tiistai 27. joulukuuta 2011

Autonrassaajat ja lasten vanhemmat! StackExchange ei ole vain nörttien juttu

Tutustuin StackOverflow-sivustoon vuosia sitten, googlatessani johonkin ohjelmointiongelmaan vastausta. Myöhemmin huomasin, taas sattumalta, että LaTeX-tekstinladontaohjelmalle on perustettu oma vastaava saittinsa.

Nyt taas sivustolle eksyessäni huomasin, että tämä legendaarinen kysy-vastaa-saitti on laajentunut ilahduttamaan ja auttamaan myös:

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoisia kysy-vastaa-saitteja on 76. Kannattaa tutustua.

StackExchange-sivustojen idea on, että sivustolle saa kuka tahansa (ilman rekisteröintipelleilyä) jättää kysymyksiä ja kuka tahansa voi vastata niihin. Rekisteröityneet käyttäjät voivat peukuttaa (äänestää ylös ja alas) vastauksia. Vastaamalla hyviä vastauksia saa paljon plussaääniä, ja käyttäjän mainepisteet kasvavat. Tällöin vastauksen saajan on helppo tunnistaa, kuka on asiantunteva vastaaja. Ilahduttavan moni myös vastaa omalla nimellään, jolloin on helppo tarkistaa, onko vaikkapa fysiikkaan liittyvään kysymykseen vastaaja vaikkapa fysiikan professori vai aktiivinen harrastaja.


1 kommentti:

  1. Stackoverflow toimii mainiosti kahden "innovaation" ansiosta:

    1. URL (/REST)-pohjainen navigointi koko sivustolla. Google antaa hyvin pisteitä, koska sivun osoiterivi kertoo suoraa sivun joka on täsmävastaus haettuun asiaan. Google on saitille melkein parempi hakukone kuin saitin oma haku.

    2. Ylläpito on ulkoistettu käyttäjille: Mainepisteitä ansaitessaan saa lisää oikeuksia forumille, jopa siihen asti, että maineikkaasta käyttäjästä tulee lopulta yksi ylläpitäjistä.

    VastaaPoista