tiistai 19. helmikuuta 2013

Avoin lisensointi on uhka kustantajille... eiku!

Ryhmä suomalaisia ohjelmistoalan osaajia piti tammikuun lopulla oppikirjamaratonin, jossa he kirjoittivat ketterästä kehitystyöstä. Minulla oli kunnia osallistua yhteen suunnittelukokoukseen ja pääsin näkemään, että joukko koostuu todella kovan tason ammattilaisista. Ja jälkikin oli sen mukaista, lataa kirja ja tutustu.

Kirja julkaistiin CC-BY-lisenssillä, joka sallii vapaan käytön, kunhan tekijät mainitaan. Muun muassa oppikirjoja kustantava Finn Lectura teki todellisen like-a-boss-vedon: he nappasivat kirjan ja tekivät siitä kustannetun kirjan (tai ainakin oletan, että kustannustoimittaja vähän hinkkasi lopputulosta ennen kuin pistivät painoon). Kirjan Ketterää kehitystä voi ostaa
Kirja julkaistiin ilman minkäänlaista viestintää kirjailijoiden kanssa - kuten avoin lisensointi mahdollistaa. Saamieni tietojen mukaan kirjailijoiden vastaanotto on ollut positiivinen, hyvin lievää kritiikkiä on tullut siitä, että muutaman kirjailijan mielestä kirjan pitäsi olla vähän enemmän hierottu ennen julkaisua (veikkaan, että ovat vain itsekriittisiä).

Odotan mielenkiinnolla tuloksia, paljonko kirja myy (ja toivon, että kustantaja suostuu nämä tiedot kertomaan). Kirjan ilmainen saatavuus ei välttämättä syö myyntiä, jos kustantaja on onnistunut tuomaan lisäarvoa kirjaan.

2 kommenttia:

  1. Mikähän se lisäarvo sähköisessä julkaisussa on, josta tuon kympin maksaisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelin samaa. Vai luotetaanko tuossa siihen että mahdolliset ostajat eivät tiedä että kirjan saa sähköisesti ilmaisenakin?

      Poista