torstai 28. huhtikuuta 2011

Avoin oppimateriaali — mistä sitä saa? (Osa 1/2)

Avoin oppimateriaali (engl. open educational resources) on oppimateriaalia (esitysgrafiikkaa, luentomonisteita ja vaikka oppikirjoja) laadittaessa kätevä juttu, koska opettaja säästää aikaa ja vaivaa, kun ei tarvitse erikseen kysellä käyttölupia aineistoihin. Sivussa säästyy myös rahaa.

Avoin oppimateriaali on yleensä lisensoitu Creative Commons -lisenssillä, lyhyemmin CC-lisenssillä. Jos kuulet CC:stä nyt ensimmäistä kertaa, voit aloittaa tutustumisen vaikkapa Wikipedia-artikkelista. CC-lisenssien avulla tekijä voi määritellä, mitä oikeuksia hän jakaa käyttäjille. Tekijä voi esimerkiksi kieltää teoksen kaupallisen käytön, tai vaatia, että teosta ei saa muuttaa.

Mutta mistä lähteä etsimään avointa oppimateriaalia? Googlaamalla tietenkin, mutta tässä pari täsmävinkkiä aloittelijoille:
  • Wikipedia ei paljon esittelyjä kaipaa. Suomenkielisen Wikipedian laadussa on vielä kehittämisen varaa varsinkin tekniikan ja luonnontieteiden artikkeleissa, mutta englanninkielinen Wikipedia on jo käytännössä samaa tasoa kaupallisten tietosanakirjojen kanssa. Wikipedian sisältö on lisensoitu CC-BY-SA-lisenssillä, eli voit hyödyntää sisältöä oppimateriaalissasi, kunhan jaat materiaalin eteenpäin samalla lisenssillä.
  • Wikimedia Commons on saman säätiön hallinnoima kuin Wikipediakin. Wikimedia Commons sisältää kuvia, kaavioita ja mediatiedostoja, jotka on jaettu avoimella lisenssillä. Lisenssit ovat tiedostokohtaisia. Osa on täysin vapaita public domain -tavaraa, osa on CC-BY-SA-lisensoitua. Ja siinä välissä vielä CC-BY-lisenssi.
  • Flickr on maailman suurin kuvapankki. Täältä saa laadukasta kuvitusta oppimateriaaliin. Osa kuvista on täysin tekijänoikeudella suojattuja, jolloin kuvan käyttöön pitää kysyä lupa kuvaajalta. Flickrissä on myös paljon avoimen lisenssin kuvia, ja hakutoiminnossa voi valita, hakeeko vain avoimen lisenssin kuvia.
  • OpenCourseWare on MIT-huippuyliopistosta liikkeelle lähtenyt konsortio, johon kuuluvat korkeakoulut jakavat kurssimateriaaliaan avoimella lisenssillä (yleensä CC-BY-SA tai CC-BY-SA-NC) verkossa. Konsortion sivulla on hakukone, josta voi etsiä vapaasanahaulla eri alojen kursseja.
  • Google-hakukoneen tarkennettu haku antaa mahdollisuuden etsiä sisältöjä myös lisenssin perusteella. Valitse Googlen etusivulta tarkennettu haku, ja hakulomakkeelta kohta Käyttöoikeudet. Valikossa on neljä eri vaihtoehtoa avoimien lisenssien alaisten materiaalien hakemiseen.
  • Creative Commons -järjestön hakukoneella voi etsiä CC-lisenssien alaista aineistoa.
Noilla pääsee alkuun. Jatkoa seuraa myöhemmin. Myös mainiossa Opettajan tekijänoikeusoppaassa sivulla 138 on laajempi lista avoimen oppimateriaalin lähteistä.

5 kommenttia:

  1. Kiitos Vesa, ajauduin sattumalta sivuillesi, mutta tästä pääsee hyvin alkuun.
    terv. Lotta Saarikoski VAMK Vaasa

    VastaaPoista