Koska olen kirjoitellut säännöllisesti aiheesta, saan satunnaisesti vinkkejä eri puolilla Suomea tapahtuneista säteilynpelkoepisodeista. Tuorein tapaus on riihimäkeläinen ammattioppilaitos, johon hankittiin kaktuksia vähentämään tietokoneiden säteilyä.
Kuvan henkilö ei liity tapaukseen (ohjeet kuvassa näkyvän säteilysuojeluvarusteen rakentamiseen). |
Toisten motiiveja on mahdoton selvittää aukottomasti, mutta käsitykseni mukaan kyseessä on sama porukka, joka kokee saavansa oireita säteilystä ja logiikka menee niin, että jos he saavat osoitettua, että mobiililaitteiden säteily on vaarallista, heidän sähköherkkyytensäkin otetaan vakavasti.
Jos ilmiö on uusi, siihen tutustumisen voi aloittaa vaikkapa Lilja Tammisen erinomaisesta blogikirjoituksesta Yksi tutkija käenpesästä – Kodin sähkölaitteiden säteilyvaara on huuhaata.
Tapaus Kaktus
Sain ensin vihjeen, että ammattioppilaitos Hyrian Riihimäen Sakonkadun toimipisteeseen luokkaan on hankittu kaktuksia suojaamaan tietokoneiden aiheuttamalta sähkömagneettiselta säteilyltä. Tyydyin aluksi naamapalmuttamaan tälle yksinäni, mutta nyt kun sähkömagneettinen huuhaa nosti kunnolla päätään alkuviikosta, päädyin julkaisemaan aiheesta lyhyen kommentin Facebookissa.Sain nopeasti yhteydenottoja kolmelta toimittajalta, jotka selvittivät asiaa. Koulun tiedotuslinja ei yllättänyt ja palaute journalisteilta oli seuraavanlaista:
- Soitimme koululle, ilmeisesti joku on jossain kohtaa juksannut, rehtorin ja k.o. opettajan mukaan kaktukset on hankittu ihan normaalin sisustussuunnitelman mukaan, ja kaktukset valittiin helppohoitoisuudensa vuoksi.
- Toiselta toimittajalta ei kuulunut mitään.
- Aamupostissa selvitys eteni lyhyeksi jutuksi asti:
Vihreä säteilysuoja on pelkkä huhu 11.2.2015 - 07.30 PAIKALLISET
RIIHIMÄKI | Kaktus ei toimi säteilysuojana vaikka niin huhutaan. Facebookissa levisi tiistaina päivitys, jossa epäiltiin ”erään riihimäkeläisen ammattioppilaitoksen” käyttävän piikkikasveja tietokonesäteilyn torjuntaan.
Hyria Koulutuksen rehtori Eile Särssi kumoaa huhut määrätietoisesti. Kaktuksia tuli luokkaan, mutta puhtaasti viihtyvyyden takia, hän vakuuttaa.
Tapaus jäi vähän haisemaan. Jos kaktukset olisi hankittu "normaalin sisustussuunnitelman mukaan", niin miksi niitä hankittiin vain yhteen luokkaan, ko. oppilaan 'kotiluokkaan' (varsinaisia kotiluokkia ei oppilaitoksessa ole mutta kyseinen ryhmä viettää paljon aikaa juuri tässä tilassa)? Yleensä sisustussuunnitelmat tehdään koko rakennukselle ja niissä on jonkinlainen johdonmukaisuus.
Sen sijaan minä sain muutaman yhteydenoton koulun sisältä: ongelma on siinä että koulun opiskelijat ja henkilökunta eivät luota paikallislehtien lähdesuojaan vaan pelkäävät että jos avaa suunsa toimittajalle niin oma nimi on lehdessä ja siitä seuraa ikävyyksiä. Pelko on ihan ymmärrettävä, koska Riihimäki on kohdellut opettajia näissä asioissa varsin kyseenalaisesti ja saanut huomautuksen Oikeusasiamieheltä.
Nyt olen useammasta lähteestä varmistanut, että:
- Yhteen luokkahuoneeseen Hyrian Riihimäen Sakonkadun toimipisteeseen on todella hankittu kaktuksia, alkuperäinen hankintasyy oli todella erään täysi-ikäisen opiskelijan (ei siis vanhempien) vaatimus, että niitä pitää hankkia vaimentamaan tietokoneiden säteilyä.
- Muut luokkalaiset olivat koittaneet valistaa asiasta, huonolla menestyksellä.
- Koulun sisäisessä postissa on opettajille lähetetty ennen kaktusten hommaamista lausunto Säteilyturvakeskukselta, jossa yksiselitteisesti todettiin koko säteilyhysterian (= tietokoneiden "säteilyn" vaarallisuuden sekä kaktusten vaikutuksen siihen) olevan huuhaata, mutta silti kaktukset hommattiin.
- Rehtori kiistää asian, koska onhan se nyt, no, melko kiusallinen. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että kirjelmä, jossa kaktusten hankkimista toivottiin, oli luokan yhteinen kirjelmä, jossa valitettiin mm. opetuksen laadusta ja aikataulutuksesta, johon sitten tämä kyseinen yksi opiskelija oli lisäillyt omiaan (suora sitaatti valituskirjelmästä): "Joidenkin tutkimusten mukaan erityisesti kaktukset myös vähentävät ja suojaavat elektromagneettiselta säteilyltä, jota sähkölaitteet tuottavat ja mikä päivittäin tietokoneiden kanssa työskenteleville aiheuttaa alitajuisia stressioireita sekä keskittymisvaikeuksia." Ja laittanut kirjelmän eteenpäin koko luokan nimissä. Tähän suhtauduttiin luokalla erittäin närkästyneesti, minkä ymmärrän täysin.
Tietenkin yksi vaihtoehtoinen selitysmalli on, että tämä täysi-ikäinen oppilas ei ole säteilyuskovainen vaan naureskelee partaansa kun koulu ryntäsi ostamaan kaktukset. Saamieni tietojen mukaan tämä ei kuitenkaan ole todennäköistä.
Jos ne ovat menneet sekaisin Wlan-säteilystä siellä Riihimäellä? Ranskan säteilyviranomaisen mukaan täysin mahdollista.
VastaaPoistaWlan-sätelyistä sekoaminen on hieman epätodennäköistä, koska ainakaan kyseisessä luokassa ei ole Wlania.
VastaaPoistaPutosin :D
VastaaPoistaOlipa hyvä saada tietoa. Täytyy hankkia tähän pöydälle tietokoneen viereen muutama Peyote ja San Pedro vaimentamaan säteilyä. Tulee jo parempi olo kun ajattelenkin asiaa ...
VastaaPoistaJospa se kaktusviinan päätä sekoittava teho perustuukin raaka-aineena käytetyn kasvin imemään säteilyyn?
VastaaPoistaWlanista aiheutuvat stressioireet ainakin allekirjoittaneelle syntyvät pääasiassa sähköpostivuoresta. Olisikohan niin, että nämä henkilöt projisoivat sosiaalista ahdistuneisuuttaan teknologiaan?
VastaaPoistaMelkoista tekstiä, pakko sanoa....
VastaaPoistaKaikille säteilyuskovaisille täytyisi näyttää mainio XKCD -sarjakuva kännyköiden määrän ja syöpätapausten korrelaatiosta
VastaaPoistahttp://xkcd.com/925/
Harmi ettei ko. todiste tullut mukaan sinällään ihan hyvään artikkeliisi MPC 5/2015, jonka olisi periaatteessa voinut tiivistää tuohon yhteen kuvaan :)
homous johtuu pahoista hengistä mutta Jumala voi parantaa siitä eksorsismin avulla. Vain Kristus pelastaa.
VastaaPoistaHey Your post is so informative I gather a lot of infor mation . so thank you for the post. custom research paper writing services
VastaaPoistaKun tokaisin hakukoneelle että "kaktukset blogi", tein sen aikeissani etsiä tiettyä blogia jossa oli juttua kaktusten hoidosta mutta kyllä tämäkin käy. Kyllä tämä käy vallan mainiosti.
VastaaPoista