Toinen lausuntopyyntöni koski (sähkötekniikan) laskutehtävien teoskynnystä. Halusin tietää, onko
- Autoelektroniikan tentti teos.
- Onko neljä laskutehtävää malliratkaisuineen sisältävä tehtäväpaperi teos.
- Kuinka laaja tulee tehtäväkokoelman olla, että se saa luettelosuojan tai muuten suojaa teoksena? Ja tarkemmin: onko Elektroniikan perusteiden 78-sivuinen tehtäväkokoelma (esimerkit ja malliratkaisut) teos?
- Ovatko laatimani luentokalvot teos?
- Kuinka laajan sitaatin voi tehtävä kokoelmasta ottaa sitaattioikeudella.
- Yksittäinen sähkötekniikan laskutehtävä ei ole teos.
- Autoelektroniikan tentti ei ole teos. (Offtopic: kurssin nimi on vähän höpö, oikeasti tuo on ihan tavallinen elektroniikan peruskurssi.)
- Neljästä sähkötekniikan laskutehtävästä koostuva tehtäväpaperi malliratkaisuineen ei ole teos.
- 78-sivuinen laskutehtäväkokoelma ei ole teos eikä se saa myöskään luettelosuojaa. (Tämä oli yllätys, nimittäin positiivinen sellainen). Väsäsin tuon kokoelman toimiessani Jorma Karjalaisen Elektroniikan perusteet -kurssin assarina. Virtapiirit on poimittu Karjalaisen vanhoista tenttitehtävistä.
- Tasasähköpiirit -kurssin luentokalvoistani yksikään ei ole teos sellaisenaan, mutta
- Kalvosarja kokonaisuutenaan on teos.
- Kalvosarja kokonaisuutenaan ei kuitenkaan saa luettelosuojaa. Tähän jätti yksi neuvoston jäsen eriävän mielipiteen!
- Neuvosto pyysi asiantuntijalausunnon legendaariselta professori Martti Valtoselta (palkittu TKK:lla mm. Vuoden opettajana ja kehittänyt APLAC-piirisuunnittelusoftan).
- Kalvosarja oli teos, koska mm. "...Tekijä on kuitenkin tehnyt itsenäisiä valintoja ja laittanut erityisesti kalvojen alkuosaan persoonallisia lisäyksiä kuten ohjeita ja huomautuksia, jotka luentokalvokokonaisuuden osina antavat kalvosarjalle omaperäisen ja itsenäisen ilmeen siten, että kuka tahansa ei samaan työhön ryhtyessään tekisi kokonaisuutena samanlaista kalvosarjaa". Eli ilmeisesti myös 78-sivuinen laskuharjoituskokoelma olisi ollut teos, jos siellä olisi ollut enemmän omaperäistä horinaa, esimerkiksi sähkövirran vertaamista virtaavaan veteen (oho, olipa omaperäistä) tai sähkövirran etumerkin vertaamista firman liiketuloksen etumerkkiin.
- Missään yliopistossa tai muussakaan oppilaitoksessa ei toivottavasti torpata opiskelijoiden tenttikokoelmia siksi, että "meillä on tekijänoikeudet näihin tentteihin".
- Tehtäviä ja mallivastauksia uskalletaan siteerata rohkeammin ilman pelkoa käräjille päätymisestä.