lauantai 19. kesäkuuta 2010

Naisille 19 % alennusta porakoneista ja kalastusvehkeistä

Naisten ja miesten palkkaeroista on jauhettu mediassa, blogeissa ja keskustelupalstoilla kyllästymiseen asti, mutta kannanpa minäkin korteni kekoon.

Uusimmassa TEK-lehdessä kerrotaan sivulla seitsemän korttikampanjasta naisten ja miesten palkkaeroa vastaan. Kampanjan nimi on "Naisille 19 % alennusta kaikesta – För kvinnor 19 % rabatt på allt!".

Kampanja on toki hauska kampanjana, mutta sen logiikka ontuu. Naisille ei suinkaan pitäisi antaa 19 % alennusta kaikesta. Perustelu: "naisten huonopalkkaisuus" ei johdu siitä, että työnantajat ovat päättäneet yksissä tuumin maksaa naisille huonompaa palkkaa kuin miehille, vaan siitä, että naiset hakeutuvat aloille, joilla ei ole syystä tai toisesta mahdollista maksaa suuria palkkoja. Tietenkin syitä on muitakin ja asia ei ole yksinkertainen, mutta pointtini on, että kun ammatin, koulutuksen, työtehtävien ja työajan vaikutus otetaan huomioon, naisten ja miesten palkat ovat kutakuinkin saman suuruisia.

Kampanja olisi osuvampi, jos siinä vaadittaisiin naisille 19 % alennusta vaikkapa porakoneista, kalastusvehkeistä ja autojen tuning-lisävarusteista.

8 kommenttia:

 1. Keskusteluahan ei synny, ellei joku ole eri mieltä, joten heitetään eriävä mielipide:

  Mistä se sitten johtuu, että esimerkiksi sairaanhoitajalle maksetaan vähemmän kuin putkimiehelle? Miksi siivoojalle maksetaan vähemmän kuin roska-auton kuljettajalle?

  Mistä se johtuu, että miesvoittoisilla aloilla palkat ovat korkeampia kuin naisvoittoisilla aloilla, vaikka molempiin vaadittaisiin suunnilleen samankaltainen koulutus.

  VastaaPoista
 2. Se johtuu siitä, että ei se ole tyhmä joka pyytää...

  VastaaPoista
 3. Anonyymi: missä se eriävä mielipide on, nuohan ovat hyviä kysymyksiä. :-)

  Ensin täytyy todeta, että en onnistunut löytämään mitään tieteellistä lähdettä kysymyksiin, vaan vastaukset ovat enemmän ja vähemmän omaa mutuiluani.

  Ensimmäiseen kysymykseen lienee helppo vastata: sairaanhoitajalle maksetaan vähemmän kuin putkimiehelle, koska putkimiehistä on huutava pula. Toinen syy lienee, että putkimiehet työskentelevät yleensä yksityisellä sektorilla, ja sairaanhoitajat julkisella sektorilla.

  Kysymys "siivooja vs. roska-autonkuljettaja" on sitten hankalampi. Ensimmäisenä tulee mieleen, että AKT on ärhäkämpi ammattiliitto kuin... hmm, mikä se siivoojien liitto mahtaa ollakaan.

  Toiseksi, kaikella kunnioituksella siivoojia kohtaan, ison auton puikoissa heiluminen on hankalampaa kuin siivoaminen (olen muinoin työskennellyt siivoushommissa sekä ajanut kuorma-autoa, joten tiedän, mistä puhun). Asian voisi muotoilla näin: jos minun pitäisi valita, ajanko roska-autoa 1600 euron kuukausipalkalla vai siivoanko 1600 euron kuukausipalkalla, ilman muuta valitsisin siivoamisen. Jos palkat ovat 2000/1600, valinta saattaa kallistua sinne roska-auton puolelle.

  Viimeiseen kysymykseen en haluaisi vastata sen takia, koska olen sitä mieltä, että koulutuksen ei pitäisi vaikuttaa palkkaan ollenkaan. Palkan pitää mielestäni määräytyä kysynnän ja tarjonnan lain kautta; tästä asiasta toki on olemassa monta poliittista mielipidettä.

  Kävikö tässä niin, että kiersin varsinaisen kysymyksesi? Jos ajat takaa sitä, että miesvoittoisilla aloilla on paremmat palkat kuin naisvoittoisilla sen takia, että naisia syrjitään, niin olen eri mieltä. Oma *mututuntumani* palkkaeroihin on:

  * Miehet hallitsevat naisia paremmin "hyvä veli" -junailut. Eli minä järjestän kaverille hyvän urakan, ja hän järjestää minulle parin vuoden päästä ylennyksen.
  * Miehille on rahan tienaaminen itseisarvoisesti tärkeämpää kuin naisille. Oma kaveripiiri on epävalidi yleistyksen pohja, mutta kaikki tuntemani "haluan sellaisiin hommiin, josta saa isoa palkkaa" -ihmiset ovat miehiä.
  * Koulumaailmassa (peruskoulu, jossain määrin myös toinen aste) ammatit jaetaan perinteisesti "miesten ja naisten ammatteihin". Matematiikassa hyvin pärjäävää poikaa kannustetaan Polille opiskelemaan, tyttöä ei.

  Jatketaan keskustelua!

  VastaaPoista
 4. Tässä on aihetta sivuava juttu Insinöörinainen on hyvä jätkä. Sitaatti:

  Insinöörinaisen euro on 85 senttiä. Palkkaeroa selittää se, että miehet ovat naisia useammin esimiestehtävissä. Kun otetaan huomioon vakioidut taustamuuttujat, palkkaero naisten ja miesten välillä on viisi prosenttia. Samassa tehtävässä työskentelevillä miehillä ja naisilla on käytännössä samansuuruinen palkka.

  VastaaPoista
 5. Ja vielä setti aiheeseen liittyviä linkkejä, sitten annan suunvuoron muille:
  http://www.talouselama.fi/kolumni/article167034.ece
  http://www.hs.fi/talous/artikkeli/1135228837887
  http://www.soininvaara.fi/2009/01/07/miesten-ja-naisten-palkkaerot/
  http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6neskillnader_mellan_m%C3%A4n_och_kvinnor

  Pikaisen vilkuilun perusteella näyttää siltä, että tarkkaa syytä eroille ei ole tiedossa. Paras artikkeli löytyy täältä:
  Male-female income disparity in the USA
  pitää jaksaa kahlata se läpi jossain välissä.

  VastaaPoista
 6. "Kun otetaan huomioon vakioidut taustamuuttujat"
  Mitähän nuo mahtavat olla? Jotenkin uskoisin, että olisi melkoisen vaikea vakioida kaikkia muita muuttujia paitsi sukupuolta varsinkin, jos sukupuolella ei ole paljoa merkitystä.

  Ja siivojien ammattiliitto taitaa olla PAM, johon kuuluvat myös mm. vartijat. Eli paskaa palkkaa maksavat.

  VastaaPoista