lauantai 24. maaliskuuta 2012

Pölli tästä liikeidea: suomalainen kysy/vastaa -foorumi

Tykkään käyttää erilaisia kysymys-vastaus-foorumeita. Kysymys-vastaus-foorumilla en tarkoita mitä tahansa höpinäfoorumia, vaan verkkoalustaa, jossa:
 • voi esittää kysymyksiä
 • kaikki voivat vastata niihin
 • sekä kysymyksiä että vastauksia voi äänestää ylöspäin tai alaspäin (tämä seuloo hyvät vastaukset esille ja huonot vastaukset pois)
 • on riittävästi väkeä, jotta neuvoja saa, ja jotta mukana on myös joka alan asiantuntijoita
 • keskustelun taso on hyvä.
Englannin kielellä tällaisia palveluita onkin, tunnetuimmat ovat ehkäpä Quora ja StackExchange. Tietoteknisiin kysymyksiin nämä enkkufoorumit taipuvat hyvin, mutta entäpä jos haluaisi kysellä näin suomalaisvinkkelistä:
 • yrittäjyydestä
 • kirjanpidosta
 • lainsäädännöstä
 • tekijänoikeuksista
 • lastenhoidosta (tähänkin on StackExchange-foorumi, mutta moni lastenhoitoon liittyvä asia sisältää maakohtaisen vinkkelinsä)
 • ihan muuten vain tykkäisi kysellä omalla äidinkielellä.
Itsekin kaipaisin samanlaista foorumia suomen kielellä. Moisen alustan hostaaminen ei montaa kymppiä kuukaudessa maksa. Ja siihen löytyy valmiita työkalujakin, kuten vaikkapa Askbot. Itse asiassa Askbot tarjoaa hostattua palvelua enintään 500 käyttäjälle, 15 dollarin kuukausihintaan.

Koska pelkän foorumin perustaminen ei riitä, vaan pitäisi saada sinne myös käytäjiä, hommaa pitäisi viedä eteenpäin ammattimaisesti. Mieleen tulee parikin vaihtoehtoa:
 • Ihan oy tai toiminimi pystyyn, ja rahaa markkinointiin. Foorumille voisi myös maksaa palkattuja neuvojia, pari vetävää julkkisprofessoria vastailemaan kysymyksiin aluksi. Bisnesmallina tuossa olisivat sivustolla näytettävät mainokset.
 • Väännetään hieno Tekes (tjsp.) hakemus, ja vedetään tämä joko startup-firmana tai sitten yliopiston tai ammattikorkeakoulun projektina. Kyllä Tekesin rahaa on myönnetty pöljempiinkin hankkeisiin.
  • Myös joku säätiö voisi rahoittaa tämmöistä, ihan kansansivistysmielessä.
Eli siitä vaan firmaa/projektia pystyyn.

Demotakseni, mitä ajan takaa, tunkkasin pystyyn oman Askbot-saitin. Saitin saisi myös omaan domainiin, mutta valitsin domainiksi tylsästi kysyjavastaa.askbot.com. Palvelun käyttöehdot ovat suorastaan inhimilliset:
I understand that free hosting at askbot.com is provided for a period of at least 1 month, thereafter a monthly payment may be required upon decision made by askbot.com. All data acquired at askbot.com belongs to me and may be requested from askbot.com at any time and delivered to me within one business day. Data dump from my site shall be readily usable at a self-hosted instance of askbot software.
Lähin kilpailija tälle on tietohuoltoasema, mutta se toimii vähän eri konseptilla (kirjastoalan ammattilainen etsii vastauksen).

Mitä mieltä olette - onko tällaiselle palvelulle kysyntää Suomessa/suomeksi? Vastaa kommenttilaatikkoon tai itse foorumille :-).

4 kommenttia:

 1. Ensimmäinen ongelma joka tulee heti mieleen, on se, että tuo alustahan on englanniksi, vaikka kyselisimme ja vastailisimme suomeksi. Tukifoorumin mukaan alusta on käännetty suomeksi, mutta pitäisi vielä löytää, saako tuon hostatun version kielen vaihdettua...

  VastaaPoista
 2. Ainakin lapsenlapseni tarvitsisi tällaista. Tänään 7-vuotiasnäppäili Googleen kysymykseen: "Miksi pappa ei koskaan tennispelin jälkeen leiki piilosta?"

  VastaaPoista
 3. Miten lienee menestys näin pienellä kielialueella?
  Yksi tuntemani palvelu oli Aardvark ( https://twitter.com/#!/vark ), mutta viimeisestä päivityksestä päätellen homma ei toiminut ja webbisivuun ei saa enää yhteyttä.
  Lastenhoitoon erikoistuneita foorumeita löytyy alan lehdiltä, esimerkiksi vauva.fi ja kaksplus.fi. Tyttäreni on menestyksekkäästi käyttänyt vauva.fi -foorumia odotusajan ongelmien ratkaisuun. Samantyyppisiä toteutuksia löytyy kaikilta erikoislehdiltä.
  Maailmanlaajuinen, mutta aika pitkälti suomeksi toimiva alusta on reddit, johon voi perustaa omia subredditejä. Esimerkkinä Suomi-ali-redditiin lisätty kysymys: http://www.reddit.com/r/Suomi/comments/r87yl/eduskunnan_videostreamin_nappaaminen/

  VastaaPoista
 4. Kappas, ovat näköjään poistaneet sivun, kun ei ollut oikein aktiivinen :-).

  VastaaPoista