"Jotkut vanhemmat ovat jopa ilmoittaneet, etteivät halua maksaa lastensa opetuksesta tällaisessa korkeakoulussa, vaikka opetushan on meillä ilmaista. Halusimme tulla julkisuuteen kertomaan, että julkisuudessa esiintyessään Bäckman ei edusta Helsingin yliopistoa vaan pelkästään itseään", [HY:n lehdistöpäällikkö] Nurro selitti yliopiston ratkaisua Helsingin Sanomille.Mitäköhän tähän nyt sanoisi. Opetus on osallistujalle maksutonta, mutta ilmaista se ei ole. Ilman hengittäminen on ilmaista (siitä se koko nimikin tulee). Samoin kivan maiseman katseleminen. Ja moni muu mukava asia elämässä. Yliopistokoulutus ei ole ilmaista. Sen maksaa joku, ja se joku on suomalainen veronmaksaja [1]. Kuten vaikkapa Nurron sitaatissa mainitut vanhemmat.
Termi maksutonkin on vähän harhaanjohtava, enkä tiedä, onko sanoilla jotain sen virallisempaa määritelmää, mutta itse käytän termiä maksuton sellaisesta, joka ei ole välttämättä ilmaista mutta siitä selviää maksamatta erikseen.
[1] Suomalainen veronmaksaja tarkoittaa tässä paitsi ihmisiä myös yhteisöveronmaksajaa: ainakin TKK:lla joudutaan ottamaan teollisuuden ostamien tutkimusprojektien ylijäämästä ("voitosta") rahaa opetuksen järjestämiseen, koska valtion budjettirahoituksella pystyy hädin tuskin maksamaan luennot + yhden harjoitusryhmän 200 opiskelijan kurssille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti