keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Opintotuki ja valmistuminen ja vihainen äiti

Aamun Hesarissa nimimerkki Vihainen äiti kirjoittaa tyttärestään, joka oli opiskellut ahkerasti ilman välivuosia ja työskennellytkin opintojen aikana. Nyt äiti on vihainen, koska:
Val­mis­tu­mis­vuon­naan hän lu­ki Ke­lan verk­ko­si­vu­jen tau­lu­kos­ta, et­tä yh­dek­sän kuu­kau­den opis­ke­lu oi­keut­taa 11 850 eu­ron palk­ka­tu­loi­hin.
Hän ei ym­mär­tä­nyt, et­tä myös val­mis­tu­mi­sen jäl­kei­set lop­pu­vuo­den tu­lot ote­taan las­kel­mas­sa huo­mioon. Lop­pu­tu­los: opin­to­tu­kea kor­koi­neen pe­ri­tään ta­kai­sin noin 1 700 eu­roa. Se on mel­koi­nen sum­ma nuo­rel­le, jo­ka on juu­ri ot­ta­nut suu­ren asun­to­lai­nan.
Väärin. Valmistumisen jälkeen saa tienata vapaasti, joskin tämäkin asia ilmaistaan vähän byrokraattisesti Kelan sivuilla. Eli jos on nostanut yhdeksän kuukauden tuet ja tienannut ennen valmistumista alle 11850, ei mitään ongelmaa ole. Mutta: koska Kela ei voi tietää, miten tulot jakautuvat pitkin vuotta (verohallinnosta menee Kelaan vain koko vuoden tulot, koska verohallintokaan ei tiedä, mille kuukausille tulot jakautuvat), opiskelijan tulee itse tehdä uudelleenkäsittelypyyntö, jossa hän palkkakuitein osoittaa, että ylimenevät tulot on tienattu valmistumisen jälkeen.

Opintotukijärjestelmässä on korjattavaa, mutta tämä asia on kyllä ihan kunnossa tai en ainakaan keksi, miten sen voisi tehdä paremmin (oma lukunsa olisi tulorajojen poisto tietenkin).

3 kommenttia:

  1. Itse valmistuin vuonna 1995 ja olin saanut kevät kuukausilta opintotukea. Valmistumisen jälkeen kesäkuusta alkaen olin töissä. Sain Kelalta pyynnön maksaa tukia takaisin. Itse olin varmistanut etten opinto kuukausilta ollut tienannut yli rajojen. Tein selvityksen tuloistani Kelalle ja ei tarvinnut maksaa. Vuoden päästä sain uudelleen tiedon, että pitäisi maksaa. Soitin Kelalle ja selvitin asian. Virkailija löysi aiemmat selvitykseni. Totesi että, "On katsottu, että olet loppuvuodesta tienannut niin hyvin ja on päätetty, että tarviikin maksaa takas". Siis häh. Kela oli tietämättäni muuttanut sääntöjä. Virkailija totes kyllä selvityksestäni, että "ei näillä tuloilla ole juhlittu". Olin tilanteesta niin häkeltynyt, että maksoin. Nykyään olisin tehnyt kyllä valituksen.

    VastaaPoista
  2. Pieni ongelmakohta järjestelmässä on ehkä valmistumisajan osalta. Opiskelija yleensä on käytännössä valmistunut vähintään kuukautta ennen virallista valmistumispäivää. Todistuksen myöntäminen vie aikansa sen jälkeen, kun viimeinen opintosuoritus on suoritettu. Eli jos vaikkapa tekee viimeisen tentin syyskuun puolivälissä, ja kurssin vetäjä myöntää arvosanan kurssista lokakuun puolivälissä, ja paperit pitää olla jätettynä 2 viikkoa ennen kerran kuussa olevaa valmistumispäivää, voi viimeisen tentin ja valmistumispäivän välillä mennä helposti 2-2,5 kuukautta. Sinä aikana opiskelija on aika usein päätoimisemmin töissä. Ne pari kuukautta lasketaan kuitenkin osaksi opiskeluaikaa, vaikkei siinä välissä käytännössä oikeasti enää voisi mitään sellaista opiskella, josta voisi vielä kurssisuorituksiin saada merkintää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhut asiaa ja hyvä kun nostit tämän esille. Pistänpä jakoon.

      Poista