perjantai 26. helmikuuta 2010

Rasismi - patenttiselitys maailman ongelmiin?

Yksi rasittavimmista "argumentoinnin" muodoista on patenttiselitysten käyttö. Patenttiselityksellä tarkoitan sitä, että kulloinkin muodissa olevaa selitystä käytetään syntipukkina minkä hyvänsä pahan asian selittämiseen.

Parhaiten asiaa valaisee esimerkki. Alla listaus patenttiselityksistä sille, kun joku ihminen jossain menee tekemään jotain pahaa. Jokaisesta patenttiselityksestä on linkki käyttöesimerkkiin tai sellaista käsittelevälle sivulle.
Kunnon naurut aiheuttavaa esimerkkiä en yhtäkkiä löytänyt jokaisesta aiheesta. Jokaisella selityksellä on myös kulta-aikansa: television syyttäminen nuorison pahoinvoinnista on jo kymmeniä vuosia vanha juttu. Näppituntumalta huono itsetunto oli voimissaan noin kymmenen vuotta sitten, kunnes sen korvasi narsismi. Nämä siis mutu- ja muistikuvapohjalta. Käymällä sanomalehtien yleisönosastojen arkistot läpi parinkymmenen vuoden ajalta, löytäisi varmasti paljon hauskempia esimerkkejä.

Tuoreen esimerkin patenttiselityksen käytöstä tarjoaa maahanmuuttoministeri Astrid Thors Uudessa Suomessa 26.2.2010. Uutisen mukaan "Facebookiin perustettu ryhmä uhosi olevansa valmis menemään vaikka vankilaan ministerin taposta. Ryhmässä on tällä hetkellä 132 jäsentä."

Ensiksi on todettava, että en hyväksy väkivallan käyttöä ongelmanratkaisukeinona muuta kuin poikkeustapauksissa (joiden erittely vaatisi oman blogikirjoituksensa). Moisen ryhmän perustaminen ei ole siis mielestäni hyvä juttu. Kokonaan toinen juttu sen sijaan on ministerin mielipide ryhmästä:

Jos emme tee loppua tällaisesta kirjoittelusta emmekä selvästi viestitä, että avoimesti rasistiset uhkailut eivät ole hyväksyttävissä, joku voi luulla, että on laillista siirtyä sanoista tekoihin, sanoo Thors.

ja

Kun keskustelu verkossa muuttuu näin aggressiiviseksi, on olemassa vaara, että syyttömät joutuvat kärsimään. Se joka sanoin villitsee rasistisiin rikoksiin, on moraalisesti vastuussa, jos joku niitä myös tekee, Thors lisää.

Jos lihavoimissani kohdissa lukisi "väkivallalla" ja "väkivaltarikoksiin", niin asiassa ei olisi ihmeteltävää ja voisin jopa sanoa olevani samaa mieltä ministerin kanssa. Mutta mistä kuvioihin vedettiin rasismi? Luuleeeko ministeri, että hänestä ei pidetä siksi, että hän on suomenruotsalainen? Vai mikä tekee ministerin uhkailemisesta rasistisen rikoksen?

On tietenkin mahdollista, että syynä on rasismi, mutta jonkinlaiset perustelut kuulisin Thorsilta mielelläni. Muussa tapauksessa ministerin perustelu kuulostaa yhtä hölmöltä, kuin jos minä tappouhkauksen saatuani arvelisin, että uhkaus saattaa johtua siitä, että minua vihataan koska minulla on silmälasit.

1 kommentti: