torstai 25. huhtikuuta 2013

Verottaja yritti huijata kekseliäästi

Luin Ylen uutisen, joka oli otsikoitu Verottajaa yritetään huijata kekseliäästi - "Pitää olla perillä Ankkalinnan tapahtumista". Jutussa oli haastateltu verotoimiston edustajaa, joka kertoo:
Lastentarhanopettajat tilasivat kotiin muun muassa Aku Ankkaa ja esimerkiksi lasten leluja. Perusteena oli muun muassa se, että heidän pitää olla töissä perillä Ankkalinnan viimeisistä tapahtumista. Niistä kuulemma keskustellaan lasten kanssa. Samanaikaisesti heillä (työntekijöillä) oli kotonaan kouluikäisiä lapsia, joten sitä voi arvata mikä tämän taustalla oli.
Lasten leluihin en ota kantaa (käytäntö on, että työnantaja ostaa niitä sinne päiväkotiin), mutta lastentarhanopettajan perustelu on tässä täysin uskottava. Aku Ankan lukeminen on lastentarhanopettajalle varmasti yhtä tärkeää kuin allekirjoittaneelle on Tilisanomien tai Suomen Autolehden lukeminen (opetan taloushallintoa ja ajoneuvotekniikkaa) - ja ne saa vähentää verotuksessa mukisematta. Sillä, että lapseni lukisi samoja lehtiä kotona, ei ole merkitystä verovähennysoikeuteen ja vaikka olisikin, näyttövelvollisuus tämän osalta (lukeeko lapseni niitä vai ei) on verottajalla, ei verovelvollisella.

Uutisen otsikon tulisikin olla verottaja yrittää huijata kekseliäästi. Suosittelen tekemään kaikista tällaisista tapauksista ensin oikaisuvaatimuksen ja sitten valituksen hallinto-oikeuteen, niin saadaan viranomaisetkin noudattamaan eduskunnassa sovittuja pelisääntöjä. Olen viimeisen kymmenen vuoden aikana joutunut oikaisemaan verottajaa useasti: kaksi kertaa oikaisuvaatimuksella ja kerran hallinto-oikeudessa. Ja olen voittanut joka kerta.

1 kommentti:

  1. Ehkä nykyään päiväkodeissa on jo niin edistyksellisiä lapsia, että Aku Ankkoja osataan lukea. Silloin kun itse muinoin olin jonkin aikaa päiväkodissa, en muista Aku Ankasta olleen mitään puhetta. Päiväkotilaiset eivät silloin osanneet lukea (tai muistaneet lukemaansa) ainakaan siinä laajuudessa, että mistään lehdistä olisi ollut keskusteluaiheiksi. TV-ohjelmat saattoivat olla kyllä keskusteluaiheita.

    YLE-veroaikana täällä mantereella ei voi enää TV-lupamaksuja vähennellä. Ahvenanmaalla sitä veroa ei sen sijaan ole. Voisikohan Ahvenanmaalla vähentää sikäläisen TV-lupamaksun verotuksessa sillä perusteella, että täytyy katsoa TV:tä, koska aiheesta voi tulla päiväkodissa/koulussa/työpaikalla/asiakkaan kanssa keskustelua?

    VastaaPoista