole oikeuden päätös, vaan poliisin mielipide), ja lopulta Suomen Messut lupasi maksaa Senjan menettämät joukkorahoitusrahat. Ihan hyvä markkinointitempaus - loppujen lopuksi pidin melko itsestäänselvänä, että joku tuon tekee (veikkasin tosin maksajaksi suomenruotsalaista liikemiestä).

Päätin kokeilla kepillä jäätä rahankeräyslain kanssa. Ensinnäkin, rahankeräyslain valmistelutekstissä sanotaan (kiitos vinkistä Jyrki Kasvi):
Internetissä voi olla tarjolla muun muassa ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia, joiden yhteydessä ilmaistaan tilinumero ilmoittamalla vapaaehtoisuuteen perustuva mahdollisuus tehdä jonkinlainen suoritus kuvankäsittelyohjelman käyttöönotosta. Tällaista toimintaa on mahdollista, eri seikat kuitenkin huomioon ottaen, pitää normaalina kaupankäyntinä, joka ei kuulu rahankeräyslain soveltamisalaan.

Tässä yhteydessä voidaan nostaa esiin vielä sellainen esimerkkitapaus, että tiedonvälitystä harjoitetaan Internetissä niin, että ilmaiseksi työskentelevät vapaaehtoiset uutisten laatijat antavat tilinumeron myötä mahdollisuuden vapaaehtoiseen suoritukseen uutisten hyödyntämisestä. Saadun tiedon mukaan tällainen toiminta, jossa olisi vain vähän ammattitoimittajia, on yleistymässä maailmalla. Valiokunnan käsityksen mukaan on mahdollista tulkita tiedon hyödyntämisestä tehty vapaaehtoinen suoritus vastikkeelliseksi, jolloin ei ole kysymys rahankeräyksestä.
On aika kummallista, että Senjan kirja ei putoa tuohon kategoriaan. Sitten on toinen juttu. Rahankeräyslaissa lukee:
Rahankeräyksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa yleisöön vetoamalla kerätään vastikkeetta rahaa.
Siis rahaa. Verottajan tulkinnan mukaan Bitcoinit eivät ole rahaa, joten niihin ei sitten voi soveltaa rahankeräyslakia.

Näillä perusteilla ilmoitan nyt, että sinulla, hyvä lukija, on mahdollisuus tehdä jonkinlainen suoritus minulle Bitcoineilla, osoite on
1Mmah3oHjJJumcqRkmHKpQMuUvMs3mCUqA
ja sama qr-koodina:

Suorituksen perusteena on tämän blogin tai laatimieni luentokalvojen hyödyntäminen, jolloin kyse on vastikkeellisesta suorituksesta.

P.S. Ilmoitan tuohon osoitteeseen saapuneet rah... eikun siis bitcoinit verottajalle, joten veronkierrosta tässä ei ole kysymys. Jos summa on kovin pieni, verottajan tulkinta voi olla "ei kiinnosta", mutta ilmoitan jo senkin takia, että saadaan tulkintakäytäntöä näihin. Rahojen kertymistä voi kuka tahansa - myös verottaja - seurata Blockchainissa.

4 kommenttia:

  1. Pieni tarkennus: koska Bitcoin-osoitteeni on Easywallet-palvelussa, niin tuo Blockchain ei kerro kaikkea: jos (ja kun) osa lahjoittajista on Easywalletin käyttäjiä, niin bitcoinit siirtyvät suoraan Easywalletin tietokannassa eivätkä Bitcoin-verkon kautta. Tällöin ne eivät näy Blockchainissa. Esimerkiksi tätä kirjoitettaessa minulle on tullut blockchainin mukaan 0,5 BTC:tä, vaikka totuus on 1,85 BTC:tä.

    Kiitos kaikille maksajille!

    VastaaPoista
  2. Erohan tässä esimerkiksi "maksa mitä haluat"-softaan lieni se, että kun kirja ei ole valmis niin se ei ole tarpeeksi selvästi vastikkeellista toimintaa ja on olemassa mahdollisuus, että vastiketta ei tule koskaan olemaankaan olemassa.

    VastaaPoista
  3. Hyvää uutta vuotta! Lahjoituksia kertyi viime vuonna 1,85 BTC (tämänhetkisellä kurssilla 19,41 €). Nyt ei muuta kuin ilmoitusta verottajalle rustaamaan :-).

    VastaaPoista
  4. Olet saanut ihan hyvät rahat lahjoituksena jos tämän päivän kurssiin vertaa. Miten näitä pystyy edes kukaan selvittämään koskaan? :)

    VastaaPoista