tiistai 2. lokakuuta 2012

Vetoomus toimittajille: hinta näkyviin!

Verovaroilla kustannetaan kaikkea kivaa, ja siinä ei ole sinänsä mitään väärää. Pidän reiluna, että työtön pääsee syöpähoitoihin ja yksinhuoltajan lapsikolmikko päiväkotiin.

Haluan kuitenkin, että veronmaksajilla on tieto siitä, mitä tämä lysti maksaa. Tällöin äänestäjän on helpompi puuttua mahdolliseen älyttömään tuhlaamiseen.

Media uutisoi mielellään kaikkia uusia kivoja verovaroilla tuotettuja palveluja, esimerkiksi:
Järjestöt tuskin ovat tarjonneet ko. lupia ilmaiseksi. Uutisissa ei silti puhuta mitään rahasta.

Työnantajani Metropolia maksoi jo viime vuonna Kopioston digiluvasta 53 000 euroa ja tietojeni mukaan aika harva meillä kyseistä lupaa hyödyntää.

Paljonko summa mahtaa olla kaikille yliopistoille ja ammattikorkeakouluille? Puhutaanko kuusi- vai seitsennumeroisesta summasta?

5 kommenttia:

 1. Tuotos veloittaa näköjään 2 €/oppilas/kalenterivuosi

  Lähde:

  http://www.tuotos.fi/fileadmin/user_upload/Opetuskayttoesite2.pdf

  VastaaPoista
 2. Ei kun hetkinen. Tuo 2 euron maksu tulee ilmeisesti Opetusministeriön maksaman maksun päälle, jos näyttää jotain muuta elokuvaluonteista materiaalia kuin YLE TV1:n, YLE TV":n, MTV3:n, FST5:n tai YLE Teeman ohjelmia (joita saa tuon luvan perusteella näyttää vain enintään 2 vuotta tallennusajankohdasta???).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, juuri näin. Tuo lupa pitää hankkkia, jos näyttää tunneilla vaikkapa leffavuokraamosta haettuja kotimaisia leffoja.

   Poista
 3. Vuodelta 2003 löytyi tällainen tieto:

  "Opetusministeriön ja Kopiosto ry:n välillä olivat voimassa sopimukset, jotka koskivat yliopistoissa ja korkeakouluissa, peruskouluissa ja lukioissa, ammatillista opetusta antavissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa, musiikkioppilaitoksissa sekä valtionhallinnossa tapahtuvaa valokopioimista. voimassa olivat Kopiosto ry:n ja Tuotos ry:n kanssa tehdyt sopimukset opetustoiminnassa ja tieteellisessä tutkimuksessa tapahtuvasta radio- ja televisio-ohjelmien nauhoittamisesta. Suojatun aineiston käytöstä maksettiin sopimusten mukaisina korvauksina yhteensä noin 6,2 milj. euroa"

  http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Julkaisut/2004/liitteet/opm_246_tk2003.pdf?lang=fi
  Sivu 38

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ministeriön budjettiesityksestä löytyy tällaisia lukuja tekijänoikeuskorvauksista (joissa on mukana oppilaitosten lisäksi kirjastot ja valtionhallinto)

   "tekijänoikeuslakiin perustuvia korvauksia
   oppilaitoksissa, yleisissä kirjastoissa ja valtionhallinnossa tapahtuvasta suojatun aineiston käytöstä
   tekijänoikeuksien haltijoita edustavien järjestöjen kanssa tehtävien sopimusten mukaisesti."

   2013 talousarvio 17 888 000 euroa
   2012 talousarvio 17 888 000 euroa
   2011 tilinpäätös 15 835 000 euroa

   http://www.minedu.fi/OPM/Linjaukset_ja_rahoitus/talousarviot/talousarvioasiakirjat_2013/liitteet/OKMn_TAE_2013.pdf

   2 miljoonaa on yhteensä nousua näillä kolmella alalla tekijänoikeuskorvauksissa tänä vuonna, eli 13 prosenttia edellisestä vuodesta. Tuossa on ilmeisesti huomioitu myös tänä voimaan tulleet uudet sopimukset, joihin lukeutuu myös digiluvat. Niiden maksaminen siirtyi vuodenvaihteessa OKM:lle, kun aiemmin niiden maksajana olivat oppilaitokset.

   Poista