tiistai 22. kesäkuuta 2010

Motivaatiosta

Alla kaksi ajatuksia herättävää videota motivaatiosta. Ensimmäinen on käytännössä tuon pidemmän videon kuvitettu tiivistelmä, kannattaa katsoa se ensin.

Videoissa on pointtina, että (pelkällä?) rahalla ym. palkkioilla motivointi toimii vain yksinkertaisiin mekaanisiin työtehtäviin. Jos työtehtävä vaatii vähänkin ajattelua, rahapalkkioista on vain haittaa. Sen sijaan motivointi tulisi tehdä:
  • Tarjoamalla autonomiaa, esimerkiksi: puuhastele välillä mitä haluat, vapaat työajat ym.
  • Tarjoamalla mahdollisuus kehittyä hyväksi. Esimerkiksi henkilö ei soita kitaraa vapaa-ajallaan siksi, että siitä maksetaan hyvin, vaan siksi, että on kiva kehittyä yhä etevämmäksi soittajaksi.
  • Tarjoamalla tarkoituksellisia tehtäviä. Ihmiset haluavat olla osa jotain suurempaa ja merkityksellistä. Esimerkikkinä käytetään Wikipediaa ja linuxia. Kukaan ei saa penniäkään Wikipediaan kirjoittamisesta, mutta silti se on lyönyt perinteiset tietosanakirjat laudalta.




Sonera heräsi laajakaistojen hintasotaan

Mediassa kirjoitettiin loppukesästä laajakaistamarkkinoilla syttyneestä hintasodasta. Itse asiassa hintasota on huono termi, kyseessä kun on lähinnä turhan ilman poistuminen "hiljaisen kartellin" ylläpitämistä korkeista hinnoista.

Esimerkiksi allekirjoittaneella oli Soneran 2 megabitin liittymä hintaan 32,90 €/kk – siitä asti kun Sonera ja Elisa päättivät puolitoista vuotta sitten kimpassa nostaa hitaimpien liittymiensä hinta reilusta kahdestakympistä reiluun kolmeenkymppin.

Keväällä Saunalahti (Elisan halpabrändi) rupesi häiriköimään: firma nosti 2 megabitin liittymien nopeuden 8 megabittiin ja laski hinnan 23,90 euroon kuukaudessa. Erikoiseksi tempauksen teki se, että diiliä tarjottiin myös vanhoille asiakkaille automaattisesti. Saunalahti sai ilmaista mainosta mediassa ja asiakasvirrat kääntyivät Saunalahteen päin.

Itsekin vaihdoin liittymään, joka on lähes kympin halvempi ja neljä kertaa nopeampi. Soneran asiakaspalvelija tarjosi puhelimitse jotain diiliä jossa liittymä oli pari euroa halvempi ja pikkuisen nopeampi (en muista puhelun sisältöä ulkoa, mutta diili ei ollut mitenkään kilpailukykyinen Saunalahden kanssa).

Nyt Sonerakin näyttää viimein heränneen asiakaspakoon: posti toi eilen kirjeen, jonka sisältö on tiivistettynä seuraava: laajakaistasi nopeus nousee 2 -> 8 megabittiin sekunnisssa ja hinta putoaa 32,90 -> 29,90 euroa/kk.

Ihan hyvä yritys, mutta entinen valtion puhelinyhtiö oli lievästi sanottuna hidas reagoimaan huhtikuuss alkaneeseen hintasotaan.

lauantai 19. kesäkuuta 2010

Naisille 19 % alennusta porakoneista ja kalastusvehkeistä

Naisten ja miesten palkkaeroista on jauhettu mediassa, blogeissa ja keskustelupalstoilla kyllästymiseen asti, mutta kannanpa minäkin korteni kekoon.

Uusimmassa TEK-lehdessä kerrotaan sivulla seitsemän korttikampanjasta naisten ja miesten palkkaeroa vastaan. Kampanjan nimi on "Naisille 19 % alennusta kaikesta – För kvinnor 19 % rabatt på allt!".

Kampanja on toki hauska kampanjana, mutta sen logiikka ontuu. Naisille ei suinkaan pitäisi antaa 19 % alennusta kaikesta. Perustelu: "naisten huonopalkkaisuus" ei johdu siitä, että työnantajat ovat päättäneet yksissä tuumin maksaa naisille huonompaa palkkaa kuin miehille, vaan siitä, että naiset hakeutuvat aloille, joilla ei ole syystä tai toisesta mahdollista maksaa suuria palkkoja. Tietenkin syitä on muitakin ja asia ei ole yksinkertainen, mutta pointtini on, että kun ammatin, koulutuksen, työtehtävien ja työajan vaikutus otetaan huomioon, naisten ja miesten palkat ovat kutakuinkin saman suuruisia.

Kampanja olisi osuvampi, jos siinä vaadittaisiin naisille 19 % alennusta vaikkapa porakoneista, kalastusvehkeistä ja autojen tuning-lisävarusteista.

torstai 10. kesäkuuta 2010

Huawei e169 ja Mac OS X Snow Leopard

Saunalahden nettitikku (tai ns. "mokkula") mallia Huawei e169 toimi nätistä Mac OS X Leopardilla (10.5). Nyt kun pitkän tauon jälkeen kokeilin sitä Snow Leopardilla (10.6), niin Mobile Connect -softa kaatuu heti kättelyssä ja nettiin ei luonnollisesti pääse.

Koska tavoitteena oli vain virittää nettitikku toimimaan matkaa varten eikä testailla eri vaihtoehtojen toimivuutta, kerron tässä, mikä toimi:
  • Asensin tämän ohjeen mukaisesti nämä ajurit (HuaweiDataCardDriver(2.6)-intel.pkg).
  • Modeemiasetuksiin puhelinnumeroksi *99#, lisävalintoihin Malli: GPRS ja APN:ksi "internet" (ilman lainausmerkkejä).
  • Vielä ei toiminut (yhteyden muodostus ei onnistu tjsp. herja, en laittanut muistiin).
  • Kytkin tikun Windows-koneeseen ja kytkin pin-koodin kysymisen pois päältä.
  • Kokeilin Macilla uudestaan -> toimii!
Googlen kärkituloksista ei ollut apua, mutta pienellä kaivelulla löytyi hyviä linkkejä. Tikun saattaa saada toimimaan myös näillä ohjeilla. Hopeisessa omenassa on myös hyvä ketju aiheesta.

tiistai 8. kesäkuuta 2010

Oppimateriaalia verkkoon

Bloggasin aiemmin oppimateriaalin verkkojakamisesta. Tänään löysin hyvän blogikirjoituksen tekopyhyydestä avointen oppimateriaalien käytössä. Kannattaa lukea, myös ne pari kommenttia.

Päätin myös avata pään omalta osaltani. Viime syksynä pitämäni tasasähköpiirikurssin kalvot ovat nyt verkossa vapaalla lisenssillä. Laitoin kalvot vertailun vuoksi sekä Slideshareen:



että Scribdiin:

Tasasähköpiirit

Jostain syystä molemmat Flash-katselimet laittavat jotain roskaa värillisten laatikoiden nurkkaan. Scribdin html5-katselimella dokumentti näkyy hienosti.

lauantai 5. kesäkuuta 2010

Hakemalla haettu ristiriita?

Useat tiedotusvälineet (Kauppalehti, MTV3, HS, US) kertoivat perjantaina, että a) suomalaiset arvostavat yrittäjyyttä ja b) harva suomalainen haluaa yrittäjäksi. Tiedot perustuvat EU-komission barometrikyselyyn.

Uutiset on kirjoitettu neutraaliin sävyyn – neutraalein on ehkäpä tuo MTV3:n uutinen –, mutta silti niistä jää ainakin minulle kuva, että toimittaja on pitänyt yrittäjyyden arvostusta ja yrittäjäksi haluamisen puutetta jotenkin ristiriitaisina asioina. Parhaiten tämä näkyy Kauppalehden uutisessa:
Tuore tutkimus EU-maiden yrittäjyysilmapiiristä maalaa Suomesta ristiriitaista kuvaa. Suomalaiset arvostavat yrittäjyyden tuomaa itsenäisyyttä ja ovat valmiita antamaan epäonnistujalle toisen mahdollisuuden, mutta samaan aikaan harva suomalainen haluaisi yrittäjäksi.
Yrittäjyyden arvostamisessa ja yrittämishaluttomuudessa ei ole mitään ristiriitaa. Kyse on samanlaisesta asiasta kuin jos olisi kyselty suomalaisten suhtautumista vaikkapa erityisluokanopettajan tai poliisin työhön. Väitän, että enemmistö suomalaisista arvostaa erityisluokanopettajan tai poliisin työtä, mutta vain harva haluaa ryhtyä erityisluokanopettajaksi tai poliisiksi.

En lähde tässä tarkemmin erittelemään, mitä hyvää ja huonoa on yrittäjänä, erityisluokanopettajana tai poliisina toimimisessa. Asian voi tiivistää niin, että kohtuullisen elintason voi Suomessa turvata itselleen löysemmissä ja riskittömämmissä hommissa.

keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Lasten aivopesua vai kriittistä ajattelua?

Opetushallituksen sivuilla on alakoulun elämänkatsomustiedon oppikirjaan liittyvä opettajan materiaali, jonka yhdellä sivulla käsitellään suvaitsevaisuutta, rasismia ja sortoa.

Enemmistö vanhemmista ja muista kansalaisista pitänee rasismin vastustamista hyvänä asiana, joten on hyvä, että myös koulussa opetetaan, että rasismi on huono juttu. Se, mikä ei ole mielestäni hyvä juttu, on sivulla kuvattu metodi asennekasvatukseen:

Lasten ja nuorten ennakkoluuloihin ja rasismiin on onnistuneesti vaikutettu yksinkertaisella, mutta pitkäjänteisellä toiminnalla seuraavin askelin:

  • nostetaan esille positiivisia esimerkkejä ja kertomuksia, kaikki negatiiviset kertomukset sivuutetaan ilman huomiota
  • nostetaan esille esimerkkejä myönteisestä kehityksestä ja tehdään positiivisista tapahtumista näyttäviä dokumentteja ja suuria uutisia
  • edellinen nostaa esille lisää positiivisia esimerkkejä, joille annetaan näyttävää julkisuutta
  • näin kerätään näyttöä sille, että ilmapiirissä tai jonkin ryhmän käytöksessä muutos on mahdollista, muutoksesta on myönteisiä esimerkkejä ja että juuri minun ryhmäni jäsenillä on positiivisia kokemuksia ja he ovat muuttaneet asennettaan.

Kysymykseni kuuluu, miten tuo eroaa aivopesemisestä tai erilaisten huuhaa-liikkeiden opetusmetodeista? Salaliittoteorioissa ja pseudotieteissä on tyypillistä, että toitotetaan suureen ääneen omaa teoriaa tukevia esimerkkejä. Esimerkiksi kuussa käynnin kiistäjät takertuvat muutamaan kummalliseen yksityiskohtaan, ja sivuuttavat kaikki kuussa käynnin puolesta puhuvat todisteet. Sama pätee (moniin) vaihtoehtolääkitsijöihin, holokaustin kiistäjiin jne.

Koulussa tulisi mielestäni kannustaa kriittiseen ja kyseenalaistavaan lähestymistapaan. Tuo metodi promoaa kaikkea muuta kuin sitä.

Opetusmenetelmän mielekkyyden voi testata sovittelemalla "ennakkoluulojen ja rasismin" tilalle jotain muuta asiaa, kuten vapaavalintaisen poliittisen aatteen tai uskonnon nimeä.