lauantai 24. maaliskuuta 2012

Pölli tästä liikeidea: suomalainen kysy/vastaa -foorumi

Tykkään käyttää erilaisia kysymys-vastaus-foorumeita. Kysymys-vastaus-foorumilla en tarkoita mitä tahansa höpinäfoorumia, vaan verkkoalustaa, jossa:
  • voi esittää kysymyksiä
  • kaikki voivat vastata niihin
  • sekä kysymyksiä että vastauksia voi äänestää ylöspäin tai alaspäin (tämä seuloo hyvät vastaukset esille ja huonot vastaukset pois)
  • on riittävästi väkeä, jotta neuvoja saa, ja jotta mukana on myös joka alan asiantuntijoita
  • keskustelun taso on hyvä.
Englannin kielellä tällaisia palveluita onkin, tunnetuimmat ovat ehkäpä Quora ja StackExchange. Tietoteknisiin kysymyksiin nämä enkkufoorumit taipuvat hyvin, mutta entäpä jos haluaisi kysellä näin suomalaisvinkkelistä:
  • yrittäjyydestä
  • kirjanpidosta
  • lainsäädännöstä
  • tekijänoikeuksista
  • lastenhoidosta (tähänkin on StackExchange-foorumi, mutta moni lastenhoitoon liittyvä asia sisältää maakohtaisen vinkkelinsä)
  • ihan muuten vain tykkäisi kysellä omalla äidinkielellä.
Itsekin kaipaisin samanlaista foorumia suomen kielellä. Moisen alustan hostaaminen ei montaa kymppiä kuukaudessa maksa. Ja siihen löytyy valmiita työkalujakin, kuten vaikkapa Askbot. Itse asiassa Askbot tarjoaa hostattua palvelua enintään 500 käyttäjälle, 15 dollarin kuukausihintaan.

Koska pelkän foorumin perustaminen ei riitä, vaan pitäisi saada sinne myös käytäjiä, hommaa pitäisi viedä eteenpäin ammattimaisesti. Mieleen tulee parikin vaihtoehtoa:
  • Ihan oy tai toiminimi pystyyn, ja rahaa markkinointiin. Foorumille voisi myös maksaa palkattuja neuvojia, pari vetävää julkkisprofessoria vastailemaan kysymyksiin aluksi. Bisnesmallina tuossa olisivat sivustolla näytettävät mainokset.
  • Väännetään hieno Tekes (tjsp.) hakemus, ja vedetään tämä joko startup-firmana tai sitten yliopiston tai ammattikorkeakoulun projektina. Kyllä Tekesin rahaa on myönnetty pöljempiinkin hankkeisiin.
    • Myös joku säätiö voisi rahoittaa tämmöistä, ihan kansansivistysmielessä.
Eli siitä vaan firmaa/projektia pystyyn.

Demotakseni, mitä ajan takaa, tunkkasin pystyyn oman Askbot-saitin. Saitin saisi myös omaan domainiin, mutta valitsin domainiksi tylsästi kysyjavastaa.askbot.com. Palvelun käyttöehdot ovat suorastaan inhimilliset:
I understand that free hosting at askbot.com is provided for a period of at least 1 month, thereafter a monthly payment may be required upon decision made by askbot.com. All data acquired at askbot.com belongs to me and may be requested from askbot.com at any time and delivered to me within one business day. Data dump from my site shall be readily usable at a self-hosted instance of askbot software.
Lähin kilpailija tälle on tietohuoltoasema, mutta se toimii vähän eri konseptilla (kirjastoalan ammattilainen etsii vastauksen).

Mitä mieltä olette - onko tällaiselle palvelulle kysyntää Suomessa/suomeksi? Vastaa kommenttilaatikkoon tai itse foorumille :-).

MIT julkaisee mainion MITx-alustan avoimena lähdekoodina

Käyn tällä hetkellä MIT:n sähkötekniikan ja elektroniikan peruskurssia MITx-verkkokurssina. MITx on oppimisalusta, joka mahdollistaa interaktiivisen opiskelun ja tehtävien tekemisen. Olen nähnyt monenlaisia verkkokurssiyritelmiä Moodlesta kaupallisiin tuotteisiin, mutta tämä on selkeästi paras. Parasta siinä on, että ensimmäistä kertaa elämässäni näen verkkokurssialustan, joka on intuitiivinen käyttää. Toisin sanoen, ohjeita ei tarvitse lukea, sen kun vain rupeaa opiskelemaan. Kurssialustalla on myös:
  • Wiki
  • Kaupallinen oppikirja (tämä tietysti vain tällä kyseisellä kurssilla, ja MIT on maksanut tästä).
  • Interaktiivisia harjoituksia - näet heti, oletko vastannut oikein. Mahtavin on helppokäyttöinen piirisimulaattori, jonka kanssa voi tutkia elektronisten virtapiirien toimintaa.
  • StackExchange-tyyppinen kysymys-vastausfoorumi, jossa voi äänestää ylöspäin ja alaspäin muiden vastauksia. Seuloo kätevästi roskan pois.
Mietin, mahtaako tämä alusta tulla jakeluun muillekin, ja joku sitä kysyikin keskustelufoorumilla:
  • MITx is an open source software if I'm not wrong. has MIT released the source code of this platform? if yes where can we find it?
  • Ja vastaus ylläpidolta: In the initial MITx announcement, MIT said they would open source the platform once it's stable. Since this is the first pilot, I doubt it's ready to release yet. There are a number of things we want to add, change, and clean up before we make it available for others to download and run with.
    • Joku toinen totesi, että MITx:ssä on yhdistelty näppärästi eri palikoita, esimerkiksi kysymys-vastausfoorumi pyörii Askbot-nimisellä avoimella softalla.
Eli tulossa on, kunhan saavat bugeja korjattua. Itse olen käynyt jo kolmasosan kurssista, törmäämättä yhteenkään bugiin. Toivottavasti tämä saadaan käyttöön Suomessakin, niin ei tarvitse maksaa suomalaisnyrkkipajoille 6-numeroisia summia onnettomista kikkareista.

Kokeiltua - Livescribe Smartpen Echo

Tulin hankkineeksi Smartpen Echon. Kyseessä on ns. älykynä, jolla voi kirjoittaa (erikois)paperille, ja kynä tallentaa kaiken mitä sillä kirjoitetaan. Myös ääniraita on mahdollista tallentaa. Innostuin väsäämään kynällä malliratkaisuja koetehtäviin. Vielä kun saisi tuon käsialan hiottua siistimmäksi, niin näistä voi saada ihan ammattimaisen näköisiä. Tässä 21.3.2012 pitämäni kokeen mallivastaukset pencasteina.

Tehtävä 1a:

Tehtävät 1b-2a:
Vesa Linja-aho
brought to you by Livescribe
Tehtävä 2b:
Vesa Linja-aho
brought to you by Livescribe
Tehtävä 3:
Vesa Linja-aho
brought to you by Livescribe
Tehtävä 4:
Vesa Linja-aho
brought to you by Livescribe
Tehtävä 5:
Vesa Linja-aho
brought to you by Livescribe
Tehtävä 6:
Vesa Linja-aho
brought to you by Livescribe

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Tiedostomuoto itseskannatuille kirjoille: DjVu

Kyselin Slashdotissa, mikä olisi paras tapa/tekniikka digitoida vanhoja kirjoja nettiin. Toisin kuin viimeksi, Slashdot ei pitänyt kysymystä julkaisemisen arvoisena. Mutta joku kommentoija sentään auttoi:
Mathematicians are starting to use a file format called DjVu for scanned documents. It's much more compact than pdf-converted bitmaps. It's even supported by common browsers.
Ihan uusi juttu minulle tuo DjVu. Ja pakkohan sitä oli päästä kokeilemaan. Olen skannannut muutaman oppikirjan itselleni (kopiokoneen pdf-skannerilla), ja kokeilin niihin DjVu:ta. Homma eteni näin:
  • Surffailin osoitteeseen DjVu.org.
  • Sieltä Downsloads-osion alta asensin selaimeen Caminovan DjVu-pluginin. Samalla asentui myös työpöytäsofta, jolla saa djvu-tiedostot auki.
  • Sivustolta löytyy myös muuntimia, joilla voi muuntaa omia tiedostoja djvu-muotoon. En kuitenkaan lähtenyt asentelemaan tällaisia, koska sivustolta löytyi online-muunnin.
  • Heitin online-muuntimelle pureskeltavaksi skannaamani 86-sivuisen mustavalko-oppikirjan. 300 dpi:n mustavalkotarkkuudella pdf-tiedosto vie 2,16 megatavua. DjVu-tiedosto vei tilaa 558 kilotavua! Eli koko kutistui neljäsosaan, silmämääräisen laadun kärsimättä. Muuntimen asetuksista olin valinnut tarkkuudeksi 300 dpi ja lossy-pakkauksen, ilman OCR:ää.
  • Eikä tässä vielä kaikki: tuo djvu-katselin on mielettömän nopea. Siinä missä pdf-tiedoston skrollailu Adobe Acrobatilla tökkii ainakin minun koneellani, djvu-katselin - niin selaimessa kuin irtosovelluksenakin - on nopea kuin ajatus.
Pitääpä skannata kaikki työssä tarpeelliset kirjat omalle koneelle, ja lahjoittaa alkuperäiskappaleet kirjastoon. Työhuoneestakin tulee siistimpi.

Seuraavaksi kokeilin vielä OCR:ää. Varoittelevat, että toimii luotettavasti vain enkunkieliselle tekstille. Mutta hyvin se toimii suomellekin, paitsi että äät ja ööt vain jäävät tunnistamatta, mikä kyllä estää sen käytön suomenkielisiin dokumentteihin. Tämä saattaa olla helppo korjata, tai sitten ei.

Tiedätkö sinä toimivaa djvu-muunninta, jossa toimisi myös suomenkielinen ocr?