maanantai 16. elokuuta 2010

Kuinka estää, että tuottamasi materiaali ei häviä?

Työskennellessäni TKK:lla elektroniikan opettajana kokosin itse pystytettyyn wikiin kaikenlaista pikkusälää, kuten esimerkiksi linkit kaikkien Suomen yliopistojen elektroniikan peruskursseille.

Nyt kun vuosia myöhemmin olisin tarvinnut kyseistä listaa, niin wikipä ei ole enää pystyssä. Forbidden. You don't have permission to access /education/113/w2/index.php/Etusivu on this server.

No, lista tuskin olisi ajantasainen (linkit todennäköisesti vanhentuneita, opetusohjelmat päivitettyjä jne.), ja ei ole kovin suuri työ koluta suomalaisyliopistojen sivuilta elektroniikan peruskurssien sivuja esiin, mutta tapaus nosti mieleeni merkittävän ongelman. Kuinka voin varmistaa, että (verkkoon) tuottamani materiaali myös pysyy olemassa eikä häviä bittiavaruuteen?

Työnantajan sivuille materiaali voi jäädä työpaikan vaihdon jälkeenkin, mutta myöhemmin joku voi poistaa sen tahallaan tai vahingossa. Työpaikan sivuihin luottamisen naiiviudesta paras esimerkki on tapaus Jukka Korpela. Potkujen yhteydessä miehen koko suosittu sivusto poistettiin verkosta. Syntyneen kohun seurauksena sivuston sisältö kuitenkin luovutettiin hänelle takaisin. (Mitä olisi tapahtunut, jos sivusto olisi vain kylmästi poistettu, joko tahallaan tai tyrimällä?)

Oma verkkosivu voi tuntua luotettavammalta, mutta jos päätän poistaa materiaalin itse, tai jään auton alle?

Mikä sitten on toimiva vaihtoehto? Onko se jokin seuraavista:
 • Aineisto annetaan jonkun luotettavan tahon haltuun. Esimerkiksi Wikimedia-säätiön palvelimille. Jos on kirjoittanut vaikkapa oppimateriaalin ja jakanut sen vapaalla lisenssillä, sen voi kylmästi copypastata Wikikirjastoon.
 • Pidetään huoli, että aineistosta tulee niin suosittu, että se jatkaa elämää netissä. Esimerkiksi Sonera-kirja löytyy vaivattomasti vieläkin, vaikka sitä koitettiin kovin innokkaasti poistaa.
 • Julkaistaan aineistosta painettu ja/tai (mieluummin ja) sähköinen kirja. Kirjasta säilyy aina kopioita kirjastoissa, ja viimeistään Kansalliskirjaston arkisto pitää huolen, että kirjasta säilyy kopio jälkipolville.
 • Joku muu, mikä?
Kokonaan eri juttu on, miksi haluaa materiaalinsa säilyvän jälkipolville. Onko narsismi ainoa hyvä syy? :-)

4 kommenttia:

 1. Näemmä Internet Archive ei myöskään ole tallentanut tuota, koska palvelimelta on tarkoituksella estetty tiedon indeksointi

  http://www.ecdl.tkk.fi/robots.txt

  http://web.archive.org/web/*/http://www.ecdl.tkk.fi/education/113/w2/index.php/Etusivu

  Itse toistaiseksi voin päättää miten pitkään materiaali pysyy esillä (pysyvästi, niin kauan kun minulla on sananvaltaa), mutta jos ne poistuvat työnantajan palvemelta niin sitten laitan niistä arkiston omalle sivulleni.

  VastaaPoista
 2. Kyllä se 'tikimaailma' saattaa tuottaa monessa tapauksesa pettymyksiä - jopa 'kauhua'.
  Ehdin tuossa aikasemmin jo blogissani 'maalaamaan piruja seinille' valokuvaajan vinkkelistä katottuna.
  Tiki-Kuva saattaa olla jo nyt melkosessa vaarassa hävitä monilla erilaisilla tavoilla.
  Jos sitten ajatusta viedään tuonne 50-60 vuoden päähän, miten sen silloin on käynyt.
  Itselläni olevat negatiivit 60-vuoden takaa on vielä aivan käyttö kelposia.
  Nykyiset tiki-kuvat olen varmuuskopioinu ainaki 4-kertaisen häviämisen estämiseksi.
  Ja sekin vielä kerrottuna kahdella - käsitellyt kuvat ja alkuperäiset kuvat.
  Taitaa olla jo 'hulluden-rajamailla...?'
  Sellaiselle joka laittaa kaikki kuvansa nuihin blogi-sarjoihin yms. voi olla parasta sanoa - 'olet kylvänyt kuvasi tuuleen'.
  Toivotaan parasta ja *PELÄTHÄÄN* pahinta...!

  VastaaPoista
 3. Nelinkertainen varmuuskopiointi on vain ja ainoastaan järkevää, ei hullua :).

  Markus: Mainittakoon ohimennen, että Archive.org ei nykyään tallenna hakurobottina, vaan se tallentaa ainoastaan sälän, joka löytyy dmoz-hakemistosta http://www.archive.org/about/faqs.php

  VastaaPoista
 4. Laita suojaamattomalle ftp palvelimelle ja moni tekee varmuus kopioinnin puolestasi
  Laita täkysi, joku yksityiselta tuntuva tiedosto, niin riittävä varmuuskopio määrä on taattu.

  VastaaPoista