maanantai 14. marraskuuta 2011

Miksi koulu on hanurista?

Luin syksyllä professori Daniel T. Willinghamin kirjan Why don't students like school? Kirja oli jotain mitä olen aina halunnut löytää: kuinka soveltaa nykyaikaisen kognitiotutkimuksen tuloksia luokkahuoneessa ja luentosalissa? Ikävä kokemukseni kun on, että aivotutkimus ja psykologia ovat kehittyneet huimasti menneen 50 vuoden aikana, mutta tämän kehityksen hedelmät ovat valuneet luokkahuoneisiin aika laiskasti.

Pidin lokakuussa kirjan pohjalta opintopiiritapaamisen (= keskustelevan luennon) Metropolian opettajille. Luentokalvot, johon kokosin kirjan parhaat palat hyvin tiiviiseen muotoon, ovat tässä, ole hyvä:

Miksi opiskelu ei ole kivaa?
View more presentations from Vesa Linja-aho

10 kommenttia:

  1. Päämotiivi tälle bloggaukselle oli, että kalvoista voi keskustella täällä. Slidesharessahan voi kommentoida vain, jos on rekisteröitynyt.

    VastaaPoista
  2. Kokeiles tätä: Lue Yrjö Engeströmin "Perustietoa opetuksesta" ja Jeff Hawkins:n "On intelligence", ja yhdistä ne. Toimii ainakin mulle.

    VastaaPoista
  3. Ei mikään iso ongelma, mutta tuolla ekalla kalvolla nuo otsikot eivät näy kokonaan, vaan menevät osin piiloon...

    VastaaPoista
  4. Toi on tekninen ongelma. Kalvot on tehty LaTeXilla, ja

    "Offtopic nörteille: jos ihmettelette, miksi kakkosdialla on rivitys poskellaan, niin: jos tuon kääntää latex/dvips/ps2pdf:llä, niin rivit menevät poskelleen (bugi?). Jos taas käyttää pdflatexia, niin nuo tekstilaatikot näkyvät vinturallaan, Slidesharen bugin takia:
    http://www.slideshare.net/linjaaho/beamerbug-8578652 "

    VastaaPoista
  5. Hyvä esitys!
    Kirjailijan kotisivut löytyvät täältä:
    http://www.danielwillingham.com/

    VastaaPoista
  6. Tässä on yksi hyvä ja lyhyt artikkeli siitä, että höpinä kinesteettisistä, auditiivisista ja visuaalisista oppijoista on huuhaata:
    The Learning Styles Myth: An Interview with Daniel Willingham

    Ja hyvä arvostelu tuosta kirjasta:
    How to Wake Up Slumbering Minds

    VastaaPoista
  7. Innostuin blogaamaan ja upotin esityksesi tänne:
    http://heli.edublogs.org/2011/11/14/kognitiotiede-ja-oppimisen-tukeminen/

    On se kumma miten erilaisessa Suomessa elämme kun mitään hyvää ei voida omassa maassa nähdä. No, onneksi ulkomaalaiset näkevät :)

    Amerikkalaiset osaavat tehdä kirjan myyvällä otsikolla ja Amazon osaa myydä, no onneksi tämä kirja on lukemisen arvoinen. Kiitos kun kerroit siitä!

    VastaaPoista
  8. Kiitos Vesa - ajatuksia herättävä esitys!

    VastaaPoista
  9. Linkkasin diat osastolle ja läjälle opiskelijoita. Jokaisen opettajan (ja opiskelijan) olisi välillä syytä pysähtyä pohtimaan oppimista ja opiskelua. Näistä dioista saa kyllä paljon ajateltavaa.

    VastaaPoista
  10. Eksyin tänne omien opettajaopintojen vuoksi. Mahtaako kukaan enää näitä kommentteja lukeakaan... Yhdellä slidellä maininta, että vaikean tehtävän kohdalla opiskelija etsii vastaavaa kirjasta, jotta voisi ratkaista tehtävän sen avulla. Olenkohan vanha, koska minulle on opetettu, että esim. matematiikan tehtävät pitää ratkaista tietyllä tavalla. Jos sovelsi, mutta pääsi oikeaan lopputulokseen, niin ei saanut tehtävästä täysiä pisteitä. Mitä oppimistyyleihin tulee, niin pitäisi treenata myös muistia ja menetelmiä sen kehittämiseen. Hyvällä muistilla pääsee opinnoissa pitkälle ja nykyinen koulutusjärjestelmä edelleen suosii niitä jotka muistavat, ei niinkään niitä jotka ymmärtävät...

    VastaaPoista