maanantai 16. helmikuuta 2009

Eccon kengät - ei suunniteltu Suomen olosuhteisiin


Vaateostokseni kestävät yleensä noin vartin, mutta kengät ovat poikkeus. Jostain kumman syystä minun on aina hankala löytää kenkiä, jotka sekä näyttävät hyvältä että tuntuvat hyvältä jalassa. Löysin puolitoista vuotta sitten kaupasta erinomaisen mukavat kengät – Eccon miesten mustat kävelykengät. Niin mukavia kenkiä minulla ei ole ikinä ollut.

Mutta mikään ei ole täydellistä; näiden huippukenkien kantapään kuviointi sopii Suomen olosuhteisiin huonosti. Hiekoitukseen yleisesti käytettävä nk. sapelisepeli tuhoaa paitsi tavalliset pyöränkumit myös näköjään Eccon kengät. Ellei sitten viitsi joka työpäivän jälkeen nyppiä pihdeillä kivensiruja irti kengästä. Kuva kengistäni vasemmalla.

Sepeli tunkeutuu kantapäässä olevaan "Shock absorber" -kuvioon ja täyttää kengän kantapään. Haitan huomaa siinä vaiheessa, kun sepeli puhkaisee kengänpohjan niin, että vesi tulee läpi. Minulla tähän meni noin 10 kuukautta.

Nurisin asiallisesti Eccolle asiasta, ja he käskivät ottaa yhteyttä kengät myyneeseen liikkeeseen, kunhan kuitti on tallella (yleensä en säästä kuitteja vaateostoksista puolta vuotta kauempaa, mutta satasen kengät olivat poikkeus). Liikkeessä myyjä sanoi, että alle puolen vuoden ikäisenä hajonneet kengät korvataan kokonaan ja alle vuoden ikäisistä hyvitetään puolet hinnasta. En jaksanut pullikoida vastaan, vaan hyväksyin tarjouksen ja otin mukaan tuliterät samanlaiset kengät. Eivätpä nekään vuotta kauempaa kestäneet.

Vapaa-ajan puutteen takia en enää jaksanut mennä hakemaan kolmansia kertakäyttökenkiä, vaan ostin suosiolla vähän epämukavammat mutta pohjakuviottomat kengät. Hyvin tuntuvat kestävän (ja maksoivat puolet vähemmän). Vapaa-ajan puutteella ajan takaa sitä, että riitelemällä voisi saada maksutta uudet kengät vuoden käytönkin jälkeen, mutta valittamisen aiheuttama vapaa-ajan menetys kismittää enemmän kuin mitä valittamalla saatu hyöty tuo lohtua.

Huhun mukaan matkapuhelimet suunnitellaan kestämään käyttöä vain noin kolme vuotta. Mutta sitä en tiennytkään, että Ecco suunnittelee kenkänsä kestämään noin vuoden. Enkä ole ainoa uhri - joku (en muista enää kuka) valitteli samaa kohtaloa Otaxin newsseissä, otin kuvan kuitenkin talteen aikanaan. Kuvassa näkyy myös kengästä kaivettu sepeli:


Se sentään lohdutti, että myyjä oli samaa mieltä siitä, että satasen kenkien voisi olettaa kestävän käytössä kauemmin kuin vuoden.

perjantai 6. helmikuuta 2009

Hesarilta homma hukassa

Hesarin nettisivut hehkuttavat räväkästi "Verottaja päästi tuhansien ihmisten salaisia tietoja julki". Ajattelin, että nyt on kyse jostain tietosuojamunauksesta mallia Iso-Britannia, eli verovirkamies on hukannut muistitikun jossa on verotettavien salaisia tietoja (ja joku valopää on julkaissut ne jossain). Salaisia tietoja voisivat olla vaikkapa tiedot yksityishenkilöiden veroveloista tai heille määrätyistä veronkorotuksista.

Kun uutisen lukee, niin otsikko ei oikein vastannut sisältöä. Poimintoja uutisesta:
  • Tuhansien suomalaisten salainen tieto kotikunnasta on päässyt julki verottajan kautta.
  • Kunnittain kootuista verotuslistoista löytyvät myös ne ihmiset, jotka ovat saaneet niin sanotun turvakiellon, eli heidän osoitteensa ja kotikuntansa on muutettu salaisiksi.
Revittelyiden jälkeen uutisesta löytyy faktaakin:
  • Tilanteen korjaaminen vaatisi lakimuutoksen, sillä lain mukaan henkilön tulojen ohella kotipaikka on julkista tietoa.
Juuri näin. Toisin kuin uutisen otsikko antaa ymmärtää, verottaja ei ole "päästänyt" salaisia tietoja julki (koska lain mukaan kotikunta ei ole salainen vaan julkinen (vero)tieto) vaan noudattanut lakia. Turvakielto tarkoittaa, että maistraatti voi henkilön pyynnöstä määrätä, ettei hänen kotikunta- tai osoitetietojaan saa antaa väestötietojärjestelmästä muille kuin viranomaisille. Se, että kotikunta on jossain muualla kuin väestotietojärjestelmässä (tällä kertaa verohallinnon tietokannassa) julkinen, on kokonaan toinen asia.

Väännetään vielä rautalangasta: esimerkiksi henkilötunnukseni on siinä mielessä "salainen" tieto, että vaikkapa videovuokraamo (jossa olen asiakkaana) ei sitä saa luovuttaa satunnaiselle kysyjälle. Sen sijaan henkilötunnukseni on julkista riistaa Kaupparekisterissä. Ihan laillisesti. Eikä Kaupparekisteristäkään revitellä, että se "päästää tuhansien ihmisten salaisia tietoja julki". Se, että tieto on salainen paikassa X, ei tarkoita, että se on salainen paikassa Y.