perjantai 14. marraskuuta 2014

Säteilyhuuhaata eduskunnassa – "sijoittamissuunnitelma" tukiasemille?

Minulle toimitettiin kansanedustajille lähetetty viesti, jonka sisältö pistäisi naurattamaan elleivät nämä säteilyadvokaatit olisi ilmeisen tosissaan. Viesti alla kokonaisuudessaan (editoin vain sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot pois etteivät ole roskapostibottien ruokana):
Lähettäjä: Eloranta Eeva-Johanna <...@eduskunta.fi>
Päiväys: 12. marraskuuta 2014 14.16.19 UTC+2
Vastaanottaja: JL Edustajat <...@eduskunta.fi>
Aihe: Lakialoite tietoyhteiskuntakaaren muuttamisesta allekirjoitettavana

Lakialoite tietoyhteiskuntakaaren muuttamisesta allekirjoitettavana:

Langattoman viestinnän myötä myös tarve rakentaa tukiasemia ja radiomastoja on kasvanut. Tätä ei kuitenkaan ole riittävästi otettu huomioon kaavoituksessa eikä tukiasemien ja radiomastojen sijoittelua varten ole selkeitä pelisääntöjä myöskään tuoreessa tietoyhteiskuntakaaressa (917/2014). Matkapuhelimen käyttöön on yksilön mahdollista ainakin jossain määrin itse vaikuttaa. Tukiasemien ja radiomastojen säteily ei kuitenkaan ole yksilön itsensä hallittavissa. Näin ollen asiaan liittyy oikeudellisia ongelmia, jotka tulisi ottaa huomioon lainsäädännön keinoin. Vaikka tukiasemien säteily on heikompaa kuin matkapuhelimien säteily, altistutaan sille kroonisesti, enemmän tai vähemmän esimerkiksi asuinpaikasta riippuen. Tukiasemasäteily ei ole jakautunut tasaisesti ympäristöömme vaan altistumistasoissa on suuria eroja esimerkiksi eri asuntojen tai työpaikkojen välillä, riippuen esimerkiksi siitä, miten lähellä tukiasemia ja radiomastoja ne sijaitsevat. Radiotaajuinen säteily ei ole ihmisille ja ympäristölle riskitöntä, vaan Maailman terveysjärjestön (WHO) luokituksen mukaan radiotaajuinen säteily on mahdollinen karsinogeeni (luokka 2B) eli mahdollisesti syöpää aiheuttava. Varovaisuusperiaate suhteessa tukiasemien ja radiomastojen sijoitteluun tuleekin ottaa paremmin huomioon tietoyhteiskuntakaaren säädöksissä.


Näin ollen esitän tässä tietoyhteiskuntakaaren (917/2014) lakimuutosehdotuksessa,  että siinä tulisi määritellä seuraavat asiat: teleyhtiöiden pitäisi tehdä tukiasemista ja radiomastoista sijoittamissuunnitelma, arvio säteilytehosta ja toimitettava sijoittamissuunnitelma kaikille kiinteistön ja rakennuksen omistajille ja niille, jotka asuvat tai säännöllisesti oleskelevat niissä tai lähetinlaitteiden pääsäteilykeilan alueella sekä muille, joiden etua tai oikeutta suunnitelma koskee. Näillä tahoilla olisi oikeus tehdä muistutus sijoittamissuunnitelmasta. Kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tulisi ylläpitää sähköistä avointa rekisteriä, josta käyvät ilmi tukiasemien ja radiomastojen sijaintitiedot. Lisäksi tukiasemat ja radiomastot tulisi sijoittaa ensisijaisesti yleisille alueille niin, että niistä ihmisille aiheutuva säteilyaltistus minimoidaan. Niitä ei tule sijoittaa asuintalojen tai erityisherkkien kohteiden, kuten koulujen, päiväkotien, vanhainkotien tai sairaaloiden yhteyteen.


Lakialoite on allekirjoitettavana pääovella marraskuun loppuun asti.Ystävällisin terveisin

Eeva-Johanna Eloranta
Kansanedustaja (sd)
Riksdagsledamot
Member of Parliament

www.eeva-johanna.net

Eduskunta 00102 Eduskunta
Mikä tässä on pielessä? No se, että tukiasemien säteilyn vaarallisuudesta ei ole minkään valtakunnan tieteellistä näyttöä. Kuten professori Tapio Ala-Nissilä sanoo:
 Ala-Nissilä korostaa, että tässä säteilytulvassa kännykän milliwatit eivät tunnu missään.

– Aivan kuten jos täyteen tynnyriin pudotetaan pisara vettä, ei vesimäärässä huomaa muutosta.

Kukaan ei kiistä sitä, etteikö riittävän voimakas sähkömagneettinen säteily olisi vaarallista.

– Auringonvalokin on sähkömagneettista säteilyä, ja jos oleskelee auringonpaisteessa riittävän pitkään ilman suojaa, siihen kuolee.

Sen sijaan olohuoneen kattolampun valo ei aiheuta terveyshaittoja, vaikka ihminen lojuisi lampun valon alla yötä päivää, koska sen säteilyteho on vain murto-osa auringonvalosta. 
Eduskuntavaalit ovat tulossa. Älä äänestä huuhaata eduskuntaan.

7 kommenttia:

 1. Mutta...eikös nuo juuri kannattaisi sijoittaa vanhainkotien ja vanhusten palvelutalojen katoille? Jos ne häviävän pienet säteilymäärät jotain aiheuttaisivatkin niin vanhuksilla tunnit varmasti tulee täyteen muutenkin ennen kuin tappajasäteily ehtii purra?

  Ehkä nämä ajatukset johtuvat vaan kouluni vieressä olleesta muuntajakeskuksesta.

  VastaaPoista
 2. Professori Ala-Nissilä antaa taas huuhaalle kyytiä niin että soi:
  https://www.facebook.com/tapio.alanissila/posts/10202698595337757

  Arvoisa kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta,
  Olet tehnyt lakialoitteen tietoyhteiskuntakaaren muuttamisesta siten, että radioliikenteen tukiasemien ja mastojen sijainnista pitäisi tehdä yksityiskohtainen ja monimutkainen turvallisuusarvio niiden lähettämän "säteilyn" perusteella.
  Tämä kuulostaa erittäin byrokraattiselta ja täysin tarpeettomalta, koska mikään tieteellisesti pätevä tutkimus ei ole osoittanut, että radio- tai WLAN/GSM-tukiasemien säteilyllä olisi tai edes voisi olla mitään terveyshaittoja normaalikäytössä.
  Radioalloista ihmiskunnalla on jo yli 100 v. kokemus. Ns. radiotaajuinen sähkömagneettinen (smg) säteily hulahtaa ihmisen läpi ilman käytännössä mitään vuorovaikutusta elävän aineen kanssa. Erittäin suurilla tehoilla radioaallot aiheuttavat palovammoja (säteilyn energiaa muuntuu lämmöksi), mutta niitä voi saada vain suurteholähettimien välittömässä läheisyydessä.
  GSM- ja WLAN-signaalit tunkeutuvat myös ihmiseen, taajuudesta riippuen ne jäävät käytännössä ihon pintaan tai tunkeutuvat muutaman kymmenen senttimetrin syvyyteen biologiseen kudokseen. Niiden vaikutuksesta on tietenkin vähemmän kokemusta kun radioalloista; tosin niitä on käytetty laajamittaisesti jo yli 20 vuoden ajan. Niiden vuorovaikutusta ja erityisesti terveysvaikutuksia on kuitenkin tutkittu kattavasti: yksikään tieteellisesti pätevä koe ei ole pystynyt osoittamaan haitallisia terveysvaikutuksia kaupallisesti käytettävillä tehoilla ja taajuuksilla. Tästä on paljon tutkimustietoa jopa solutason kokeita myöten.
  Syy, miksi GSM- ja WLAN-signaaleista ei ole ihmiselle haittaa, on hyvin yksinkertainen. Tällainen smg-säteily ei vuorovaikuta solutasolla, vaan lämmittää biologista kudosta. Koska kuitenkin ihminen itse säteilee jopa n. 100 watin teholla, on watin tuhannesosien suuruinen lisäsäteily kuin vesipisara tynnyrissä - sen vaikutus on niin heikko, ettei sitä pystytä kunnolla edes mittamaan.
  Radiosäteilyn "vaarallisuutta" rummuttaa netissä ja julkisuudessa pieni fanaatikkojen ryhmä, johon tieteelliset faktat eivät vaikuta. Osa heistä myös rahastaa ihmisten pelon lietsonnalla. Säteilyn oikeita asiantuntijoita löytyy mm. Aalto-yliopistosta ja he antavat mielellään oikeaa tietoa asiasta.
  Itse asiassa radiomastot ja tukiasemat ovat paljon vaarallisempia siltä osin, että niistä tippuva lumi ja jää voivat aiheuttaa oikeita terveysvaaroja. Lisäksi ne voivat houkuttaa lapsia kiipeilemään. Tämän takia olet aivan oikeassa siinä, ettei tällaisia mastoja tulisi pystyttää ainakaan päiväkotien ja koulujen välittömään läheisyyteen.
  Lakialoitteesi ongelma on siinä, että se vie huomion pois oikeista terveyshaitoista. Tiedetään hyvin, että terveydelle ylivoimaisesti haitallisimpia tekijöitä ovat liikunnan puute, epäterveellinen ruokavalio, ylipaino, tupakka ja alkoholi. Jos olet oikeasti huolissasi lasten ja vanhusten terveydestä, niin eikö silloin pitäisi puuttua siihen, että vanhukset eivät saa resurssien puuteessa tarpeeksi virikkeitä ja liikuntaa, yläkoulujen ympärillä pyörivät tupakkaringit, kouluissa on makeis- ja virvoitusjuoma-automaatteja, energiajuomia ja sähköisiä savukkeita myydään lapsille ja koulujen ja päiväkotien läheisyydessä on pikaruokaloita, joissa oppilaat käyvät syömässä kouluruoan sijaan? Milloin ja miten puutut oikeasti merkittäviin terveysriskeihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. homous johtuu pahoista hengistä mutta Jumala voi parantaa siitä eksorsismin avulla. Vain Kristus pelastaa.

   Poista
 3. "Radiotaajuinen säteily ei ole ihmisille ja ympäristölle riskitöntä, vaan Maailman terveysjärjestön (WHO) luokituksen mukaan radiotaajuinen säteily on mahdollinen karsinogeeni (luokka 2B) eli mahdollisesti syöpää aiheuttava. Varovaisuusperiaate suhteessa tukiasemien ja radiomastojen sijoitteluun tuleekin ottaa paremmin huomioon tietoyhteiskuntakaaren säädöksissä."

  Odotan innolla neiti Elorannalta samanlaista varovaisuutta kaikkien muidenkin 2B-listalle päätyneiden asioiden suhteen. Kahvitarjoilut luvanvaraisiksi? Pakollinen ilmoitus viranomaisille aikomuksesta tarjoilla kahvia tilaisuudessa? Oikeus kieltäytyä tilaisuuksista joissa tarjoillaan kahvia? Siellä samalla 2B-listalla on myös kahvi, eikä sillä listalla oleminen merkkaa mitään muuta kuin sitä että ainetta tarkkaillaan yhtenä mahdollisena karsinogeenisenä aineena. Tutkimuksista huolimatta mitään ei vielä(kään) ole löytynyt joten niin kauan kun säteily on 2B-listalla niin akuuttia tarvetta toimenpiteille mihinkään suuntaan ei ole.

  Moraalitonta käyttää virallisen kuuloisia ja uhkaavan oloisia lausuntoja pelkkään oman asian ajamiseen jos siellä taustalla ei kuitenkaan ole yhtään mitään todellista uhkaa. Hyihyi.

  VastaaPoista
 4. homous johtuu pahoista hengistä mutta Jumala voi parantaa siitä eksorsismin avulla. Vain Kristus pelastaa.

  VastaaPoista
 5. > sähköisiä savukkeita myydään lapsille

  Ehkei itse kannata mennä huuhaaseen. Kannatan sähkötupakkaa varauksettomasti. Sähkötupakan vainoaminen on tosi hölmöä. Vainotkaa sitä sähkötupakkaan myytävää nikotiinia, mutta muuten sähkötupakasta ei ole haittaa.

  VastaaPoista
 6. Onhan niitä tutkimuksia runsaasti olemassa siitä miten haitallisia vaikutuksia radiotaajuinen säteily aiheuttaa ihmiselle ja muulle erilliselle. Jostain käsittämättömästä syystä nämä a la-nissilät ja Linja-Ahot sivuuttavat nämä järjestelmällisesti ja uskaltavat väittää jatkuvasti em. Teknologian olevan turvallista. Kovia jätkiä kun tietävät enemmän kuin WHO näistä asioista. Heille tärkeintä on leimata järkevä varovaisuudella suhtautuminen huuhaaksi vähät välittäen edes lasten terveydestä ja turvallisuudesta.

  VastaaPoista