tiistai 18. toukokuuta 2010

Uskomatonta numerotaidottomuutta

Ilta-Sanomat teki mielestäni pohjanoteerauksen tässä uutisessaan:
Uskomaton moka - tunnusluku painettiin pankkikorttiin

18.05.2010 16:19

Oriveteläinen Pentti Launonen hieraisi silmiään käytyään maanantaina hakemassa uuden pankkikorttinsa paikallisesta Säästöpankista.

- Kirjoitin kortin numeroa lapulle siltä varalta, että kortti hukkuu. Aloin ihmetellä, missä olin juuri nähnyt kortin neljä viimeistä numeroa. Tajusin niiden olevan samat kuin kortin tunnusluvussa, hän kertoo.

- Pyörittelin päätäni ja ihmettelin. Kortin ohjeissa lukee, että salaista tunnuslukua ei saa kirjoittaa minnekään ylös, ei ainakaan pankkikorttiin. Ja siinä se nyt on painettuna.

Pankissa Launosen kertomusta ei meinattu ensin uskoa. Hän kertoi haluavansa uuden pankkikortin, vaikka kortin varastanut tuskin osaisi kokeilla kortin numerosarjaa tunnuslukuna.

- Asia jäisi muuten vaivaamaan. Onneksi kyseessä ei ollut Visa-kortti, yöunet olisivat menneet, hän naurahtaa.

Eräjärven Säästöpankin toimitusjohtaja Samuli Laurila uskoo, että kyse on puhtaasta sattumasta. Hän ei muista kuulleensa vastaavasta tapauksesta aiemmin.

- Luonnollisesti asiakas saa tällaisessa tilanteessa uuden kortin, hän lupaa.

Uskomattomana sattumana tapausta pitää myös Säästöpankkiliiton kehitysjohtaja Harri Mattinen.

- Juttelin asiasta kortin toimittaneen yhtiön teknisten asiantuntijoiden kanssa, ja näin näyttäisi olevan. Jos kyseessä ei ole satumainen sattuma, niin aikamoinen tuuri kuitenkin, hän ihmettelee.

Nykyaikaisen debit-pankkikortin tunnusluku arvotaan kansainvälisten määräysten mukaisen kaavan avulla, eikä tunnusta voi valita kortin numeron mukaiseksi.

Launonen kertoo uskaltavansa käyttää pankkikorttia jatkossakin. Hänen mielestään outo tapaus on kuitenkin syytä selvittää perin pohjin.

- Muidenkin kannattaa tarkistaa korttinsa, jos kyse ei olekaan sattumasta vaan jonkinlaisesta tietokonevirheestä, hän miettii.


Tunnusluvussa on neljä numeroa joten vaihtoehtoja on kaiken kaikkiaan 10 000 kappaletta (0000–9999). Samoin neljälle viimeiselle pankkikortin numerolle on 10 000 eri vaihtoehtoa. Nyt kun pankkikortti tulee painosta, siinä on tietyt neljä viimeistä numeroa. Todennäköisyys, että tunnusluku on sama kuin nämä neljä viimeistä numeroa, on melko suuri, 1/10000.

Todennäköisyys 1/10000 tuntuu pieneltä, ja sitähän se yksittäisen ihmisen kannalta onkin. Mutta kun Suomessa on satoja tuhansia maksukortteja, on erittäin todennäköistä, että jollakin ihmisellä sattuu korttiin tunnusluvuksi neljä viimeistä numeroa.

Tämä ei ole mikään "moka" eikä "uskomatonta" eikä "tietokonevirhe". Ymmärrän, että tavallinen kansalainen voi pitää tuota mokana, mutta toimittajalta mielestäni typerä temppu munata sekä itsensä että kyseinen kansalainen.

Myös jutussa haastatellut kaksi johtajaa osoittavat numerotaidottomuutensa kommenteillaan. Tosin pr-mielessä saattaa olla fiksumpaa esittää tyhmää kuin täräyttää totuus päin naamaa.

Suositeltavaa luettavaa: John Allen Paulos: Numerotaidottomuus.

7 kommenttia:

 1. Hyvä huomio. Itse huomasin juuri, että luottokorttini kolminumeroinen turvakoodi on 1/999 todennäköisyydellä jonkun auton rekisterinumero. Jep jep.

  VastaaPoista
 2. Ilta-Sanomat on kunnostautunut tällä sektorilla ennenkin. Muutama vuosi sitten kyseisessä lehdessä oli juttu lottovoittajasta, jonka 7-oikein -tulos oli löytynyt tietokoneen arpomasta pikapelirivistä.

  Asian tiimoilta älykäs toimittaja päätteli: "Tuollainen voittohan on vielä paljon epätodennäköisempi kuin voitto itse täytetyllä kupongilla. Ensin sen R-kioskin laitteen tulee arpoa täsmälleen oikea rivi ja sitten vielä toisen kerran Veikkauksenkin koneen."

  Että semmoista todennäköisyyslaskentaa.

  VastaaPoista
 3. On ironista, että se, että noin moni asianomaisista on selvästi ollut aivan pihalla tapahtuneesta on paljon epätodennäkoisempää kuin itse tapahtuma :)

  VastaaPoista
 4. Hannu ei pid' paikkaansa, sinun luottokorttisi CVV CCV mika lieneekaa on vain 1/900 jonkun auton rekisterinumero.

  Koska autojen rekkarin eka numero ei voi olla nolla niin se alkaa 100 ja paattyy 999

  VastaaPoista
 5. Itse asiassa CCV-koodi on todennäköisyydellä 1 jonkun auton rekisterinumero (maailmassa on varmasti joku auto, jossa on rekisterinumeron numero-osa juuri sinun luottokorttisi CCV ;-).

  VastaaPoista
 6. Itse asiassa on paljon todennäköisempää kuin 1/10000, että tunnusluku löytyy kortista: voihan se neljän viimeisen numeron sijaan olla neljä ensimmäistä tai jotain siltä väliltä... Kas kun ei ole aiemmin kukaan numerotaidoton suomalainen saanut nostettua asiasta metakkaa. :)

  VastaaPoista
 7. Ja jos tunnusnumero ei voi olla kortissa, niin varkaalla on helpompi nyt selvittää tunnusluku: se ei voi olla mikään kortissa esiintyvistä luvuista.
  https://www.youtube.com/watch?v=cAt6MYoGqJ4

  VastaaPoista