maanantai 16. helmikuuta 2009

Eccon kengät - ei suunniteltu Suomen olosuhteisiin


Vaateostokseni kestävät yleensä noin vartin, mutta kengät ovat poikkeus. Jostain kumman syystä minun on aina hankala löytää kenkiä, jotka sekä näyttävät hyvältä että tuntuvat hyvältä jalassa. Löysin puolitoista vuotta sitten kaupasta erinomaisen mukavat kengät – Eccon miesten mustat kävelykengät. Niin mukavia kenkiä minulla ei ole ikinä ollut.

Mutta mikään ei ole täydellistä; näiden huippukenkien kantapään kuviointi sopii Suomen olosuhteisiin huonosti. Hiekoitukseen yleisesti käytettävä nk. sapelisepeli tuhoaa paitsi tavalliset pyöränkumit myös näköjään Eccon kengät. Ellei sitten viitsi joka työpäivän jälkeen nyppiä pihdeillä kivensiruja irti kengästä. Kuva kengistäni vasemmalla.

Sepeli tunkeutuu kantapäässä olevaan "Shock absorber" -kuvioon ja täyttää kengän kantapään. Haitan huomaa siinä vaiheessa, kun sepeli puhkaisee kengänpohjan niin, että vesi tulee läpi. Minulla tähän meni noin 10 kuukautta.

Nurisin asiallisesti Eccolle asiasta, ja he käskivät ottaa yhteyttä kengät myyneeseen liikkeeseen, kunhan kuitti on tallella (yleensä en säästä kuitteja vaateostoksista puolta vuotta kauempaa, mutta satasen kengät olivat poikkeus). Liikkeessä myyjä sanoi, että alle puolen vuoden ikäisenä hajonneet kengät korvataan kokonaan ja alle vuoden ikäisistä hyvitetään puolet hinnasta. En jaksanut pullikoida vastaan, vaan hyväksyin tarjouksen ja otin mukaan tuliterät samanlaiset kengät. Eivätpä nekään vuotta kauempaa kestäneet.

Vapaa-ajan puutteen takia en enää jaksanut mennä hakemaan kolmansia kertakäyttökenkiä, vaan ostin suosiolla vähän epämukavammat mutta pohjakuviottomat kengät. Hyvin tuntuvat kestävän (ja maksoivat puolet vähemmän). Vapaa-ajan puutteella ajan takaa sitä, että riitelemällä voisi saada maksutta uudet kengät vuoden käytönkin jälkeen, mutta valittamisen aiheuttama vapaa-ajan menetys kismittää enemmän kuin mitä valittamalla saatu hyöty tuo lohtua.

Huhun mukaan matkapuhelimet suunnitellaan kestämään käyttöä vain noin kolme vuotta. Mutta sitä en tiennytkään, että Ecco suunnittelee kenkänsä kestämään noin vuoden. Enkä ole ainoa uhri - joku (en muista enää kuka) valitteli samaa kohtaloa Otaxin newsseissä, otin kuvan kuitenkin talteen aikanaan. Kuvassa näkyy myös kengästä kaivettu sepeli:


Se sentään lohdutti, että myyjä oli samaa mieltä siitä, että satasen kenkien voisi olettaa kestävän käytössä kauemmin kuin vuoden.

5 kommenttia:

 1. Ihan sama kokemus ilmeisesti samanlaisista kengistä. Erinomaiset jalassa ja nahkapinnoitekin kestää mainiosti mutta tuo Shock Absorber -hömpötys menee sepelillä rikki ja kenkä on talven parin jälkeen historiaa.

  VastaaPoista
 2. Heippa.
  Olen opiskelija TKK:lta (tlt:ltä) ja olet ollut assarinani joskus. Halusinpa vain kertoa että mukava blogi.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kiitos! :-)

  Täällä on vain aika vähän kävijöitä, pitäisi varmaan:

  - kirjoittaa provosoivammin
  - keskittyä vain johonkin tiettyyn aiheeseen
  - molemmat :-).

  VastaaPoista
 4. Moikka!

  Täsmälleen sama kokemus, paitsi että kenkien pohja meni rikki jo 2:ssa kuukaudessa (naisten kengät ehkä tehdään lyhyemmälle syklille), eikä ollut käteisostosta kuittiakaan tallella... Eli vähän huono maku jäi satasen Eccoista.

  VastaaPoista
 5. Vinkkinä kaikille Eccon kenkiin sortuneille: kokeilunhaluisena ostin Clas Ohlsonilta (varmasti saa muualtakin) LiquiSole-merkkistä kumiliimaa hintaan 8,90. Onnistuin korjaamaan pohjan sillä (epoksiliima ja Sikaflex eivät toimineet).

  Kaivoin kivet pois ja täytin "onkalon" kumiliimalla. Kumiliima on suunniteltu tarttumaan kumiin, joten pohja kestää nyt hyvin. Kannattaa kokeilla! Todennäköisesti onnistuu ja vaikkei onnistuisikaan, rahallinen tappio on pieni.

  VastaaPoista