torstai 14. elokuuta 2014

Hupsista, lukiostani tuli yliopisto!

Mallivastaukset selittävine kuvineen eivät saa tekijänoikeussuojaa. Ratkaisujen jakamisen seurauksista on monenlaisia mielipiteitä.


Opettajien Tieto- ja viestintätekniikkaryhmässä käy kova keskustelu tekijänoikeuksista ja muustakin. Lyhyesti: joku on laittanut lukion fysiikan kirjan tehtävien malliratkaisut nettiin, josta jotkut ovat sitä mieltä, että se on huono juttu, koska:

  • rikotaan tekijänoikeuksia
  • siitä on haittaa oppimiselle ("kuka nyt ratkaisee tehtäviä, kun ratkaisut näkee suoraan netistä").
Ennen amk-uraani opetin* 7 vuotta TKK:lla (nykyinen Aalto), jossa oli enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että valmiita mallivastauksia käytettiin hyväksi, varsinkin jos tehtäviä palauttamalla sai lisäpisteitä. Englanninkielisten oppikirjojen tehtävien ratkaisumateriaali löytyi yleensä
  • netistä kaivamalla, joskus piti kaivaa enemmän, joskus vähemmän...
  • ... tai viimeistään vanhempaa vuosikurssia olevan opiskelijan kaveripalveluksena.
Opettajana reagoin asiaan niin, että en käyttänyt (arvosanaan vaikuttavina tehtävinä) kirjan tehtäviä suoraan, vaan joko tein omat tehtävät tai muokkasin hiukan kirjan tehtäviä.

Reagoinko turhaan? Ehkä. Jos asia ei kiinnosta opiskelijaa, niin ei hän opi vaikka tehtäväratkaisuja pimitettäisiinkin. Päin vastoin: valmiita ratkaisuja katsomalla (ja kopioimalla) saattaa päähän tarttua edes jotain.

Sitten tuo tekijänoikeuspuoli. En lukenut kaikkia Jukan sivuilla olevia pdf:iä läpi, mutta nuo mallivastauskokoelmat (esim. FY02, FY03) eivät ole sen monimutkaisempia ("luovemman työn tuloksia") kuin sähkötekniikan tehtävät malliratkaisuineen, joista sain tekijänoikeusneuvoston lausunnon, jonka mukaan ne eivät ole teoksia joten niitä saa käyttää ja levitellä ja muokatakin ihan vapaasti. Tehtävät ja malliratkaisut eivät ole teoksia, kuten eivät niissä olevat piirroskuvatkaan. Tietenkin jos opettaja on malliratkaisut SanomaProlta ostaessaan/saadessaan allekirjoittanut sopimuksen, jossa sitoutuu olemaan jakamatta noita eteenpäin, tätä sopimusta on rikottu.

Pohdin joskus, mitä tapahtuisi, jos lukiokirjojen tehtäviin olisi ratkaisut netissä. Tuskin tapahtuu mitään: ne joita kiinnostaa, opiskelevat, ja ne joita ei, eivät opiskele. Mutta nytpä se nähdään.

* Opiskelin myös ko. oppilaitoksessa, ja sitä kautta tuo käytäntö tulikin tutuksi.

8 kommenttia:

  1. Melko kattavia vastauksia jopa kuvineen on aina (no, 80-luvulta jonne oma kokemukseni yltää) ollut lukiokirjojen takana.

    VastaaPoista
  2. Eräs ongelma on muuten se, että laskuharjoitukset on useimmiten suunniteltu vähän ujompien ja epävarmempien opiskelijoiden kannalta aivan kammottavasti. Epätäydellisiä tai virheellisiä ratkaisujahan ei niissä käytännössä ainakaan minun kokemukseni mukaan kukaan esitä.

    Se, että voi etukäteen varmistaa vastauksessaan olevan ainakin jotain järkeä, voi näin ollen rohkaista ruksimaan tehtäviä tehdyiksi laskareissa.

    VastaaPoista
  3. Muutama vuosi sitten lukiota käydessäni eräs kaverini löysi netin syövereistä pitkän matematiikan kirjasarjamme mallivastaukset pdf-tiedostoina.

    VastaaPoista
  4. Itse käytin lukiossa matematiikan malliratkaisuja. NIistä oli suuri apu oppimisessa, koska kotitehtävät sai aina kaikki tehtyä loppuun asti eikä jäänyt jumiin johonkin kohtaan. Näkemällä oikeat ratkaisut oppi, miten tietyt jutut tulee tehdä paremmin kuin muista erilaisista esimerkeistä & selostuksista.

    VastaaPoista
  5. Valitsit sitten tyylilajiksi aggressiivisen valehtelun Hesarin mielipidekirjoituksessa. Olen aina yhtä ymmälläni törmätessäni kaltaisiisi ihmisiin. Osaatko edes hävetä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tule joskus juttelemaan niin ehkä olet vähemmän ymmällä.

      Sivullisille tiedoksi: tyyppi viittaa 99,99 % todennäköisyydellä tähän:
      Miesten ja naisten tasa-arvo-ongelmat erilaisia

      Poista
  6. Kävin pitkän matematiikan iltalukiossa, ja käytössäni oli koko ajan kirjan malliratkaisut (jotka olivat tarkoitettu opettajille). Iltalukiossa ei tarkisteta läksyjä, joten malliratkaisuilla ei voi huijata kuin itseään. Tuntuu siltä, että malliratkaisujen avulla hioin itselleni hyvän ratkaisutyylin, josta oli hyötyä sekä kirjoituksissa että yliopistossa, jossa opetan nyt matematiikkaa. Vaikka oma vastaus olisi oikein, eivät ratkaisun vaiheet välttämättä ole täydellisiä, ja näihin on vaikea löytää parempaa lähdettä kuin malliratkaisut.

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista