tiistai 26. kesäkuuta 2012

Nettitutka.fi koukuttaa - ja näin se koukuttaisi vielä enemmän

Entinen työnantajani (terveisiä vain!) TKK:n Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos lanseerasi muutama viikko sitten Nettitutka-palvelun. Homma toimii niin, että kuka tahansa voi ladata mobiililaitteelleen sovelluksen, jolla voi ajaa mobiiliverkossa nopeustestejä. Testitulokset kootaan tietokantaan ja niitä näytetään kartalla.

Innostuin heti kokeilemaan ja vähän kartoittamaan Veikkolan 3g-maastoja. Muutama parannusidea tuli mieleen:
 • Reaaliaikaisuus olisi pop. Nyt oman mittaustuloksen ilmestymistä kartalle saa odotella muutaman tunnin.
 • Palvelu saisi olla sosiaalisempi. Tietosuoja on oma lukunsa ja se pitää miettiä tarkkaan, mutta halukkaille voisi tarjota mahdollisuuden "kisailla" kartoitettujen ruutujen määrällä.
 • Kuten MikroPC:n artikkelissa ensimmäinen lukijakommentoija toteaa, palvelu saisi ottaa huomioon myös laajakaistaliittymien nopeuserot. Ts. sillä on merkitystä, kartoitetaanko halvimmalla vai kalleimmalla mahdollisella liittymällä.
 • Kartassa saisi olla osoitehakumahdollisuus. Rasittavaa zoomailla koko Suomen karttaa.
 • Bugit ovat ymmärrettäviä uusissa palveluissa, mutta ne ärsyttävät silti. Nyt järjestelmä väittää, että olen tehnyt 0 mittausta, kun vielä pari tuntia sitten niitä oli 22. Edit: Ongelma poistui kirjautumalla pari kertaa sisään ja ulos. :-)
Oma riesansa oli, että kartoitusohjelma ei ollut yhteensopiva viime vuonna ostetun Samsungin Android-luurini (Galaxy I-5500) kanssa. Olisi pitänyt olla uudempi Android. Mutta se, että Samsungin liiketoimintamalliin kuuluu päivitysten epääminen (heitä pois ja osta uusi luuri), ei ole Nettitutkan vika.

3 kommenttia:

 1. Moi, pari vastausta:
  1: nuo pitäisi tulla kyllä heti, selvitetään
  2: on mietitty jo pitkään tuota, toteutus vaan pitää olla ns. hyväksyttävä
  3: tuo on ollut työn alla tovin, tulee julki kesän aikana
  4: aluksi lähdimme siitä, että liian lähelle ei pääse, hieman yksityisyyden suojaa, että kenen kodissa on mitattu. ;)
  5: bugeja on ja niitä tulee ihan varmasti lisää sitä mukaan kun kehitetään tuota eteenpäin. ;)

  Tää on vasta alkutekijöissään, koitetaan kaikkea kivaa lisätä kun vaan ehditään.

  Jukka

  VastaaPoista
 2. Minulla on Dna:n nopein mahdollinen yhteys Nokia N9:ssä Pohjois-Haagassa,Helsinki.
  Ei liittymän teoreettisillä nopeuksilla ole mitään merkitystä, kun esiintyy todela pitkiä taukoja jolloin yhteys on täysin poikki yli kymmenen minuuttia. Pitempään en ole jaksanut odottaa. Kyllä välillä saattaa yhteys vilahtaa niin ettei miittari ehdi mikaan. Onmeksi on neljän kuukauden tarjousaika halvalla kuukausimalsulla.
  Onkoh N9:ssä vai operaattorissa vika. Nettotutkaa ja käyttäjää en epäile.

  VastaaPoista
 3. Ihan hyvä että tuollainen on hoidettu! Noista on aina hyötyä jos haluaa arvioida laitteensa tai liittymänsä nopeutta. :)

  VastaaPoista