maanantai 18. kesäkuuta 2012

Markkinat sääntelivät sähkötöitä ennen jo valtiota

Sähköalan henkilöstöarviointiyritys Setin sivuilla on mainio kalvosarja (ja muitakin) sähköpätevyyksistä:

Kalvon mukaan sääntely alkoi vuonna 1901, kun laki sähkölaitoksista valon synnyttämistä tahi voiman siirtoa varten astui voimaan.

Mutta: sääntelyä oli jo ennen valtion puuttumista asiaan. Tutustumalla kirjaan Sähkö I - Sähkö ja sen käyttäminen valaistukseen ja työvoiman siirtämiseen (vuodelta 1899) käy ilmi, että meillä oli pelisäännöt jo ennen tätä:
Suomen Vakuutus-Tariffi-Yhdistyksen määräykset sähkövalaistus- ja sähkövirran avulla tapahtuvan työvoiman-siirtämis-laitoksille
Määräykset ovat hyvin käytännönläheisiä, kuten esimerkiksi:
Kun johdot viedään seinien tahi kattojen lävitse pitää jokaisen yksinkertaisen tahi kaksoisjohtajan mennä tarpeellisenpitkän, hyvästi eristävästä,"kestävästä ja sen laatuisesta aineesta tehdyn putken läpi, ettei eristys johdossa vahingoitu.
Vakuutusyhtiöillä oli siis omat määräykset jo ennen kuin valtio tuli mukaan soppaan. Jos en ihan väärin muista, niin Norjassa on nykyäänkin tilanne niin, että vakuutusyhtiöt huolehtivat sähköpätevyyksistä.

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen juttu. Mistä keksit?

  VastaaPoista
 2. Lyhyesti:
  - Minussa on historianörtin vikaa. Kerran sulkeuduin Kansalliskirjastoon puoleksi päiväksi ja selvitin, mikä on vanhin suomeksi julkaistu sähköalan oppikirja.
  - Sponsoroin sen digitoimisen (se on siis tuo linkittämäni kirja).
  - Lueskelin noita Setin kalvoja vähän aikaa sitten.
  - Nyt luin tuon kirjan läpi, ja huomasin, että hehei, vakuutusyhtiöt olivat valtiota edellä.

  VastaaPoista