tiistai 14. elokuuta 2012

Kokeiltua: Bitcoin

Bitcoin on jo aika wanha juttu netissä, mutta innostuin kokeilemaan sitä vasta nyt. Homma meni seuraavasti:
 • Tein itselleni Bitcoin-lompakon Easywallet-palveluun (ei vaadi rekisteröitymistä).
 • Ostin sunnuntaina bitcoineja Bittiraha-palvelusta ja maksoin ne tilisiirrolla.
 • Bitcoinit ropsahtivat tililleni tänään (ne piti maksaa tilisiirrolla, eli sunnuntaina tililtäni lähteneet eurot olivat perillä vasta tänään tiistaina).
Yksinkertaista ja toimivaa. Bitcoineja voi ostaa muualtakin ja säilyttää monella tavalla, kokeilemani tavat eivät ole välttämättä parhaat/edullisimmat, mutta käytettävyydeltään olivat varmasti helpoimmasta päästä.

Bitcoinin parhaat puolet ovat mielestäni:
 • Anonymiteetti ja anarkismi - mikään poliittinen taho ei kontrolloi bitcoinien määrää ja liikennettä mielivaltaisesti, vaan arvo määräytyy markkinoilla.
 • Nopeus - raha siirtyy toiselle puolelle maailmaa lähes reaaliajassa.
Ja sitten huonot puolet:
 • Käyttäjiä on vähän. Tämä ei ole mitenkään huono asia itseisarvoisesti, mutta siitä seuraa kaksi erittäin huonoa puolta: 
  • Kurssi heilahtelee jonkin verran.
  • Bitcoin ei kelpaa maksuvälineenä kovin monessa paikassa.
 • Vaikka mikään poliittinen taho ei kontrolloi Bitcoinien määrää, se on edelleen fiat-raha, ts. sen arvoa ei ole sidottu mihinkään konkreettiseen, kuten kultaan.
Bitcoinista on ollut juttua suomalaismediassakin, mutta aika vähän. Esimerkiksi Talouselämässä on julkaistu erittäin hyvä juttu. Tänään illalla tulee Ajankohtaisessa kakkosessa juttu Bitcoinista. Ajankohtainen kakkonen on tunnettu "ylikriittisestä" journalismista:  kritiikkiä esitetään, mutta juuri mitään muuta - kuten vastakritiikkiä tai puoltavia näkökulmia - ei sitten esitetäkään. Toivottavasti tämä kerta on poikkeus.

4 kommenttia:

 1. http://areena.yle.fi/tv/1591262 tuossa on mainitsemasi A2 juttu nettijälkilähetyksenä. Saatavilla varmaan muutaman viikon. Bitcoin-osiossa oli kyllä sitä kritiikkiä, puoltoa ei niin ihmeemmin. Kuitekiny tärkeää näkyvyyttä uudelle asialle. Ja semmosta pientä innokkuutta siinä kuitenkin oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, kohdasta 17:12. Kohtuullisen asiallinen mielestäni, ainakin yllätyin positiivisesti. Ja ihanaa, taustamusiikkina oli C64:n Commando-pelin musiikki!

   Poista
 2. Nuo KRP:n ja Suomen Pankin "kritiikit" pätevät myös tavalliseen (käteis)rahaan. Käteiseuroilla voi ostaa huumeita anonyymisti. Eikä mikään "taho takaa", että voit vaihtaa eurosi kultaan tai perunoihin vielä viikon päästä.

  VastaaPoista
 3. "Eiks sua harmita että muut tekee bisnestä järjestelmällä jota sä olet ollut kehittämässä." #facepalm @ 26:04

  VastaaPoista