Hesarin nettisivut
hehkuttavat räväkästi "
Verottaja päästi tuhansien ihmisten salaisia tietoja julki". Ajattelin, että nyt on kyse jostain tietosuojamunauksesta mallia Iso-Britannia, eli verovirkamies on hukannut muistitikun jossa on verotettavien salaisia tietoja (ja joku valopää on julkaissut ne jossain). Salaisia tietoja voisivat olla vaikkapa tiedot yksityishenkilöiden veroveloista tai heille määrätyistä veronkorotuksista.
Kun uutisen lukee, niin otsikko ei oikein vastannut sisältöä. Poimintoja uutisesta:
- Tuhansien suomalaisten salainen tieto kotikunnasta on päässyt julki verottajan kautta.
- Kunnittain kootuista verotuslistoista löytyvät myös ne ihmiset, jotka ovat saaneet niin sanotun turvakiellon, eli heidän osoitteensa ja kotikuntansa on muutettu salaisiksi.
Revittelyiden jälkeen uutisesta löytyy faktaakin:
- Tilanteen korjaaminen vaatisi lakimuutoksen, sillä lain mukaan henkilön tulojen ohella kotipaikka on julkista tietoa.
Juuri näin. Toisin kuin uutisen otsikko antaa ymmärtää, verottaja ei ole "päästänyt" salaisia tietoja julki (koska lain mukaan kotikunta ei ole salainen vaan julkinen (vero)tieto) vaan noudattanut lakia. Turvakielto
tarkoittaa, että maistraatti voi henkilön pyynnöstä määrätä, ettei hänen
kotikunta- tai osoitetietojaan saa antaa väestötietojärjestelmästä muille kuin viranomaisille. Se, että kotikunta on
jossain muualla kuin väestotietojärjestelmässä (tällä kertaa verohallinnon tietokannassa) julkinen, on kokonaan toinen asia.
Väännetään vielä rautalangasta: esimerkiksi henkilötunnukseni on siinä mielessä "salainen" tieto, että vaikkapa videovuokraamo (jossa olen asiakkaana) ei sitä saa luovuttaa satunnaiselle kysyjälle. Sen sijaan henkilötunnukseni on julkista riistaa Kaupparekisterissä. Ihan laillisesti. Eikä Kaupparekisteristäkään revitellä, että se "päästää tuhansien ihmisten salaisia tietoja julki". Se, että tieto on salainen paikassa X, ei tarkoita, että se on salainen paikassa Y.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti