perjantai 27. elokuuta 2010

Paskalaki, mutta tulipahan tehtyä

Kirjoitin haja-asutusalueiden jätevesilain älyttömyydestä Helsingin Sanomien yleisönosastolle 20.6.2008. Sittemmin "paskalakia" on käsitelly ainakin MOT ja viimeisin käänne on se, että jopa ministeri myönsi, että laki on aivan typerä. Lienee myös historiallista, että poliitikko myöntää tulleensa höynäytetyksi.

Tarinan opetukset:
 • Lainsäätäjätkin voisivat miettiä lakeja kantilta "entäpä jos tämä osuu omalle kohdalle". (Veikkaan, että tämäkin laki livahti läpi koska kukaan ei uskaltanut vastustaa sitä, koska silloinhan olisi kannattanut vesistöjen saastuttamista ja tunne ajoi järjen edelle.)
 • Ignoroi älyttömät lait. Pääset kaikkein vähimmällä.

Ja tässä siis se parin vuoden takainen kirjoitukseni:
Tottelemattomuus kaataa turhat säädökset

Jouko Taskinen kritisoi (HS 18.6.) mökkiläisten jätevesiasetusta.
Mökkiläisiltä vaaditaan jätevesisuunnitelma, joka konsultilla
teetettynä maksaa satoja euroja. Mökille pitäisi asentaa jopa oma
puhdistamo, jos tietyt edellytykset täyttyvät.

Tällaisiin älyttömiin asetuksiin puree erinomaisesti kansalaistottelemattomuus: jos vain muutama prosentti mökkiläisistä on tehnyt jätevesisuunnitelman siirtymäkauden loppuun mennessä, ministeriö ymmärtänee yskän ja laittaa vireille asetuksen kumoamisen.
Jätevesisuunnitelman tekemättä jättäminen ei ole rikoslain mukaan rikos eikä siitä ole säädetty rangaistusta.

Kansalaistottelemattomuuden toimimisesta on erinomaisia näyttöjä. Esimerkiksi CD-levyn kopiosuojauksen murtaminen – joka on käytännössä välttämätöntä, jotta levyä pystyy kuuntelemaan - on laissa määritelty rikokseksi. Muutama kansalaisaktivisti rikkoi tätä lakia ja teki itsestään rikosilmoituksen – seurauksena muodostui oikeuskäytäntö, jonka mukaan suojauksen murtaminen kappaleiden kuuntelemiseksi ei ole rikos.

Toinen esimerkki on älytön ja jo kumottu 1990-luvun osakeyhtiölaki, jonka mukaan osakeyhtiön minimipääoma nostettiin entisestä 15000 markasta 50000 markkaan. Vähimmällä selvisivät ne yrittäjät, jotka vain kieltäytyivät korottamasta osakepääomaansa – lain älyttömyys huomattiin ja minimipääomavaatimus palautettiin 2500 euroon.

Kehotankin kaikkia mökkiläisiä järjenkäyttöön ja viittaamaan kintaalla jätevesibyrokratialle siihen asti, kunnes suunnitelma suorastaan pakotetaan tekemään. Vähimmällä päässevät ne, jotka eivät tee mitään.
(Julkaistu Hesarissa 20.6.2008)

2 kommenttia:

 1. Oikeaa puhetta. Erimerkiksi minä perustin kaksi osakeyhtiötä korotetulla 8000€ pääomalla. Nyt rahat pitäisi saada ulos, jotta pääsisi samaan asemaan niiden kanssa, joita ei lain noudattaminen alun perinkään kiinnostanut. Mutta se ei olekaan helppoa. Lopputuloksena ei mene ainoastaan useita satasia PRH-maksuja vaan pahimmillaan joutuu vielä maksamaan verot omasta rahastaan, jonka on vastoin tahtoa ja tarvetta joutunut firmaansa sijoittamaan tyhjän pantiksi.

  Hyvä julkisvalta! Juuri tehokkaampaa keinoa murentaa kansalaisten kiinnostusta lain noudattamiseen ei olekaan kuin rankaiseminen siitä, että on noudattanut lakia :)

  [Ja hyväähän tämä on siksi, että nykyinen julkisvalta on saatava kaatumaan mahdollisimman pian, jotta sosiaalivaltiosta päästäisiin eroon niin kauan kuin maassamme vielä säilyvät onnellisen elämän taloudelliset ja kulttuurilliset edellytykset.]

  VastaaPoista
 2. Joo... tuosta 'paskalaista'... meän täytyy täsäki asiasa olla ensimmäinen maailimasa..!
  Mooma suomalaisia ja teemä kaiken minkä esivalta ja korkiampi taho määräävät.
  Moon huomannu, että jos usiampi ko kaks ihimistä kokkoontuu jonku asian tiimoilta, niin jo vain siinä tyhymyyys tiivistyy...
  Ei sole sitten ihimekhään tuola 'ristalli-ruunujan' alla - sielä on koola 200 ihimistä ja lisäksi kuinka palijon lienekhään nuita 'asihhaan perhtynnheitä'....? *ASIANTUNTIJOITA* Ite mooma ne sinne valihneet. Emmie halua yllyttää kansalaistottelemattomuutheen, mutta kohta taas äänestää räppäytethää...?
  Ko mie oon tämmönen Jumalaa ja Esivaltaa kunnioittava suomalainen mie ratkasin tuon 'paska-vesi-asian' tähän taphaan: mie sahasin tuone uluko-huushiin pari reikää lissää - tuli kolominkertanen varmuus. Puhtaan-veen saantia lisäsin laittamala vintti-kaihvoon toisen ämpärin. Toinen tuo vettä ylös toinen mennee samala hakheen uutta. Näin likavesi laimennee puolta nopiampaa - ja Maailma Pelastuu...!

  VastaaPoista