Opintotuki voidaan periä takaisin, jos opintosuorituksia on erityisen vähän ja olosuhteista ilmenee, ettei opintoja ole ollut tarkoituskaan harjoittaa päätoimisesti.Ja asetuksesta:
Opintosuorituksia katsotaan olevan erityisen vähän, jos suorituksia on keskimäärin vähemmän kuin 1 opintopiste tukikuukautta kohti tarkastelujakson ajalta. Tarkastelujakso voi olla seurantalukuvuosi tai seurantalukuvuosi ja sitä seuraava syyslukukausi.Tämä voi tulla monelle yllätyksenä, koska tähän mennessä opintotuet on peritty takaisin vain, jos vuositulorajat ovat ylittyneet.
Mielenkiintoista opiskelijan oikeusturvan kannalta on, miten tulkitaan määritelmää olosuhteista ilmenee, ettei opintoja ole ollut tarkoituskaan harjoittaa päätoimisesti. Miten tällainen "tarkoitus" tutkitaan? Valheenpaljastuskokeellako? Kelan nettisivujen mukaan "takaisinperintä tulee kyseeseen silloin, kun opintoja ei ole ollut tarkoituskaan harjoittaa päätoimisesti, vaan olet ollut esimerkiksi töissä." Tarkoittaako siis se, että "on ollut esimerkiksi töissä" sitä, että opintoja ei ole ollut tarkoituskaan harjoittaa päätoimisesti?
Onhan tuosta ollut muutamassa paikassa jo juttua, mutta muutoksia on ollut kerralla sen verran paljon, että voi mennä ohi. Ks. esim.
VastaaPoistahttp://www.syl.fi/2011/05/16/opintotukeen-useita-muutoksia-1-8-lahtien/
Rivien välistä olen lukevinani sen, että jotkut hommaavat opiskelupaikan ja menevät sitten duuniin (opiskelijabussikortilla), sekä nostavat opintotukea. Tämän vuoksi kaikki muut joutuvat laskeskelemaan, venymään, stressaamaan ja selvittelemään, miksi opintoja ei kerry. Ja kesäisin on kuitenkin mentävä kesätöihin. Lopulta, jos opinnot ei mene putkeen, niin joku vie vähätkin varat pois.
VastaaPoistaViedäänkö muuten työttömiltä rahat pois, jos vaikuttaa, ettei ollutkaan tarkoitus harjoittaa työntekoa päätoimisesti?