perjantai 17. joulukuuta 2010

Kindle tarjoilee pulunkakkaa

Olen lainaillut kokeilumielessä sähkökirjanlukulaitteita pääkaupunkiseudun kirjastoista. Aiemmin olen kokeillut Entressen kirjaston BeBook One ja Postitalon kirjaston Sony PRS-600 -lukulaitteita. Nyt lainasin Metropolian kirjastosta Amazonin Kindlen. Toisen sukupolven mallia oleva Kindle on teknisesti viimeistellympi kuin BeBookin ja Sonyn tuotteet, mutta yksi kiusallinen vika kismittää: kunnollisen pdf-tuen puuttuminen.

Hyvää Kindlessä on
  • Selkeä ja terävä näyttö. Tarkka ja selkeä näyttä näyttää kuvatkin siististi, tekstistä puhumattakaan.
  • Nopeus. Sivujen kääntely on huomattavasti nopeampaa kuin Sonyn ja BeBookin laitteissa.
  • Mahdollisuus ostaa suoraan kirjoja ja lehtiä Amazonilta.
Kindle käyttää omaa avointa tiedostomuotoa, ja Project Gutenbergistä saa näppärästi ladattua sisältöä Kindleen. Laitteessa on myös 3g ja wlan sekä yksinkertainen verkkoselain, jolla tosin pääsee vain tarkkaan valikoiduille sivuille, kuten muutamaan uutispalveluun ja Wikipediaan. Myöskään akkukesto ei häpeä muille lukulaitteille.

Huonoa Kindlessä on erikoinen pdf-tuki: suoraan laitteen muistiin ladatut pdf-tiedostot eivät suostu aukeamaan, vaan ne pitää joko muuntaa Amazonin oman palvelun avulla mobi-muotoon ja ladata laitteeseen kaapelia pitkin (ilmaiseksi) tai langattomasti (joka on maksullista).

Tämä säätäminen olisi siedettävää, jos pdf-tiedostot myös näkyisivät siististi. Bebookissa mainiosti näkyvä matemaattisia kaavoja sisältävä pdf:
näyttää Kindlessä seuraavanlaiselta pulunkakkamössöltä:

Kindle kärsii samankaltaisesta ongelmasta kuin iPhone: mukava käyttää ja teknisesti laadukas, mutta valmistaja päättää, mitä sinne saa ladata.

2 kommenttia:

  1. Amazonin palvelu maksaa ainoastaan silloin kun pdf siirretään whispernettiä käyttäen, jos pdf:n lähettää meilitse oman-kindlen-osoite [ət] free.kindle.com ei se maksa mitään ainankaan Kindle 3:lle.

    Mutta tuo, että pdf-tiedosto ei aukea selaimesta on kyllä ärsyttävä puute. Se voi johtua aikaisempien sukupolvien kindlestä mihin pdf piti muuttaa.

    VastaaPoista
  2. Jeps, eli bloggaukseni käsitteli Kindle 2:sta (tarkemmin: Kindlen versio 2.2.2). Hyvä juttu, jos kolmosessa on asiat tehty järkevämmin.

    Kindle kakkosessa on pelkästään tuo 3g, ei wlania, joten tiedostot on pakko siirtää joko 3g:n ("whispernet") yli tai kaapelilla.

    Myöskään pdf:n suora vedä-pudottaminen ei kaapelia pitkin onnistu, vaan pdf täytyy lähettää mainitsemaasi oman-kindlen-osoite [ət] free.kindle.com -osoitteeseen, jolloin paluuviestinä tulee linkki muunnettuun azw-tiedostoon, jonka sitten voi ladata usb-piuhaa pitkin laitteeseen.

    Miten on noiden matemaattisten kaavojen kanssa? Näkyvätkö ne oikein Kindle 3:ssa? Entä voiko Kindle 3:een ladata pdf:iä suoraan, ilman Amazonin muunnostyökalua?

    VastaaPoista