torstai 4. lokakuuta 2012

Avoimen datan sovellusidea: oma hintaindeksi

Virallisesti inflaatiota mitataan kuluttajahintaindeksillä, mutta tämä indeksi perustuu keskivertoihmisen kulutukseen. Lapsettoman ja autottoman kasvissyöjän "inflaatio" onkin erilainen kuin vaikkapa paljon autoaan (hyödyksi tai huviksi) käyttävän suurperheellisen. Idea: meillä on jo kivoja avoimeen dataan perustuvia palveluja, kuten Verokuitti, Velkakello tai Kansan muisti. Voisiko joku väsätä palvelun, josta voisi kliksutella kuukausittaiset menonsa, ja sitten palvelu näyttäisi, paljonko eläminen on kallistunut ajanjaksolla X.

Lukemaa voisi sitten verrata kuluttajahintaindeksiin.

Palvelu ehtisi mainiosti vielä kilpailuunkin.

2 kommenttia:

  1. No jopas sattui. Mulla on vaiheessa omaan käyttöön (ja jos siitä tulee kelpo, myös muille) juuri tuollainen. Katsoo nyt. :)

    VastaaPoista
  2. Vähemmällä kliksuttelulla pääsee, kun ottaa käyttöön http://www.balancion.com/ -palvelun, se ottaa kulutustiedot suoraan verkkopankista. Joku avoin rajapinta sitten näihin, niin, että vapaaehtoiset datan luovuttajat voisivat luovuttaa todellisen kulutusdatansa analysoitavaksi johonkin kolmanteen palveluun, joka kertoisi elämän hinnasta.

    Olisi myös mannaa, jos bonus- ja plussakorteilta kortin haltija saisi todelliset transktiotiedot datana.

    VastaaPoista