Termi kirjesalaisuus kuitenkin ymmärretään väärin. Kirjesalaisuus tarkoittaa, että kolmas osapuoli C ei saa lukea ilman lupaa henkilön A henkilölle B lähettämää kirjettä. Eli toisin sanoen vakoilu (tekipä sen huipputeknisesti, murtamalla peltipostilaatikon tai lukemalla kirjeen lupaa kysymättä toisen pöytälaatikosta) on kielletty. Kirjeen laillinen vastaanottaja B saa kuitenkin julkaista tai edelleenlähettää kirjeen ihan vapaasti, kunhan hän ei riko muita lakeja, kuten vaikkapa:
- Tekijänoikeuslakia (jos kirje ylittää teoskynnyksen, sitä ei saa julkaista ilman tekijän lupaa).
- Rikoslakia, jossa on kielletty mm. yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja yrityssalaisuuden rikkominen.
Väärää tietoa levitetään mm. tällä sivulla [1] (ja väärä tieto leviää kuin sukupuolitauti):
Sähköposti kuuluu kirjesalaisuuden piiriin kuten normaali kirjekuoressa tuleva posti. Tämä merkitsee että me emme voi edelleen lähettää muille sähköpostina meille tullutta kirjettä tai viestiä - ennenkuin lähettäjä on tähän suostunut.
Tämä merkitsee että me emme saa lähettää suoraan meille saapunutta kirjettä jollekin toiselle henkilölle tai laitokselle tai me emme voi muokata meille saapunutta kirjettä ja sitten edelleen lähettää sen jopa lähettäjälle vieraille vastaanottajille.
Kirjeen lähettäjä, jopa sähköpostin lähettäjä, on tarkoittanut kirjeen vain meille luettavaksi. Tämä saattaa koskea myös tekstiviestejä, jonka voit tarkistaa ko. laista, jotka on laadittu meidän yksityisyyden suojaksi ja turvaksi.
Tämä ei pidä paikkansa. Kirjesalaisuus ei estä lähettämästä viestiä eteenpäin. Joku muu laki voi estää, mutta jos viesti ei loukkaa kenenkään yksityiselämää eikä sisällä jonkun muun lain nojalla salassapidettävää tietoa, sen voi huoletta julkistaa. Oma lukunsa on tietenkin hyvät tavat ja ihmissuhteet - toisen kirjeen julkaiseminen ei ole välttämättä kilttiä tai järkevää.
Suositeltavaa luettavaa:
[1] Sivu mm. löytyy ykkösosumana googlatessa "kirjesalaisuus sähköposti".