IL: Kokoomus pimitti tilinpäätöstietojaAivan ensiksi tulee oikaista asiavirhe viimeisestä kappaleesta. Osakeyhtiön, osuuskunnan, luottolaitoksen ja vakuutusyhdistyksen on jätettävä ilmoitus kahden kuukauden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamisesta (ja muiden yritysten kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, jos firma on niin suuri että se on velvollinen tiedot toimittamaan) - eikä tilikauden päättymisestä. Esimerkiksi, jos osakeyhtiön tilinpäätös vahvistetaan huhtikuussa, tilinpäätösasiakirjat pitäisi jättää kesäkuussa.
18.7.2009 12:37 | Päivitetty: 18.7.2009 12:50
Kokoomukselle vaalirahoitusta kerännyt yhtiö ei ole toimittanut tilinpäätöstietojaan kaupparekisteriin, kertoo Iltalehti.
Kokoomus perusti keväällä 2001 Suomen Kansallismedia Oy -nimisen yhtiön, jonka avulla kerättiin vaalirahoitusta muun muassa seminaareja järjestämällä ja taulukaupalla.
Yhtiön rooli on lehden mukaan ollut merkittävä varsinkin vuoden 2007 eduskuntavaalien rahoittamisessa. Puolueelle kertyi vuoden 2007 aikana kaikkiaan lähes miljoona euroa.
"En osaa sanoa, miksi niitä [tilinpäätöstietoja] ei ole toimitettu kaupparekisteriin. Tuo on kummallista, sinun täytyy kysyä asiasta firman toimitusjohtajalta", puoluesihteeri Taru Tujunen sanoi Iltalehdelle.
Suomen Kansallismedian toimitusjohtajan paikalla istuu kokoomuksen hallintopäällikkö Jarmo Pekkala.
"Minulla ei ole mitään järkevää vastausta tuohon, koska niiden pitäisi olla kaupparekisterissä", Pekkala kommentoi lehdelle.
Lain mukaan yrityksen on toimitettava tilinpäätöstiedot kaupparekisteriin viimeistään kaksi kuukautta tilikauden päättymisen jälkeen. Vuoden 2007 tilinpäätös olisi pitänyt toimittaa rekisteriin viime elokuussa.
Toiseksi, haluan vähän taustoittaa uutista ja "rikkeen" vakavuutta. Tavalliselle kansalaiselle ei välttämättä sano mitään, mitä tarkoittaa, että "pimittää tilinpäätöstietoja". Onko kyseessä iso vai pieni rike, vaiko peräti rikos?
Kyse ei ole rikoksesta eikä edes rikkeestä. Lain mukaan tilinpäätös on toimitettava kaupparekisteriin. Mikäli tilinpäätöstä ei toimita, mitään ei todennäköisesti tapahdu (PRH saattaa pyytää asiakirjoja pistotarkastusluonteisesti, mutta faktatietoa tästä minulla ei ole). Tapahtua alkaa vasta, kun kilpailija/asiakas/kateellinen naapuri kiinnostuu firmasi tiedoista ja pyytää kaupparekisteristä firmasi tilinpäätöstä. Tällöin Patentti- ja rekisterihallitukselta lähtee yrityksellesi kirje, jossa pyydetään toimittamaan yrityksen tilinpäätöstiedot. Kirjeessä on uhkaus, että mikäli tilinpäätöstä ei toimiteta, voi Patentti- ja rekisterihallitus määrätä uhkasakon. Jos edelleen jätät tilinpäätöstiedot toimittamatta, niin PRH:lta tulee toinen kirje, jossa on mukana uhkasakko: mikäli et nyt vieläkään toimita tilinpäätöstä, joudut maksamaan summan X. Nyt ei ole yhtään esimerkkiä käden ulottuvilla, mutta sakko on tapauskohtainen ja pienillä firmoilla suuruudeltaan tonnin tai pari. Ja sitä ei siis ole pakko maksaa, jos toimittaa tilinpäätöksen ennen toisessa kirjeessä mainittua takarajaa.
Uutisen mukaan tilinpäätöstiedot on toimitettu kaikilta vuosilta paitsi 2005 ja 2007. Vuodesta 2008 alkaen tilinpäätöstiedot menevät PRH:lle suoraan verottajalta, joten niiden "pimittäminen" on mahdotonta (tai silloin pitäisi pimittää tilinpäätös myös verottajalta, ja se puolestaan on rikos). Huomionarvoista on myös, että tuloslaskelmassa ja taseessa pitää olla myös edellisen vuoden vertailutiedot näkyvillä (KPL 3. luku 1 §). Toisin sanoen kokoomuspuljun tulos- ja tasetiedot "pimitetyiltä" vuosilta näkyvät vuosien 2006 ja 2008 tiedoissa. Liitetietoja ei toki näe.
Tilastoa minulla ei asiasta ole, mutta kokemuksen mukaan tilinpäätösten toimittamatta jättäminen on ennemminkin maan tapa kuin poikkeus, josta pitäisi uutisoida. Moni pienyrittäjä ei yksinkertaisesti viitsi lähettää tilinpäätöstään PRH:lle - eivätkä kaikki välttämättä edes tiedä rekisteröintipakosta. Joku voi tietenkin jättää tilinpäätöksen tietoisesti toimittamatta (syiden spekuloinnista voisi kirjoittaa toisen blogikirjoituksen). Ja sitten kun PRH:lta tulee uhkasakko, se joko maksetaan tai tilinpäätös toimitetaan. Eri "laittomuuksia" on vaikea pistää "syntisyysjärjestykseen", mutta itse olen sitä mieltä, että tilinpäätöksen rekisteröimisen unohtaminen (ja "unohtaminen") vastaa punaisia päin kävelemistä tai ilman kypärää pyöräilemistä (kypärän käyttöpakko mainitaan tieliikennelaissa, mutta sen unohtamisesta ei ole säädetty rangaistusta).
Kukaan ei tietenkään tunnusta jättäneensä tahallaan tilinpäätöstiedot toimittamatta. Siksi vedotaan omaan tai sihteerin unohdukseen, tai siihen, että posti on hukannut kirjeen. Kokoomuksen kohdalla unohdus saattaa olla oikea vahinko, koska tilinpäätökset ympäröiviltä vuosilta on toimitettu. Mutta tätä on mahdotonta todistaa kumpaankaan suuntaan.
Tämän kirjoituksen pointti on siinä, että teosta tai laiminlyönnistä kertova uutinen pitäisi mielestäni taustoittaa niin, että tavallinen kansalainen ymmärtää, onko kyse kärpäsestä vai härkäsestä. Tämä uutinen on samaa tasoa, kuin että joku uutisoisi, että Sauli Niinistö ajoi 80 kilometrin nopeusrajoitusalueella 81 kilometriä tunnissa.
"Tilastoa minulla ei asiasta ole, mutta kokemuksen mukaan tilinpäätösten toimittamatta jättäminen on ennemminkin maan tapa kuin poikkeus, josta pitäisi uutisoida"
VastaaPoistaTäsmälleen näin. Kuten Talouselämässä viitisen vuotta sitten todettiin, vain vähemmistö yrityksistä toimittaa tilinpäätöksensä kaupparekisteriin.
http://www.talouselama.fi/uutiset/article158087.ece