lauantai 11. syyskuuta 2010

Työyritys hyvä, liikeyritys paha?

Perustin teekkarina vuonna 2004 yrityksen Vesa Linja-aho Tmi, joka tarjosi (silloin) matematiikan yksityistunteja lukiolaisille ja yläkouluikäisille. Asiakkaiden joukkoon mahtui myös viittä vaille valmis diplomiekonomi, lakimies ja muita aikuisopiskelijoita. Ja tietenkin myös pääsykokeisiin lukijoita. Aluksi pyysin tunneista vajaata kolmeakymppiä, mutta kun asiakkaita rupesi olemaan jonoksi asti, hinta piti hilata neljänkympin tienoille.

Pari vuotta myöhemmin ajoin tämän bisneksen alas, kahdesta hyvin yksinkertaisesta syystä: tukiopetuksen tarvitsijat olivat päivällä koulussa, eli minun bisnekseni ajoittui loppuiltapäiviin ja iltoihin. Jossain vaiheessa totesin, että vapaaillat ovat paljon kivampi juttu kuin lisätienistit. Toinen syy oli taloudellinen: valmistuin 2006 diplomi-insinööriksi, mikä tiesi tässä koulutuksen ja tittelien luvatussa maassa "markkina-arvoni" kohoamista sen verran, että yksityisopetusbisnes sai jäädä. Muutamaa hyvää tyyppiä tosin opetin aina ylioppilaskirjoituksiin asti (onnea teille jos satutte lukemaan).

Yksityistuntibisneksessäni ei ollut mitään uutta tai erikoista, opiskelijat (ja opettajat) ovat vuosikymmeniä tienanneet opiskelurahoja antamalla yksityisopetusta. Sivuainetta Kauppakorkeakoululla suorittaessani eräs kurssitoverini ehdotti, että tätä bisnestä kannattaisi laajentaa tuotteistamalla se ja laajentamalla suuriin kaupunkeihin.

Erinomainen ehdotus, ja nyt se on toteutettu. Viime vuonna perustettu ja kesällä markkinointinsa aloittanut Tutorhouse sai mediahuomiota (Hesari, Talouselämä) ja tietenkin lukijakommentteja, joissa taivasteltiin, että on se kamalaa, kun lapsia prepataan ja rikkaat saavat tällaista opetusta ja köyhät eivät.

Yksityistuntibisneksestäni kukaan ei sanonut koskaan mitään negatiivista – päin vastoin, oppilaat ja vanhemmat olivat tyytyväisiä, ja sivullisten mielestä oli "hienoa, kun iltaisinkin jaksan auttaa toisia oppimaan" (päivät työskentelin TKK:lla opettajana).

Nyt kysynkin: miksi koulutusta tarjoava liikeyritys (verrattuna tunteja antavaan yksityishenkilöön) on hirveä mörkö? Se, että yksityistunteja voi ostaa liikeyrityksestä, tuo useita etuja oppilaille. Ensinnäkin, asiakkaalta jää opettajan "metsästämisen" vaiva pois. Vain puhelu firmaan ja firma järjestää opettajan. Toiseksi, se, että joku tekee tätä laajan skaalan bisnesmielessä, lisää koko yksityisopetusalan tunnettuutta, houkuttelee alalle uusia opettajia ja tarjonnan lisääntymisestä on hyötyä asiakkaille.

Eli: miksi yksityistunteja antava (antanut) Vesa Linja-aho on hyvä, mutta yksityisopettajia välittävä Tutorhouse on paha?

Ei kai vastaus vain ole se, että (muun kuin oman työajan myymiseen perustuvan) bisneksen teko on hirveä synti Suomessa?P.S. Jos jotain pitäisi taivastella, niin sitä, että Tutorhouse on saanut Tekes-rahoitusta liikeideaansa. Tässä en nyt moiti yrittäjää vaan Tekesiä; kyllähän kaikki tuet, mitä joku maksaa, kannattaa nostaa. Menestystä firmallesi, joka olisi taatusti pärjännyt ilman Tekesiäkin :-).

P.P.S. Ja Eximia on tarjonnut yksityistunteja ainakin kolme vuotta, pidemmälle ei muistini riitä. Siitäkään ei ole kohistu.

5 kommenttia:

 1. Ennen kuin muut vastaavat, niin kerron oman mielipiteeni: firmalla oli osaava viestintäpomo, joka sai jutun "yksityisopetus tulee – miten käy köyhien" ujutettua HS:lle, josta se levisi muihin tiedotusvälineisiin. Ja firma sai maksutonta mainosta enemmän kuin mitä olisi saanut 100000 euron tv-mainoskampanjalla.

  Osaamisesta puheen ollen: yrittäjätiimi on aika vakuuttavan oloinen osaamis- ja kokemusprofiililtaan (ks. firman nettisivut), joten olen erittäin yllättynyt, jos tämä firma *ei* ole kasvanut miljoonaliikevaihtoluokkaan parin vuoden sisällä.

  VastaaPoista
 2. Yksityisopetusta on annettu aina ja Turussa on jo vuosikaudet ollut firma nimeltä Lassin tunnit, joka hoitaa tunteja keskitetysti. Sitä käyttivät tuttuni jo yli 30 vuotta sitten kun vielä itse kävin koulua ja tyttäreni on hakenut sinne töihinkin.

  Olen samaa mieltä siitä, että kohu nousi juuri Hesarin ansiosta. Yksityisopetusta tarvitaan kyllä ja ajatus sen kieltämisestä on tyrmäävä!

  Ennustuksena voin kyllä sanoa, että tutorhouse tuskin tulee saamaan jalansijaa Turussa. En usko, että opetuslautakunta katsoo hyvällä opettajia, jotka tekevät sivutointa olemalla yrityksen palkkalistoilla. Pätevien opettajien saanti voi täällä olla siis erityisen vaikeaa.

  Turkuhan on oma maailmansa kyllä muutenkin. Mäkkärilläkin on ollut täällä vaikeuksia, kun Hese on turkulainen :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentista. Muistan tuon Lassin tunnit -firman nimen, kun aikanaan "kartoitin kilpailijoita". Yli 30-vuotta vanha, vau. Siitähän kannattaisi mainita firman nettisivuillkin :-).

  Olen muuten sitä mieltä, että jos opetuslautakunta rupeaa puuttumaan opettajien vapaa-ajan tekemisiin, niin siitä saa firma taas ilmaista mainosta mediassa. Jännä nähdä, miten käy.

  VastaaPoista
 4. Erittäin hyviä pointteja, Vesa. Tukee omaa leikki - tai ei ehkä niin leikkikään - hypoteesiani, että yrittäminen on sekä Suomen valtion ja yleisen mediamielipideilmaston mukaan lähellä rikosta ;): haittaveroa puskee ja paheksuntaa.

  VastaaPoista