keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Wikipediaan artikkeleita kurssityönä - eli mitä jos koulussa tehtäisiin jotain hyödyllistä?

EDIT 31.5.2014: Tästä heräsi niin paljon hyvää keskustelua opettajien suositussa TVT-ryhmässä, että laitan linkin tähän talteen.

Opettajalle helpoin (?) tai ainakin yleinen tapa hoitaa kurssiarvostelu on pitää tentti. Myös harjoitustyö on suosittu tapa. Hyvin laaditusta tentistä tai mielekkäästä harjoitustyöstä on toki hyötyä opiskelijallekin, mutta entäpä jos harjoitustyöstä olisi jotain iloa myös muille ja ennen kaikkea kurssin jälkeen?

Tulppasulakeautomaatti


Kuten säännölliset lukijat tietävät, opetan sähkötekniikkaa ja elektroniikkaa Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Päätin kokeilla kolmannen vuoden laitesähköistyksen kurssilla korvata kurssin lopputentin sillä, että kurssilaiset laativat uuden artikkelin Wikipediaan tai parantelevat olemassaolevaa.

Tehtävänanto löytyy Wikipedia-käyttäjäsivultani. Lopputulos arvioitiin avoimena vertaisarviointina: opiskelija esitteli tuotoksensa videotykillä luokan edessä ja kävimme keskustelun, millaisen arvosanan tästä artikkelista ansaitsee. Kaikki sujui hyvin.

Jos ryhmä olisi suurempi, käyttäisin paperilappuihin perustuvaa anonyymiä vertaisarviointia. Tämä ryhmä oli pieni ja ryhmähenki oli tosi hyvä, joten suullinen keskusteleva vertaisarviointi toimi nätisti eikä keneltäkään tullut jälkikäteen reklamaatioita.

Ihan ykkösvuosikurssin peruskurssilla en välttämättä kokeilisi tällaista suoritustapaa, mutta kolmos- ja nelosvuosikurssin amk-opiskelijat ovat jo tottuneita kirjoittajia.

Lopputulokset ovat tässä:



Muutamia pointteja:

  • Yksityisyyden suojan vuoksi pyysin opiskelijoita tekemään nimimerkkikäyttäjätunnukset Wikipediaan.
  • Kurssi oli mahdollista suorittaa myös tenttimällä*. Kukaan ei tätä mahdollisuutta halunnut käyttää.
Opiskelijoiden palautetta:
  • "Ehkä aika rankkaa että koko kurssin arvostelu tulee yhdestä artikkelista."
  • "Jokainen meistä käyttää varmaan kerran viikossa Wikipediaa. Oli kiva nähdä miten Wikipediaan tuotetaan sisältöä."
  • "Oman artikkelin aiheen oppii todella hyvin, mutta muita ei. Olisiko joku yhdistelmäarvostelu hyvä?"
  • "Yleisesti ottaen mielekkäämmän tuntuinen tapa suorittaa kurssi kuin tentti."
Hmm, toimisiko esimerkiksi tällainen: artikkelin lisäksi laaditaan artikkelin aiheesta kolme monivalintakysymystä. Sitten pidetään kaikille yhteinen tentti niistä.

* Opiskelijalla on tekijänoikeudet kurssituotoksiinsa, eli opettaja ei voi vaatia kirjoittamaan artikkelin, muttei julkaisemaan sitä Wikipediassa avoimella lisenssillä.

15 kommenttia:

  1. Jos muilla on ollut vastaavia kokeiluja, kuulisin mielelläni tuloksia ja kokemuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. LUT:n Muropaketissa olevassa sissimarkkinointikampanjassa väitetään, että LUT:ssa olisi tehty vastaavaa.

      http://muropaketti.com/artikkelit/yhteistyokampanjat/tohtoria-pannii-panttaaminen-opiskellaanko-kokeita-vai-elamaa-varten

      Poista
    2. Yliopistossa tietokonepohjaisten karttojen luomiseen keskittyvällä kurssilla yksi harjoitus meillä oli löytää Wikipedia-artikkeli jossa ei ollut karttaa mutta joka kartasta hyötyisi, tehdä kyseinen kartta, ja lisätä se artikkeliin.

      Kaikenkaikkiaan meni varsin hyvin, ja opiskelijoista homma oli mielekästä.

      Poista
  2. "Opiskelijalla on tekijänoikeudet kurssituotoksiinsa, eli opettaja ei voi vaatia kirjoittamaan artikkelin, muttei julkaisemaan sitä Wikipediassa avoimella lisenssillä." Wat? Sulake-artikkelissa olisi ollut hyvä olla kansainvälisistä pistokkeista juttua.

    VastaaPoista
  3. Kiitos bloggauksesta! Pirkanmaalla on myös harrastettu Wikipedia-artikkeleiden kirjoittamista. Seuraavassa muutama linkki niihin lukio-opetuksen näkökulmasta: Lukion äidinkielen opettajan Terhi Daviesin opiskelijoiden yksi tuotos: http://fi.wikipedia.org/wiki/Romantiikka sekä myöhemmät diat aiheesta: http://www.slideshare.net/terhidavies/wikipedia-artikkelin-kirjoittaminen-idinkielen-ja-kirjallisuuden Tässä myös Leeni Lehtiön raportti Tieto haltuun -hankkeelta: file:///C:/Users/Matu/Downloads/Lehti%C3%B6%20-%20wikipedia-raportti.pdf.

    VastaaPoista
  4. Sulake-osiossa olisi ollut täsmällisempää käyttää sallittu-kuormitus -taulukossa volttiamppeeria watin sijasta.

    VastaaPoista
  5. Tässä vielä hyvä tiivistys tuosta viimeksi mainitusta Tieto haltuun -hankkeen raportista: https://hyvatkaytannot.oph.fi/kaytanto/1439/?q=2f3f48e14c05d19bdf34ea010cc179b2

    VastaaPoista
  6. Tänäkin keväänä opiskelijat kirjoittelivat Wikepediaan. Tässä esimerkkinä kasin saanut työ: http://fi.wikipedia.org/wiki/Nana_(kirja)

    VastaaPoista
  7. Ei ihan wikipedia, mutta samaan henkeen toteutettu kurssi: http://kompo2010.wikispaces.com/

    VastaaPoista
  8. Sometu, eli "Sosiaalinen media oppimisen tukena" -verkostossa (http://sometu.ning.com/) on tietoa tällaisesta.

    VastaaPoista
  9. Blogikirjoituksesi tuli hyvään aikaan. Pohdin verkkopohjaista koulutusta ja jonkinlaista pedagogista mallia siihen. Unohdin kokonaan wikit. Tällä saa enemmän osallistuvaa toimintaa opiskeluun, kun tuotokset on nähtävissä.

    VastaaPoista
  10. Yhdessä opiskelijapalautteessasi todetaan, että oman artikkelin oppi tosi hyvin mutta muita ei. Olen monesti miettinyt sitä riskiä, että voiko muiden teemojen/sisältöjen oppiminen voi jäädä opiskelijalla heikommaksi (tai perinteiseksi lukemiseksi), jos aika menee täysin oman työn tekemiseen (kun rima ehkä vielä Wikipedian myötä nousee). - Miten olet ajatellut tuon asian? Entä ovatko myös heikommin pärjäävät pitäneet julkista vertaisarviointia ihan OK:na? Pienempien oppilaiden kohdalla vaatisi varmasti hyvää itsetuntoa.

    VastaaPoista
  11. Yliopistollakin esim opeopinnoissa ja yleensä kasvatustieteissä tästä olisi hyötyä! Jopa koukukuraattori-sana puuttuu - eilen sentään lisäsin pari lausetta asiasta:
    https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuraattori

    VastaaPoista
  12. Hei,

    kiitos jälleen kerran aktiivisuudestasi!
    Idea on niin hyvä, että mietin miten tätä voisi hyödyntää ammatillisiin näyttötutkintoperusteisiin suorituksiin? Toisen asteen tutkintosuorituksissa, vankoilla käytännön ammattiosaajilla, voi olla haasteita ja pelkoja tekstin tuottamisessa.

    Johanna

    VastaaPoista