lauantai 2. heinäkuuta 2011

Näin olisin vastannut Linnanmäen toimitusjohtajana

Miksi Linnanmäkigatesta nousi niin kova kohu? Ovatko paikan työolot niin karmeat, että kohinaan on aihetta? Vastaus: eivät ole. Varsinainen uutinen ja kohun aihe oli se, että
  • kokenut ja
  • tunnettua yritystä edustava
toimitusjohtaja polttaa haastattelussa päreensä. Varsinkin, kun mitään syytä päreiden polttamiseen ei ole.

Toimitusjohtajalla ei olisi ollut mitään vaikeuksia selviytyä haastattelusta, jos hän olisi vastaillut siten kuin viisikymppiseltä toimitusjohtajalta suomalaisessa kulttuurissa oletetaan, eli kuivasti ja asiallisesti.

Jokainen täysijärkinen ymmärtää, että firmassa, jossa on 600 kesätyöntekijää, jotka tekevät varsin vaativia hommia, pitää olla tiukat pelisäännöt. On ihan selvää, että huvipuistolaitteen turvallisuutta valvottaessa ei popsita lakua eikä näpytellä tekstiviestiä. On myöskin selvää, että 600 kesätyöntekijän joukkoon mahtuu satavarmasti tyytymättömiä tapauksia. Ja tuon kokoiseen firmaan mahtuu myös mulkkuja esimiehiä. Ja mulkkuja työntekijöitä. Ja riitaa voi tulla ihan ei-mulkuillekin ihmisille. MTV3:n uutinen valaisee asiaa hyvin. Duuni on rankkaa, muttei epäasiallista.

Näin näppäimistön takaa, juttua huolellisesti mietittyä, on ehkä hieman tekopyhää julistaa, miten toimittajan kysymyksiin olisi pitänyt vastata, mutta yritän silti. Joku varmasti vastaa vielä fiksummin, mutta itse vastaisin näin.

Kysymykseen siitä, miksi muista samantapaisista hommista saa muualla parempaa palkkaa, toimari vastasi ensin ihan oikein. Sitten päreet paloivat, kun palkkaa verrattiin Mäkkärin palkkoihin. Kysymykseen siitä, miksi McDonaldsilla saa parempaa palkkaa kuin Linnanmäellä, voisi vastata vaikka näin:
  • Kuten äsken sanoin, maksamme työehtosopimuksen mukaista palkkaa, jopa vähän parempaa. Sovellettava työehtosopimus määräytyy päätoimialan mukaan, joka meillä on huvipuistoala. Mäkkärillä se on ravintola-ala ja Alepan kassalla kaupan ala. On totta, että näissä tesseissä on paremmat minimipalkat.
Miksi Linnanmäen pitäisi maksaa parempaa palkkaa, jos sillä 7,50 euron tuntiliksalla saa riittävän pätevää jengiä töihin ja ko. palkka ei polje tessissä sovittuja oikeuksia?

Kysymyksiin poispotkittujen työntekijöiden potkujen syistä olisi voinut vastata:
  • En lähde kommentoimaan yksittäisiä tapauksia. Tai:
  • Tämä on yhden osapuolen näkemys asiasta. En tunne kyseistä tapausta tarkemmin.
En väitä, että vastaukseni olisivat täydellisiä tai edes esimerkillisiä, mutta mikä tahansa lakonisesti mumistu vastaus on parempi kuin toimittajalle kiukuttelu.


Todennäköisesti tässä kävi niin, että toimitusjohtaja luuli, että nuori kiva kesätoimittaja tulee tekemään kivaa juttua siitä, kuinka kivaa Lintsillä on olla töissä. Kun näin ei käynytkään, niin pinna paloi. Jos pinna on herkästi palavaa sorttia, kannattaa haastatteluja antaa vain sähköpostitse.

Mitä tulee toimittajan syyttelyyn, niin nähdäkseni toimittaja ei käyttäytynyt mitenkään törkeästi eikä rikkonut journalistin eettisiä ohjeita.

1 kommentti: