sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Kokeiltua: Suorita yliopistokurssi vaikka yläkoululaisena

Helsingin yliopisto järjestää ohjelmoinnin peruskurssin ja jatkokurssin kaikille avoimena verkkokurssina. Tällaisista kursseista käytetään nimitystä MOOC (Massive Open Online Course).

Vaikka omat ohjelmoinnin opinnot on aikanaan suoritettu ja olen joskus ohjelmointia (kurssiassarina) opettanutkin, pakkohan tuota oli kokeilla. Sinäkin ehdit vielä kokeilla, jos sunnuntai on kiireetön - ensimmäisen tehtäväkierroksen ja samalla kurssi-ilmoittautumisen deadline on sunnuntaina 5.2.2012 klo 23.59.

Kurssilla on hienot ohjeet Netbeans-ohjelmointiympäristön asentamiseen. Ohjeet löytyvät sekä videoina että perinteisinä ruutukaappausdokumentteina. Minä tykkään jälkimmäisistä, nuoriso kai ensimmäisistä. Netbeansin asennus ei sujunut ihan yhtä rattoisasti kuin ohjeessa annetaan ymmärtää. Minua tämä ei haitannut, mutta ohjelmoinnin aloittavaa yläkoululaista tämä voi rassata niin, että hän heittää hanskat tiskiin kirjoittamatta riviäkään koodia. Homma meni seuraavasti:
  • Ohjeen mukaan menin Netbeansin sivuille. Ohjeen mukaan Java SE riittää hyvin tälle kurssille, mutta pakkohan tuolta oli ladata se All-bundle (netbeans-7.1-ml-windows.exe), missä on mukana muutakin kivaa, jolla leikkiä.
  • Asennusohjelma herjasi puuttuvasta JDK:sta. Tästä ei ohjeessa mainittu sanallakaan. Minä tiesin etukäteen mikä on JDK ja latasin sen oitis (jdk-7u2-windows-i586.exe). Varmasti nuorisostakin enemmistö sen osaa ladata, mutta siitä saisi olla maininta ohjeessa (jotka ovat muuten erittäin täydelliset). Arkikokemukseni pedagogiikasta on, että opiskelijalle tulee heti alussa taata onnistumisen elämys, muuten hän heittää helposti hanskat tiskiin.
  • No tämän jälkeen Netbeans ei suostunut käynnistymään, vaan herjasi JVM creation failed. Olipas kuvaava virheilmoitus. No, tämä poistui, yllätys yllätys, uudelleenkäynnistämällä tietokone.
  • Sitten jatkoin ohjeen mukaan yliopiston tehtävientarkastuspluginin asentamista. Ohjeen kohdan Kun NetBeans käynnistyy uudelleen, näet edessäsi ikkunan jossa sinulta kysytään käyttäjätunnusta (Username) ja salasanaa (Password) jälkeen Netbeans ei käynnistynyt uudelleen, vaan taas tuli herja JVM creation failed (ja tuo virheilmoitus tai oikeastaan kaksi sellaista jäi ruudulle kunnes ne tappoi tehtävänhallinnasta) ja kone piti käynnistää uudelleen.
Tämän jälkeen homma sujui kuin tanssi, aivan ohjeen mukaan. Voi olla, että minulla kävi vain huono tuuri. Tuosta JDK:n asennuksesta voisi olla maininta ohjeessa (tai sitten se JDK olisi tullut sen Java SE -latausvaihtoehdon mukana, mene ja tiedä). Joka tapauksessa alkukankeuden jälkeen homma lähti luistamaan. Ja se, että tehtävät saa palautettua suoraan Netbeansista, on suorastaan mainio ominaisuus!

Kiitän:
  • Kun ohjelmointiympäristön oli saanut asennettua, paketti toimi mahtavasti. Tehtävien palauttaminen onnistuu suoraan Netbeansista helposti.
Moitin:
  • Alkuongelmia Netbeansin kanssa. Osa potentiaalisen hyvistä opiskelijoista voi heittää tässä hanskat tiskiin. Tämän takia suoraan selaimessa toimivat opiskeluympäristöt ovat kivoja täysaloittelijoille. Esimerkiksi Codeacademyssä pääsee välittömästi koodaamaan, kun vain surffaa sivustolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti