tiistai 28. kesäkuuta 2011

Postimyyntituote Saksasta alv 7 % - toisessa kaupassa alv 23 % - miksi?

Oletko joskus ihmetellyt, miksi jonkin tuotteen hinnassa saattaa yhdessä saksalaisverkkokaupassa olla 7 % arvonlisävero ja toisessa saksalaisverkkokaupassa 23 %? Tai tuotteen hinta ostoskorissa kasvaa, kun ilmoitat haluavasi sen Suomeen toimitettuna? Tai on kasvamatta, varsinkin pienessä saksankielisessä verkkokaupassa.

Normaalisti EU:ssa yksityishenkilölle myytävän tavaran arvonlisävero määräytyy myyntimaan mukaan. Esimerkiksi jos poikkeat Saksassa ja ostat jotain roinaa, siinä on joko 19 % tai 7 % arvonlisävero, eikä kenelläkään ole siihen nokan koputtamista, ja tuotteen saa tuoda Suomeen vapaasti. Autot ovat toki poikkeus.

Sen sijaan postimyynnissä voi tulla ongelma arvonlisäveron kanssa. Avainsana/lakitermi on kaukomyynti. Jos yksittäisen saksalaisverkkokaupan myynti Suomeen ylittää 35000 euroa, myynti verotetaan suomalaisen (= korkean) arvonlisäverokannan mukaan. Että se tavaran vapaasta liikkuvuudesta.*

Lisää voit lukea verottajan kaukomyyntiä koskevasta ohjeesta tai kommenttilaatikkoon postaamastani verovirkamiehen rautalankaselityksestä.


P.S. Tämä on muuten se syy, miksi Silverbank ei postita sijoitushopeaa Suomeen, vaan ne pitää itse hakea Tallinnasta. Aikaavievää, epäekologista ja hankalaa (sekä firmalle että asiakkaalle), mutta näin on joku suuressa viisaudessaan säätänyt.

* Voidaan toki ajatella, että koska alv on kulutusvero, niin se maksetaan siihen maahan, jossa tavara kulutetaan. Mutta on silti hassua, että veron voi välttää/pienentää reissaamalla itse hakemaan tuote.

6 kommenttia:

  1. Ja tässä lupaamani verohallinnon neuvomeili:

    Tavaroiden myynnit kuluttajille EU:n sisämarkkina-alueella verotetaan yleensä myyntimaassa ns. alkuperämaaperiaatteen mukaisesti. Poikkeus tähän pääsääntöön on ns. kaukomyynti maasta toiseen. Kaukomyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa myyjä huolehtii tavaroiden kuljettamisesta määränpäämaahan yksityishenkilöille tai heihin rinnastettaville ei-verovelvollisille henkilöille (mm. postimyynti). Tällaista myyntiä koskee ns. kaukomyyntisäännös: kaukomyynti verotetaan kuljetuksen määränpäämaassa, jos myynnin määrä ylittää kyseisen maan asettaman alarajan. Suomessa raja on 35 000 euroa. Jos raja ylittyy, kaukomyyntiä harjoittavan elinkeinonharjoittajan on rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi määränpäämaassa ja veloitettava myyntinsä rekisteröitymisen jälkeen Suomen verolla.

    Myyjän velvollisuus on selvittää myyntinsä verokohtelu. Ostaja ei voi tietää paljonko myyjällä on kaukomyyntiä (esim postimyyntiä Suomeen). Rajan ylittymisen jälkeen myyjän on rekisteröidyttävä Suomeen alv-velvolliseksi, jolloin kuluttaja-asiakkaan lasku sisältää Suomen arvonlisäveron. Mikäli paljastuu, että myyjän kaukomyynnit Suomeen ylittävän maakohtaisen rajan eikä myyjä ole rekisteröitynyt Suomeen alv-velvolliseksi, mahdolliset jälkiverotustoimenpiteet kohdistetaan myyjään, jonka on tilitettävä myynnistään vero Suomeen. Tällöin myyjä voi hakea palautuksena Saksaan suorittamansa veron, koska myyntiä ei ole tarkoitus verottaa kahdessa maassa. Yksityishenkilönä toimivaan ostajaan jälkiverotustoimenpiteitä ei kohdisteta, vaan nimenomaan myyjään.

    Muun muassa uusia kuljetusvälineitä ja valmisteveron alaisia tuotteita koskevat oman säännöksensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehdys Vesa
      Yo vastauksessasi kävikin jo ilmi kysymykseni siitä, että mitä tapahtuu esim myyjän jo Saksaan maksamalle ALV:lle, l. hän saa sen anoa takaisin Saksan veroviranomaisilta. Minkälaista dokumentaatiota paikalliset veroviranomaiset edellyttävät voidakseen palautukset suorittaa?
      Puhut yllä "kaukomyynnistä". Onko eri asia, jos ostaja hoitaa ostetun tavaran Suomeen kuljetuksen itse, tai kuten edellisessä kysymyksessä ostaja hakee hopean itse Tallinnasta. Eikö silloin sovelleta kaukomyynnissä mainittua 35 t€:n rajaa ja näin ollen myynti olisi rajatonta ja tavaraan kohdistuisi vain myyntimaan ALV?
      T
      Heikki

      Poista
    2. Kyllä, on eri asia. Voit ajaa Saksaan, ostaa sieltä läjän elektroniikkaa, pakata sen autoon tuoda sen Suomeen, ihan laillisesti ja lain hengen mukaisesti. Verottajan ohje määrittelee kaukomyynnin selvästi:

      "Kaukomyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa **myyjä huolehtii** tavaroiden kuljettamisesta määränpäämaahan yksityishenkilöille tai heihin rinnastettaville ei-verovelvollisille henkilöille (mm. postimyynti)."

      Poista
  2. Hyvä teksti, kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos oli hyötyä. Prosentit ovat muuttuneet, mutta muuten ajantasainen bloggaus edelleen.

      Poista
  3. Tämä kaukomyyntisäännös oli kyllä ihan uusi juttu itsellenikin.
    koskeeko tämä sama säännös kaikkia eu-maita, vai onko tämä taas Suomen sooloilua? Naurettavaa touhua kyllä.

    VastaaPoista