maanantai 23. tammikuuta 2012

78-sivuinen tehtäväkokoelma malliratkaisuineen ei ollut teos - ja muuta mahtavaa!

Olen isyyslomalla ja siksi saatte tyytyä lyhyeen raporttiin. Laitoin syksyllä 2010 kaksi lausuntopyyntöä tekijänoikeusneuvostoon. Ensimmäinen koski piirroskuvien teoskynnystä ja sen neuvosto käsitteli pari kuukautta sitten. Kirjoitin tapauksesta tiivistelmän Opettajan tekijänoikeus -blogiin. Lyhyesti: tavanomaiset piirroskuvat ovat vapaata riistaa.

Toinen lausuntopyyntöni koski (sähkötekniikan) laskutehtävien teoskynnystä. Halusin tietää, onko
  • Autoelektroniikan tentti teos.
  • Onko neljä laskutehtävää malliratkaisuineen sisältävä tehtäväpaperi teos.
  • Kuinka laaja tulee tehtäväkokoelman olla, että se saa luettelosuojan tai muuten suojaa teoksena? Ja tarkemmin: onko Elektroniikan perusteiden 78-sivuinen tehtäväkokoelma (esimerkit ja malliratkaisut) teos?
  • Ovatko laatimani luentokalvot teos?
  • Kuinka laajan sitaatin voi tehtävä kokoelmasta ottaa sitaattioikeudella.
Lausunto rapsahti tänään sähköpostiini. Jos sinulla on puoli tuntia aikaa ja pannullinen kuumaa kahvia, se kannattaa lukaista läpi. Muussa tapauksessa tiivistelmä tulee tässä. Jokaisesta kohdasta on linkki vastaavaan dokumenttiin - normaalistihan tekijänoikeusneuvoston lausunnot ovat sikäli hanurista, että vaikka itse lausunnot ovat netissä, lausunnon kohteena olevat jutut eivät ole.
  • Yksittäinen sähkötekniikan laskutehtävä ei ole teos.
  • Autoelektroniikan tentti ei ole teos. (Offtopic: kurssin nimi on vähän höpö, oikeasti tuo on ihan tavallinen elektroniikan peruskurssi.)
  • Neljästä sähkötekniikan laskutehtävästä koostuva tehtäväpaperi malliratkaisuineen ei ole teos.
  • 78-sivuinen laskutehtäväkokoelma ei ole teos eikä se saa myöskään luettelosuojaa. (Tämä oli yllätys, nimittäin positiivinen sellainen). Väsäsin tuon kokoelman toimiessani Jorma Karjalaisen Elektroniikan perusteet -kurssin assarina. Virtapiirit on poimittu Karjalaisen vanhoista tenttitehtävistä.
  • Tasasähköpiirit -kurssin luentokalvoistani yksikään ei ole teos sellaisenaan, mutta
    • Kalvosarja kokonaisuutenaan on teos.
    • Kalvosarja kokonaisuutenaan ei kuitenkaan saa luettelosuojaa. Tähän jätti yksi neuvoston jäsen eriävän mielipiteen!
Lausunnossa oli pari muutakin kivaa pointtia:
  • Neuvosto pyysi asiantuntijalausunnon legendaariselta professori Martti Valtoselta (palkittu TKK:lla mm. Vuoden opettajana ja kehittänyt APLAC-piirisuunnittelusoftan).
  • Kalvosarja oli teos, koska mm. "...Tekijä on kuitenkin tehnyt itsenäisiä valintoja ja laittanut erityisesti kalvojen alkuosaan persoonallisia lisäyksiä kuten ohjeita ja huomautuksia, jotka luentokalvokokonaisuuden osina antavat kalvosarjalle omaperäisen ja itsenäisen ilmeen siten, että kuka tahansa ei samaan työhön ryhtyessään tekisi kokonaisuutena samanlaista kalvosarjaa". Eli ilmeisesti myös 78-sivuinen laskuharjoituskokoelma olisi ollut teos, jos siellä olisi ollut enemmän omaperäistä horinaa, esimerkiksi sähkövirran vertaamista virtaavaan veteen (oho, olipa omaperäistä) tai sähkövirran etumerkin vertaamista firman liiketuloksen etumerkkiin.
 Että semmoista. Käytännön merkitystä tällä lausunnolla on toivottavasti seuraavasti:
  • Missään yliopistossa tai muussakaan oppilaitoksessa ei toivottavasti torpata opiskelijoiden tenttikokoelmia siksi, että "meillä on tekijänoikeudet näihin tentteihin".
  • Tehtäviä ja mallivastauksia uskalletaan siteerata rohkeammin ilman pelkoa käräjille päätymisestä.

8 kommenttia:

  1. Wau,
    aika yllättävää ja varmasti saa aikaan tutinaa monessa opettajanhuoneessa, jossa ihmiset vuosikymmenestä toiseen ovat suojelleet omia materiaalejaan kruununjalokivinä. Jollei 78 sivua tiukkaa tehtävä-ratkaisu-settiä ylitä teoskynnystä, niin harvalla meistä on syytä elämöidä kalvojemme uusiokäytöstä.

    t. Irmeli

    VastaaPoista
  2. Hyvä päätös.
    Oon monia tenttejä laatinut ja aivan sama, levittääkö tai muokkaako niitä joku (kunhan eivät ennen tenttipäivää leviä, hehheh).
    Kerran ärsytti, kun aiempi assari oli tehnyt A4:n suuruisen oppimateriaalin, jossa oli sitten pitkät copyright-merkinnät "ei saa levittää" jne. Mitä ihmettä... Tein oman version siitä kirjoitin siihen vielä "kopioiminen sallittu" tms. :)

    Nimimerkki assari.

    VastaaPoista
  3. Jos laitat tekstikalvon taustalle itse ottamasi valokuvan voikukasta, sitten se kai ilmiselvästi jo on teos? Toinen kysymys onkin sitten mikä määrä graafista designia riittää tekemän PowerPoint-diasta teoksen. Oma valokuva on kuitenkin mielestäni varma nakki. Kaksi punaista neliötä ehkä ei. Vaikka on kai sellaisiakin taidemuseoiden seinille ripustettu teoksina. Taidehan ei ole kontekstivapaa määrittelyssään, mutta lain mukaan sen on silti oltava.

    VastaaPoista
  4. Pelkästään valokuvan liittäminen kalvoon ei tee siitä teosta. Valokuvalla on kyllä lähioikeussuoja (50 vuotta kuvan ottamisesta), joten lopputulos on kyllä se, että sitten kalvoa ei voi käyttää vapaasti ellei siitä nappaa sitä valokuvaa pois (helppoa, jos kyseessä on powerpointti tai LaTeX-sorsa, pdf:ssä taitaa olla vaikeampaa).

    VastaaPoista
  5. Laitat tenttisi seinälle kehyksiin, niin siitä tulee taidetta. Varmasti saat sille teossuojan :). Mitähän kotona tuumittaisiin, kun vähän sisuustaisin olohuoneen seiniä elen tenteillä.

    VastaaPoista
  6. Mulla on yli 15v kokemusta sähkön ja elektroniikan tehtävien tekemisestä. Hyvien tehtävien tekeminen on aina työlästä puuhuaa ja vaatii ns. idean siitä millä uudella tavalla jonkin perusasian ymmärrystä voi oppijoilta kysyä. Jos kysymys on enemmän sitä, että testataan ulkoamuistamista, kysymyksen tekeminen on helppoa ja siitä on esimerkkejä runsaasti. Ja sellaiset kysymykset eivät omaperäisiä todellakaan ole. Kokoelmana nekin voisivat saada suojan. Minusta hyvän ymmärrystä vaativan kysymyksen tekeminen vaatii luovuutta ja siitä tulisi saada kunnia jollain tavalla.

    Kaiken, jolle tekijänoikeus halutaan, täytyy olla omaperäinen. Usein tekniikan tehtävät eivät sitä ole. Valitettavasti.

    Jos ajatellaan kaupallisesti, niin ansainta vain täytyy tehdä toisella tapaa kuin pelkästään tehtäviä myymällä. Kirjoissakin maksu tulee kokonaisuudesta, paperista, kansista ja sisällöstä.

    VastaaPoista
  7. Jahas. Laskarien/tenttien jakelusta tuleekin harvinaisen yksinkertaista kun copypaste Wikiaineistoon riittää ja koko Suomi tietää (löytää ainakin Googlella).

    Onhan tämä suorastaan nykyaikainen tulkinta. Kaikki voittavat jos parempaa aineistoa on saatavilla. Uuden hyvän aineiston tekemisen motivaatio pitää miettiä uudelleen. Ei siksi, että sitten minulla on jotain erinomaista mitä muilla ei ole, vaan ehkä siksi että hyvä aineisto julkisessa jaossa tuo mainetta.

    Jos näillä haluaa ansaita, niin se pitää miettiä kokonaan uusiksi. Ehkä aineiston plus sen käyttösuunnitelmarungon myyminen yhdessä voisi olla mahdollisuus.

    VastaaPoista
  8. Tätäkään ei rumbaa nähtäisi, jos maltettaisiin pysyä hinnoittelussa kohtuudessa.

    VastaaPoista